Al bijna 45 jaar is De Waaghals een begrip in Amsterdam voor liefhebbers van vegetarisch en veganistisch eten. Dit gezellige familierestaurant staat bekend om zijn verrassingsmenu, waarbij bijna elk gerecht — op het kaasplankje na — volledig vegan is. Creatieve, smaakvolle gerechten en een zorgvuldig samengestelde wijnkaart. De Waaghals is een culinaire ervaring die bewijst dat plantaardig eten allesbehalve saai is. Het is dan ook niet voor niets dat dit restaurant de Waaghals heet!
Gewaagde en bijzondere gerechten bij de Waaghals Amsterdam
in de Pijp in Amsterdam vindt je restaurant de Waaghals. Wij gingen hier een hapje eten en waren volledig onder de indruk van hoe heerlijk het eten is. En dat het bijna volledig veganistisch is! Je kunt kiezen voor een drie- of viergangendiner, en aanvullend per gerecht bijpassende wijnen. Het menu verandert regelmatig, omdat de gerechten zijn samengesteld met seizoensgebonden ingrediënten. Wij kozen voor het viergangenmenu. Dat begon met Pani Puri als voorgerecht, gevolgd door gekonfijte prei, gefermenteerde koolsalade met krokante aardappelcake. Als hoofdgerecht gegaarde aardpeer, en het dessert was een deconstructed cheesecake, met “kaas” gemaakt van onder andere cashewnoten.
Indiase streetfood met een eigen twist
Allereerst het voorgerecht: de Pani Puri was voor mij een grote verrassing. Dit is een klassieker uit de Indiase streetfood, maar ik kom het niet vaak tegen in restaurants in Amsterdam waar de keuken niet overwegend Indiaas georiënteerd is. Pani Puri is een soort hol gefrituurd brood, vaak met een vloeibare vulling, die je in één hap eet zodat alle smaken goed samenkomen. Bij De Waaghals is de vulling echter net iets anders dan ik gewend ben. Hier is de Pani Puri gevuld met een zoete aardappel curry-crème en afgetopt met een saus van kokos, limoenblad, en olie van Thaise basilicum. Een heerlijke mix van verschillende Aziatische smaken die perfect in één hap samenkomen.
Naast de Pani Puri kregen we ook zuurdesembrood geserveerd met een zelfgemaakte plantaardige boter waarin, afhankelijk van het menu, restproducten zijn verwerkt. In dit geval zijn de groene delen van prei gebrand en door de boter gemengd. Een erg originele manier om bij te dragen aan minder verspilling!


Innovatieve gerechten met seizoensgebonden producten
Vervolgens kregen we nog een voorgerecht van gekonfijte prei met een crème van spinazie, een crumble van linzen en tahini, en een vinaigrette van prei en citroen. Het werken met seizoensgebonden producten is echt een sterk punt van De Waaghals. Prei is op zich al een heerlijke groente, maar in dit gerecht komt hij echt bijzonder goed tot zijn recht. Vooral door de Midden-Oosterse smaken van de linzen en tahini! Nog voor het hoofdgerecht kregen we ook een tussengerecht: een gefermenteerde koolsalade met groene appel, bieslook en chiliolie, geserveerd op een crème van rode kool en gepaard met een krokante aardappelcake. De krokante aardappelcake geeft het geheel een goede bite. Daarnaast was dit niet alleen een heel lekker gerecht, maar ook een feestje voor het oog dankzij de mooie kleuren van de ingrediënten.


Verrassende vegetarische variaties op klassieke gerechten
Het hoofdgerecht bestond uit aardpeer, gegaard in rode wijn, geserveerd met een tapenade van rode biet en zonnebloempitten, een crème van zonnebloempitten, chips van aardpeer, kervel en een saus van gepofte puntpaprika. De aardpeer was heerlijk zacht, en de tapenade voegde een aardse smaak toe die goed in balans was met de frisse crème en de krokante aardpeerchips. Het gerecht deed qua smaak denken aan een stoofpot, maar dan op een unieke manier, met de aardpeer als verrassend vegetarisch alternatief.
Het dessert was een deconstructed “cheese”cake, met “kaas” gemaakt van cashewnoten, vanille en citroen. Er werd een crumble van venkelzaad bij geserveerd, samen met ijs van sinaasappel en een vinaigrette van sinaasappel en dilleolie. Allereerst is het heel leuk om te zien hoe goed ze bij de Waaghals zijn in het creatief gebruik maken van veganistische ingrediënten. De “kaas” van cashewnoten was heerlijk romig, wat perfect samengaan met de frisheid van het sinaasappelijs en de vinaigrette van sinaasappel en dilleolie. Naast het heerlijke eten hebben we bij verschillende gangen een bijpassende wijn gekozen, die stuk voor stuk uitstekend aansloten bij de gerechten. Wat ook een leuke verrassing was, is dat ze op de kaart een uitstekende alcoholvrije prosecco aanbieden!


Een culinaire verrassing bij de Waaghals Amsterdam
Al met al was het een geweldige ervaring bij De Waaghals. De gerechten waren niet alleen heerlijk, maar ook creatief en verrassend, met veel aandacht voor seizoensgebonden en plantaardige ingrediënten. Het restaurant weet perfect balans te vinden tussen smaak en presentatie, en de bijpassende wijnen maakten de ervaring compleet. Wij verlieten het restaurant vol bewondering voor de innovatieve keuken en de focus op duurzaamheid. Absoluut een plek om te bezoeken in Amsterdam!
De Waaghals – Frans Halsstraat 29, Amsterdam de Pijp
P.S. Volg je ons al op Instagram en TikTok?
Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier op Instagram en TikTok!
Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!
Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West
Lees hier onze leukste specials:
Bib Gourmand restaurants in Amsterdam – Restaurants met een Michelinster in Amsterdam – Leukste kookboeken – Beste restaurants met terras aan het water – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten
En nóg meer lekkere specials:
Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns
No Comment