Dit keer is het Culi Twist recept geïnspireerd door de kropslasoep met kerrie, spekjes en croutons die onze Blogger Dorée bij De Balie bestelde. De review die ze hierover schreef voor Culi Amsterdam vind je hier.

Ik vond de soep met kerrie van De Balie heel lekker (alleen de croutons vielen tegen), maar toen ik thuis was en aan de slag ging voor dit twistrecept had ik zin in een Italiaans tintje. In eerste instantie wilde ik dit recept schrijven gebaseerd op een andere soep die ik een keer gemaakt heb en die geïnspireerd is door een ander Italiaans gerecht, namelijk Caesar salad soep waarin ik de romaine sla dan zou vervangen voor kropsla. Maar ik wilde echt iets nieuws maken.

Een ander favoriet Italiaans gerechtje is Saltimbocca. Kalfsoester met salie en parmaham. En dat werd mijn inspiratie! De basis is kropsla, kerrie werd salie, spekjes verving ik door parmaham, de croutons maakte ik zelf. Tot slot voegde ik ricotta toe voor het romige effect (de andere soep had heel veel room), om in Italiaanse sferen te blijven en ook om de twee krachtige smaken van de sla en de salie te verbinden. Erbij maakte ik croutons met salie-olie en knapperige parmaham uit de oven. Het resultaat was een heerlijk en smaakvol soepje, croutons waar ik maar niet vanaf kon blijven en ja goede parmaham is sowieso al niet te versmaden… kortom: ik zeg si si tegen deze ‘zuppa alla saltimbocca’!

Kropslasoep met salie, ricotta en parmaham (voor ruim 1,5 liter soep)

Ingrediënten
– 2 kropsla
– 15g salie
– 1 ui, fijngesneden
– 1,5L kippenbouillon
– parmaham
– olijfolie
– oud brood voor croutons

Bereiding
Fruit de ui glazig samen met de blaadjes salie (bewaar 1 takje met een aantal blaadjes voor de salie-olie). Draai met je handen de slabladen van de stronk af en was de sla goed in de gootsteen. Doe de sla dan in de pan erbij en voeg de bouillon erbij. Kook dit zo’n 10 minuten totdat de sla zacht is geworden en pureer de soep dan met een staafmixer. Roer op het laatst de ricotta erdoor en breng op smaak met verse zwarte peper en eventueel nog wat zeezout.

Voor de croutons snijd je het brood in grove dobbelsteentjes van ongeveer 1,5 cm. Maal de achtergehouden blaadjes salie fijn in een vijzel samen met 2 eetlepels (lekkere, extra vergine) olijfolie. Doe de salie-olie in een kom, voeg het brood toe en meng dit even goed zodat al het brood bedekt is met een laagje olie. Verwarm de oven voor op 180 graden, beleg een bakplaat met een stuk bakpapier en bak de croutons ongeveer 10 minuten in de oven. Houd wat ruimte op het bakpapier over voor de parmaham en leg na twee minuten de parmaham erbij zodat dit nog 8 minuten in de oven staat en knapperig wordt.

Eet smakelijk en laat ons zeker even weten wat jij ervan vindt of wanneer jij nog creatieve ideeen hebt voor een leuke nieuwe soep twist!

Lees voor meer leuke recepten, (van onze Culi Amsterdam foodblogger Dorée), www.catocheftt.nl.

De Balie Kropslasoep

De Balie Kropslasoep


Kropslasoep met salie en ricotta

Kropslasoep met salie en ricotta

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
Kropslasoep met salie, ricotta en parmaham Twistrecept Culi Amsterdam , 10.0 out of 10 based on 4 ratings
Share this article with your friends