De Sint is net vertrokken en de Kerstman komt er straks weer aan. Om in de feestsferen te blijven heeft onze Blogger Dorée van Cato Cheft t een Culi Twist recept gemaakt geïnspireerd door de Perentaart die ze bij Sugar& Spice Bakery bestelde. De review die ze hierover schreef voor Culi Amsterdam vind je hier.

Ingrediënten
– 250 gr gevulde speculaas
– 225 gr magere kwark
– 2 eieren
– 75 gr kristalsuiker
– boter om in te vetten
– bakpapier

Voor de gepocheerde peer:
– 1 grote peer
– 25 gr kristalsuiker
– 150 ml water
– 1 tl speculaaskruiden
– evt. naar smaak een scheutje likeur

Voor de chocoladeganache:
– 100 ml Finesse voor koken (of andere (kook)room)
-10 gr roomboter
-60 gr pure chocolade
– evt. 5 kardemompeulen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg het bakpapier op de bodem van de springvorm en zet de rand eroverheen vast zodat het bakpapier over de bodem zit. Beboter de randen van de springvorm. Knip overtollig bakpapier weg.

Snijd dan de gevulde speculaas doormidden. Probeer de bovenkant zonder spijs los te snijden. Verdeel dan de onderkant (met spijs) over de bodem van de springvorm en gebruik de resterende koek van de bovenkant om te randen te bekleden. Druk goed aan.

Voor de vulling klop je in een kom de eieren, de suiker en de kwark met een garde los. Zet even apart.

Pocheer dan de peren. Schil de peren, snijd ze in vieren en haal het klokhuis eruit. Breng dan het water, de suiker en de koekkruiden in een steelpannetje aan de kook. Wil je ook de likeur toevoegen, doe dit er dan nu ook bij. Leg de peren in de siroop en laat ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen tot de siroop ingekookt is en de peren zacht.

Haal dan de peren uit het pannetje, laat de siroop ietsje afkoelen en schenk dit bij het kwarkmengsel. Klop dit nog even goed door.

Snijd dan 3 van de 4 perenpartjes in dunne lange plakken en bedek hier de bodem van de taart mee. Schenk hierop het kwarkmengsel en bak de taart ongeveer 45 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, leg er dan aluminiumfolie overheen. De taart is goed als het mengsel nog een klein beetje beweeglijk is in de vorm maar niet te vloeibaar.

Voor de chocoladeganache zet je de room op in een steelpannetje. Wil je er kardemompeulen aan toevoegen, kneus deze dan even en voeg ze nu toe aan de room (kneus ze niet te veel zodat de zaadjes in de peul blijven – dit scheelt zaadjes vissen op het eind ;)). Voeg dan de chocolade in kleine stukjes toe aan de room en laat het langzaam smelten. Haal tot slot de kardemompeulen uit de ganache en schenk dit over de cheesecake. Laat de taart vervolgens goed afkoelen in de ijskast.

Garneer de taart met een beetje poedersuiker en het laatste partje peer. Snijd dit partje een paar keer in (niet helemaal door!) en vouw er een waaier van. Et voila, het genieten kan beginnen! Als je hem opensnijdt, zie je dan heel mooi alle laagjes. Eerst de koekbodem met de spijs, dan de peertjes, de kwarkvulling en tot slot de chocoladelaag.

Sugar & Spice Bakery

Cheesecake-peer-gevulde-speculaas2-300x300

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Kruidige Cheesecake met gevulde speculaas en gepocheerde peer Culi Twistrecept, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share this article with your friends