Het nieuwe kookboek ‘Mi Casa Peru’ van Katinka Lansink Dodero neemt je mee naar de heerlijke en veelzijdige keuken van Peru. Met de mooie, persoonlijke verhalen en prachtige foto’s ga je tijdens het lezen al op minivakantie naar dit interessante land. En dat is erg fijn met dit koude weer! Wil je alvast een voorproefje? Wij delen het heerlijke vegetarische recept voor Ají de Coliflor!

Kookboek Mi Casa Peru Katinka Lansink Dodero recept
Kookboek Mi Casa Peru – Katinka Lansink Dodero – Ontwerp: Femke den Hertog

Kookboek ‘Mi Casa Peru’ van Katinka Lansink Dodero

In het kookboek ‘Mi Casa Peru’ laat Katinka Lansink Dodero je kennismaken met het Peru zoals zij het heeft meegekregen van haar familie. Haar moeder is Peruaans, en ook al groeiden ze op in Apeldoorn, er kwamen vroeger dus al de lekkerste Peruaanse gerechten op tafel. Van haar heeft Katinka de Peruaanse familierecepten door gekregen, en ze heeft haar kennis over de Peruaanse keuken nog verder uitgebreid met haar reizen naar Latijns-Amerika. Doordat ze zo enthousiast werd over de heerlijke gerechten, begon Katinka Cevicheceviche. Hiermee promoot ze de Peruaanse keuken via workshops, receptontwikkeling voor restaurants en merken, en door het geven van media advies. En erg fijn voor ons: ze besloot al haar culinaire kennis in dit heerlijke kookboek te stoppen! Ook de broer van Katinka, Raoul, werd aangestoken door deze interessante Peruaanse keuken, en opende een paar jaar geleden fine-dining restaurant NAZKA in de Pijp in Amsterdam. Wij hebben daar enorm lekker gegeten, wat maakt dat we nóg nieuwsgieriger werden naar dit Peruaanse kookboek uit dezelfde familie.

Kookboek ‘Mi Casa Peru’ van Katinka Lansink Dodero

De Peruaanse keuken is enorm veelzijdig, wat je ongetwijfeld hebt gemerkt als je het land een keer bezocht hebt. De vele sterrenrestaurants in Lima, de Pachamama gerechten uit het Andesgebergte, en de Aziatische invloeden van de Japanse en Chinese immigranten en natuurlijk de Spaanse invloeden: al deze invloeden maken dat er heel veel verschillende én enorm lekkere Peruaanse gerechten zijn. Al deze verschillende invloeden vind je terug in de recepten in ‘Mi Casa Peru’, inclusief mooie verhalen over de herkomst van deze invloeden. En je blijft er maar nieuwe gerechten in ontdekken! Ben je een liefhebber van ceviche? Dan kun je je hart ophalen bij het uitgebreide hoofdstuk over ceviches en tiraditos: wat dacht je bijvoorbeeld van een gambaviche met bisquetijgermelk of een tonijntataki met shoyudip? Je hebt daarnaast een uitgebreide keuze uit snacks en streetfood gerechten, zoals de traditionele tamales met maisvulling. Ook heb ik nu al zin om een aantal van de verfijnde zeevruchtgerechten te gaan maken, en het boek heeft een handig hoofdstuk met vegetarische en vegan gerechten. Zo heeft Katinka de traditinoele Ají de Gallina die normaal gesproken met kip gemaakt wordt, omgetoverd tot Ají de Coliflor waardoor je een spannend geroosterde bloemkool met een romige en pikante notensaus krijgt. Natuurlijk vind je in het hoofdstuk met vleesgerechten de klassieker Lomo Saltado. En om je Peruaanse menu compleet te maken staan er ook recepten in voor Peruaanse zoetigheden, limonades en cocktails.

Recept: Ají de Coliflor uit Kookboek ‘Mi Casa Peru’ van Katinka Lansink Dodero

Heb je ook al zin gekregen om één van de gerechten te proberen? Dan hebben we leuk nieuws: we mogen het recept voor Ají de Coliflor met jullie delen! Dit is een vegetarisch variant op Ají de Gallina in een modern jasje, en ook eenvoudig vegan te maken.

Recept Ají de Coliflor – voor 4 personen – Bereiding 50 minuten

Kookboek Mi Casa Peru Katinka Lansink Dodero recept Ají de coliflor
Kookboek Mi Casa Peru – Katinka Lansink Dodero – Recept Ají de coliflor – Foto credits: Susam Pang

Ingrediënten bloemkool

  • 400 gr bloemkool
  • 4 el arachideolie
  • 2 el achiote
  • 1 tl cayennepeper
  • Snufje zeezout
  • 1 tl oregano
  • 50 ml Griekse Yoghurt (vegan: weglaten)
  • Zeste en sap van 1 limoen
  • Zeste van 1 sinaasappel

Ingrediënten pindadressing

  • 3 tenen verse knoflook, gekneusd
  • 50 g ongebrande pinda’s
  • 1 ají amarillo of groene jalapeño
  • 1 el ají panca
  • ½ tl fijngestampte komijnzaad
  • 25 ml koffiemelk (vegan: weglaten)
  • ½ tl zeezout
  • 50 ml water
  • Sap van 1 sinaasappel

Ook nodig

  • Keukenkwastje
  • Zesteur

Bereiding

Verwarm de oven voor op 230 °C. Snijd de bladeren van de bloemkool, gooi lelijke exemplaren weg en bewaar de rest. Les op een met bakpapier beklede bakplaat de in twee stukken gesneden bloemkool en de bladeren. Dit snijden doe ik op de bakplaat omdat bloemkool makkelijk uit elkaar valt. Zo gaat er niets verloren. Meng 4 el arachideolie met de achiote, de cayennepeper, het zout en de oregano. Bestrijk de bloemkool hiermee. Gebruik hiervoor een kunststof. Was dat meteen af, want de achiote is een rode kleurstof! Doe in de oven en bestrijk alles na 20 minuten met olie, zodat de marinade echt goed intrekt. Rooster de bloemkolen vervolgens nog 20 minuten. Haal ze uit de oven zodra de helften mooi bruin zijn.

Verwarm een scheutje arachideolie in een koekenpan, fruit daarin de knoflook tot deze goudgeel is en haal uit de pan. Let op: dit gaat heel snel. Verwijder de zaadlijsten uit beide ajíes en fruit de pepers in de olie van de knoflook 3 minuten op laag vuur. Meng in een kom alle ingrediënten van de pindadressing, inclusief de olie waarin de ajíes gefruit zijn, met een staafmizer tot een gladde saus. Giet het water erbij tot de saus dun genoeg is.

Serveer de bloemkool op de bakplaat, royaal overgoten met de notendressing. Zelf vind ik het het allerlekkerst als je de bloemkool niet meer ziet! Meng de Griekse yoghurt met de zeste en sap van de limoen en sprenkel het mengsel over de notendressing. Strooi als laatste de sinaasappelzeste over het gerecht.

Tip: een paarse of gele bloemkool oogt heel mooi als je die kunt vinden! Serveer met een frisse salade en rijst. Doe erstjes en veel fijngehakte basilicum door de rijst. ¡Buen provecho!

Kookboek Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero

P.S. Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!

  • Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
  • Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
  • Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
  • Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
  • The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
  • De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes

Lees ook onze andere artikelen:

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West –Restaurants Amsterdam 9 straatjes

Andere interessante berichten op Culi Amsterdam:

The White Room Krasnapolsky Amsterdam – Restaurant Moon Amsterdam – Huis van Lopez Amsterdam – The Seafood Market Amsterdam – life of pie amsterdam – Pikoteo – Koevoet Amsterdam – Burgerlijk Amsterdam – Pesca Amsterdam – The Pool Amsterdam – Vondelpark 3 – Choux Amsterdam – Snckbr Amsterdam – de Italiaan Amsterdam – Mook Pancakes – Breda Amsterdam – buffet van odette – Brut de Mer – van t Spit – G’s Amsterdam – viscafe de gouden hoek – yoepz amsterdam – Pluk Amsterdam – Louie Louie Amsterdam – Hangar Amsterdam – Meneer de wit heeft honger – IENS Amsterdam – Tripadvisor Amsterdam

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Kookboek ‘Mi Casa Peru’ van Katinka Lansink Dodero (+recept voor Ají de Coliflor!), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Share this article with your friends