Sherry is weer in! We komen het overal tegen: in zomerse cocktails, als digestief na een diner en gewoon als heerlijk drankje bij een maaltijd. En dat sherry nóg veel veelzijdiger is als wij dachten, ontdekten we bij de lunch bij sterrenrestaurant MOS Amsterdam, waar we uitgenodigd waren voor een exclusieve lunch door D.O. Sherry Wijnen. Daar kregen we heerlijk eten waar bij iedere gang één of meerdere sherry’s werden geschonken, en sherry azijn verwerkt was in enkele van de gerechten. Wauw, en toen zijn we pas echt verliefd geworden op dit drankje. Dus denk jij bij sherry nog steeds aan huisvrouwen in de jaren 70? Wij vertellen je alles wat je moet weten.
D.O. Sherry x MOS Amsterdam
Tijdens deze sterrenlunch bij MOS neemt Sherry Educator Job Seuren ons mee in de wereld van de sherry, en er gaat letterlijk een wereld voor ons open. Want toegegeven: ik had nog niet vaak een glaasje sherry op, dus het is echt een ontdekking dat er enrom veel soorten sherry worden gemaakt: van de droge, witte Fino, mooie roestkleurige Amontillado met haar diepe smaken, tot de zoete, stroperige Pedro Ximénez.
Marco de Jerez, de Sherry regio
Sherry dankt haar naam aan de regio waar ze vandaan komt: regio Marco de Jerez, wat ligt in het zuiden van Andalusië. In deze streek wordt al meer dan 3000 jaar wijn gemaakt, en de huidige sherry wijnen zijn het resultaat van eeuwenlange ervaring en vele culturele invloeden. In deze regio bevinden zich vele wijnhuizen, en schijnt ook erg de moeite waard te zijn om bijvoorbeeld in je vakantie eens langs te gaan! Wij zien onszelf al wel zitten, uitkijkend over de wijngaarden, nippend van een aantal sherry’tjes.
Er is enorm veel interessants te vertellen over het maakproces – de ‘velo de flor’ dat de wijn beschermt tegen contact met zuurstof, het rijpingsproces op vaten van Amerikaanse eik – maar waar wij toch vooral benieuwd naar waren: hoe smaken deze sherry’s, en gaan wij ook van dit drankje houden? Het is echt een drankje waar je even aan moet wennen, maar waarop je als je haar leert kennen, langzaam verliefd wordt!
Cocktails met sherry: Fino, bruiswater, munt en ijsklontjes
We starten onze lunch in de zon met een cocktail van Fino met bruiswater, munt en ijs. Een frisse cocktail, al krijg je door de droge Fino wel de neiging om direct nóg een slokje te nemen. En nog één. Een gevaarlijk drankje dus 🙂 We krijgen van MOS een heerlijke amuse geserveerd: zoete aardappel met gepofte mais, geroosterde mais en een heerlijke crème. En dan gaat onze lunch met sherry pairing écht beginnen.
Fino en Manzanilla, geserveerd met een tartaar van tonijn – Sherry x MOS Amsterdam
We krijgen twee glazen witte sherry: de Fino en de Manzanilla. Deze wijnen krijgen hun lichte kleur door de biologische rijping, onder een gistlaagje. De Fino ruikt fruitig maar smaakt droog en licht zurig. We moeten er even aan wennen, maar met het eten gaat het zurige eraf en smaakt hij heerlijk. De Manzanilla is wat zachter en drinkt al vanaf de eerste slok erg lekker. We krijgen hierbij een heerlijk voorgerecht van MOS: een tartaar van tonijn, ingepakt in flinterdunne radijs, geserveerd met kappertjes en een crumble van zwarte olijf. In het schuim wat erbij zit, zit sherry azijn verwerkt. Wauw, wat een elegant gerecht met enorm veel smaak is dit! De zachte tonijn smelt op je tong en de olijf geeft echt een kick. Dit frisse gerecht trekt de Fino direct in balans. Erg lekker!
Oloroso, geserveerd met knolselderij met beurre blanc – Sherry x MOS Amsterdam
De volgende sherry die we ingeschonken krijgen, is de Oloroso. Een mooie dieporanje kleur, en volle, pittige smaak, die verkregen wordt door een oxidatieve rijping, in contact met de lucht. Ook dit past weer perfect bij het gerecht dat geserveerd wordt: we krijgen knolselderij van de green egg, die hierdoor bijna vlezig wordt. De romige beurre blanc die erbij komt bevat fenegriek wat past bij de kruidige Oloroso.
Amontillado en Cream, geserveerd met Pulpo, langoustine en konijn – Sherry x MOS Amsterdam
En dan het hoofdgerecht! We krijgen opnieuw twee sherry’s. De roestbruine Amontillado met haar complexe smaken, en de oranjebruine, lichtzoete Cream. Twee erg verschillende sherry’s, die passen bij de verschillende elementen van het hoofdgerecht. We krijgen namelijk een stukje Pulpo, een langoustine in een knapperig gefrituurd laagje en een gestoofd stukje konijn. De pulpo, langoustine en de vissige paprikasaus die erbij geserveerd wordt, worden op een hoger niveau getild met een slokje Amontillado. De konijn wordt juist weer extra diep van smaak door de zoete Cream. Enorm lekker!
Pedro Ximénez, geserveerd met gezouten mascarpone en bramen – Sherry x MOS Amsterdam
In ons laatste glas wordt de Pedro Ximénez geschonken: een donkerbruine, stroperige sherry. Die zou perfect passen bij een kaasplankje, maar ook bij het dessert dat MOS ons serveert: luchtig geklopte, gezouten mascarpone, met bonkere bramen en zoethout. Een overdadige afsluiting van dit heerlijke diner!
We hebben heerlijk gegeten en gedronken, en zijn door de uitleg van Job, de sherry pairing van topsommelier Danilo Ruiz en de heerlijke gerechten van sterrenchef Egon van Hoof echt een beetje verliefd geworden. Dus koop zeker eens één van bovengenoemde sherry’s voor bij je diner, en laat je verrassen!
Meer weten over sherry? Kijk op www.sherry.wine of www.sherryacademy.org
Een keer wat eten bij sterrenrestaurant MOS Amsterdam?
IJdok 185, Amsterdam Centrum
Wil je wat lekkers te eten afhalen voor bij je versgekochte fles sherry?
Lees dan ook onze artikelen over fijne restaurants om af te halen in heel Amsterdam en in Amsterdam Oost.
En de artikelen die we recent schreven over eten bestellen bij:
- Foodwalks: Rondje Oost en Lobsterwalk of Steakwalk
- Visrestaurants: Stork, John Dory Visrestaurant
- Hamburger restaurants: Heinz x Gorillas, Thrill Grill
- Sushi restaurants: Take-away sushi special
- Italiaanse restaurants: Gallizia, Le Due Sicilie, No Rules Amsterdam, en Cucina Casalinga
- Aziatische restaurants: Pad Thai World, Rouhi, Mama Makan, Taiko, Benji’s, Poké Perfect, Umami Shared Dining@Home, HanTing Delivery, NOMADS en Ron Gastrobar
- (Zuid-)Amerikaanse restaurants: Seth Take-Out, Celia, Mexican Drive Thru van MaMa Kelly en Taqueria Lima en Local Dealer Food inc
- Restaurant met een keuken uit het Midden-Oosten: NENI
- Restaurants met Nederlandse / Franse keuken: Ô Bistro, Jansz., Brasserie van Baerle, Floreyn, Jacobsz en The Lobby.
- Restaurants met een Spaanse keuken: Bluespoon
- Restaurants met een Michelin ster: Cook like a Chef, MOS Amsterdam, Bord’Eau à la Maison en de Sterrenchef box.
Of lees onze andere artikelen voor nog meer lekkers!
Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West –Restaurants Amsterdam 9 straatjes
Andere interessante berichten op Culi Amsterdam:
The White Room Krasnapolsky Amsterdam – Restaurant Moon Amsterdam – Huis van Lopez Amsterdam – The Seafood Market Amsterdam – life of pie amsterdam – Pikoteo – Koevoet Amsterdam – Burgerlijk Amsterdam – Pesca Amsterdam – The Pool Amsterdam – Vondelpark 3 – Choux Amsterdam – Snckbr Amsterdam – de Italiaan Amsterdam – Mook Pancakes – Breda Amsterdam – buffet van odette – Brut de Mer – van t Spit – G’s Amsterdam – viscafe de gouden hoek – yoepz amsterdam – Pluk Amsterdam – Louie Louie Amsterdam – Hangar Amsterdam – Meneer de wit heeft honger – IENS Amsterdam – Tripadvisor Amsterdam
Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants
D.O. Sherry x MOS Amsterdam,
No Comment