Één van de oudste eetcafés van de Jordaan, uit 1896, staat bekend om ouderwetse gastvrijheid en een Bourgondische en eerlijke keuken. Na al die hippe pop-up restaurants, Asian fusion gerechten en gastronomie is het heerlijk om op een donderdag avond bij dit eetcafé – wat er met haar authentieke interieur eerder uit ziet als een Amsterdamse bruine kroeg met nuchtere gezelligheid – binnen te lopen.
De meeste tafeltjes zijn gedekt, maar lang niet allemaal bezet. Ik loop naar de bar om te vragen of er nog plek is voor twee. “Nee, we zitten helemaal vol” vertelt de ober lachend met een bokbiertje van achter de bar. “Zoek maar een plekje uit, reserveren is hier niet mogelijk” vult hij aan. Nog voor we plaats kunnen nemen vraagt hij of we de net op de tap aangesloten en volgens hem heerlijke herfstbok willen proberen. Ik heb meer zin in wijn en hij laat me er twee (van de vier huiswijnen) proeven: Eerst degene waar ik om gevraagd heb en dan zijn eigen favoriet.
Terwijl ik besluit dat zijn favoriet ook mijn favoriet is zie ik aan de bar één van de serveersters van een pannetje mosselen genieten. Ook mijn keuze voor het hoofdgerecht is gemaakt (en ik ben nog geen vijf minuten binnen). Om het voorgerecht te kiezen bekijk ik toch even de menukaart en het krijtbord. Tot mijn volle verbazing biedt de kaart meer dan carpaccio, saté met friet, spareribs (die van horen zeggen onder de Amsterdammers erg populair zijn, maar ik laat het kluiven voor vandaag even voor wat het is) of bitterballen. Ik ga voor de coquilles met spek vooraf en schakel daarbij toch over op de witte wijn. Het voorgerecht is prachtig opgemaakt en smaakt heerlijk. Net als de mosselen die worden geserveerd met 2 sauzen en een kommetje met citroen om de handen in te wassen. Voor de gerechten worden veel biologische ingrediënten en streek- en seizoensgebonden producten gebruikt en dat proef je er echt vanaf. De koffie slaan we over en we besluiten af te sluiten met een likeurtje die we door de ober aangeboden krijgen.

Adres: Nieuwe Leliestraat 34, Amsterdam
Buurt: Jordaan
Website: dereigeramsterdam
Keuken: Frans
Prijs: Hoofdgerecht +/- €20,-
Reserveren: Niet mogelijk
Kraanwater: Ja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Eetcafé De Reiger Nieuwe Leliestraat, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Share this article with your friends