De ambachtelijke kroketten en bitterballen van Holtkamp. Wie kent ze niet. Echte ‘croquetten’ zijn dit. Want bij Holtkamp weten ze heel goed wat lekker is en zijn ze een begrip in Amsterdam en ver daar buiten.
Dan de hammen van Ibericus. De winkel zelf is al een genot voor het oog (overal waar je kijkt hangen de prachtigste hammen) maar de smaak van de echte Ibérico hammen is een nog groter genot voor je mond! Ben je er nog nooit geweest, echt een bezoekje waard!

Laten deze twee prachtige zaken nou hun handen ineen hebben geslagen want Holtkamp lanceert in samenwerking met Ibericus een nieuwe croquet: de elegante Ibérico croquet. Gemaakt van de beste kwaliteit Jamon Ibérico. Culi Amsterdam was bij de lancering van deze nieuwe croquet afgelopen dinsdag 28 oktober in Ibericus aan de Haarlemmerstraat.

Hoe is deze creatieve samenwerking allemaal begonnen? Dat vertelden de initiatiefnemers Nico Meijles en Pieter Ruig van Holtkamp en Paul Gonzalez en Jillis Jacobs van Ibericus mij maar al te enthousiast zelf. Twee jaar geleden kwam Jillis – een echte krokettenfan – met het idee om zijn eigen kroket te maken. De lekkerste kroket. Een Ibérico kroket wel te verstaan dus hij vertelde zijn idee aan Paul van Ibericus die ook erg enthousiast was. En wie bel je dan om de lekkerste kroket samen met je te gaan ontwikkelen? Holtkamp natuurlijk! Zo gezegd zo gedaan en twee jaar later is hun Ibérico croquet dan ook echt een feit en ben ik een van de gelukkigen die ze in de prachtige zaak van Ibericus mogen proeven bij de lancering. Dit had nog even wat voeten in de aarde want bij binnenkomst waren ze nog druk bezig om alles gereed te maken en helaas lukte het niet om de fantastisch uitziende frituur-unit te gebruiken die zonder walmen en met één druk op de knop perfect frituurt. Iets met krachtstroom. Zul je altijd zien. Maar niet getreurd, een gewone frituurpan werd uitgerukt en om de frituurgeuren in de winkel tegen te gaan werd er gewoon buiten gefrituurd. Heerlijk Amsterdams lekker buiten aan de Haarlemmerstraat. Alleen maar mooi voor het verhaal. Bovendien stond Ibericus’ overbuurman van Grapedistrict al klaar met heerlijke glazen Catalaanse witte wijn die speciaal geselecteerd was voor de smaakcombinatie met de Ibérico croquet (La Báscula uit 2013, mix van Garnacha blanca en Viognier druiven).

En kijk, daar worden ze dan naar binnen gebracht, de versgebakken Iberico croquetjes. Op een mooie zwarte tegel, compleet met servetjes van Holtkamp erbij. Gepassioneerd vertellen de mannen aan alle genodigden – van familie en vrienden tot groothandel – hoe hun croquet tot stand is gekomen. Dat er maanden aan receptuur en ontwikkeling aan te pas is gekomen, dit inmiddels al de zesde ronde croquet is die ze maken en die ze nu vol trots presenteren. Maar dat ie eigenlijk ook nog steeds een beetje in ontwikkeling is want hij kan nóg perfecter en de ragoutvulling net ietsje minder stevig nog. Ook poseren ze vol trots en met stralende glimlach hun nieuwe juweeltje met op de achtergrond de grote Ibérico hammen die in dit mooie product verwerkt zijn.

Dan is het tijd om te proeven. Je ziet echt al meteen dat het croquetjes van Holtkamp zijn want ze hebben die typische Holtkamp signature met hun knapperige korstje. Binnenin zit een heerlijk romige ragout met daarin kleine stukjes Iberico ham. Je proeft echt de typische nootachtige smaak van Ibérico ham. Maar tegelijkertijd is het croquetje heerlijk zacht en subtiel zodat je er zeker nog eentje wil proeven. Of twee.

De ragout voor de croquetten maken ze van krachtige bouillon die ze zelf trekken van de botten van de Ibérico ham. Die voegen ze toe aan de ragoutbasis, de ‘roux’, en vervolgens gaan hier heel fijngesneden stukjes gegaard Jamón Ibérico van 26% bij. Afgemaakt met kruiden en verse groente krijgt deze ragout zijn bijzondere smaak. Hier worden dan met veel precisie mooie kleine kroketjes van gerold en worden deze door speciaal broodkruim gehaald dat ze hun lekkere brosse krokante korstje geeft. En deze zorg, aandacht, passie en liefde voor Ibérico ham én croquetten proef je er zeker in terug!

Toen volgde er ook nog een verrassing. Pieter Ruig van Holtkamp neemt namelijk nogmaals het woord en vertelt dat ze ook net croquetten hebben ontwikkeld met een Aziatisch tintje. Met pekingeend wel te verstaan. En deze kregen we óók nog te proeven. Je begrijpt, dit was een feestje. Une fête de croquettes!

Croquetten dus. Met een hoofdletter C. Want de kwaliteit proef je. Wat mij betreft nu al een succes en ik kan dan ook niet wachten tot ik deze heerlijkheden in andere horecagelegenheden kan proeven. Tot die tijd moeten we nog even wachten, want ze zijn (nog) niet verkrijgbaar bij Ibericus. Wellicht dat dit zover is als de hightech frituur-unit geïnstalleerd is.. 😉

Adres: Patisserie Holtkamp Vijzelgracht 15, Amsterdam en Ibericus Haarlemmerstraat 93, Amsterdam
Buurt: Jordaan en Centrum
Website: Holtkamp en Ibericus

 

IMG_1287Holtkamp en Ibericus Croquet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Holtkamp en Ibericus slaan handen ineen: Ibérico croquet, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Share this article with your friends