Je kent vast restaurant Sjefietshe wel, die heerlijke cevicheria in de Pijp in Amsterdam. Letterlijk álles wat ze daar serveren is superlekker. Dus je hebt vast wel eens gedacht: wat zou het fijn zijn als ik zelf zo zou kunnen koken. Toch? Dan hebben we goed nieuws voor je: dat kan! Seger Abels en Rick Swinkels hebben namelijk het kookboek Ceviche uitgebracht, met heerlijke recepten en verhalen uit de keuken van Sjefietshe.
Restaurant Sjefietshe, in de Pijp in Amsterdam
Sjefietshe is ooit begonnen als pop-up, zoals Seger zo mooi in het voorwoord van dit kookboek schrijft. In de tijd dat ceviche nog niet zo bekend was in Amsterdam, en ze de naam van het restaurant dus ook maar de Amsterdamse uitspraak van ceviche gaven: Sjefietshe. Maar ze veroverden al gauw het hart van de Amsterdammers, en kregen al snel een vaste plek in de Pijp. Het is een Amsterdamse cevicheria: ze waarderen de traditionele ceviche zeker, maar maken ook graag vrije interpretaties van het gerecht. Dat betekent dat er telkens weer spannende nieuwe combinaties door Rick worden ontdekt, die behalve eigenaar ook de chef van Sjefietshe is. En al deze geheimen geven ze nu aan ons prijs, in het kookboek Ceviche.
Kookboek Ceviche
In het vrolijke kookboek staan mooie verhalen over het ontstaan van Sjefietshe, en heel veel lekkere recepten. Natuurlijk een uitgebreide collectie ceviche, tartaar, tiradito en tataki recepten. Bijvoorbeeld een zeebaarstartaar met gebrande avocado en jalapeño en een roodbaars-perzik ceviche. En een fantastische een heek-courgette ceviche, waarvan we hieronder het recept mogen delen! Met prachtige foto’s erbij, waardoor het water je al in de mond loopt! Maar ook een aantal heerlijke recepten voor gebakken vis, en een speciale pulpo selectie. Met bijvoorbeeld een klassieke Pulpo Romesco maar ook de populaire Hotdoctopus wat een echte hit is bij Sjefietshe. En in het hoofdstuk Desserts & Cocktails kun je onder andere een heerlijke citroentaart en de maracuya sour vinden. Echt een fantastisch kookboek voor als je thuis een etentje geeft: je serveert je gasten gerechten én cocktails van restaurantkwaliteit. En het wordt zeker een feestje! Nieuwsgierig geworden? Probeer dan zeker het recept voor heek-courgette ceviche uit!
Winactie Kookboek Ceviche
En we hebben erg leuk nieuws: we mogen 3x dit heerlijke kookboek Ceviche weggeven, en daar krijg je ook nog een supercoole linnen Ceviche tas bij! Kijk op onze Instragram of Facebookpagina hoe je kans maakt. Deze winactie duurt tot zondag 12 september 2021 om 20.00 uur, daarna maken we de winnaars bekend.
Recept: heek-courgette ceviche uit kookboek Ceviche
Voor 4 personen
Seger en Rick schrijven hierover: “De inspiratie voor deze ceviche komt uit Italië. Zie het als een voorgerecht; een primo. Wat wij zelf ook ontzettend leuk vinden aan dit gerecht is dat de courgettebloem een teken is dat alle andere ingrediënten ook in het seizoen zijn. Dus bloeit de courgettebloem? Dan zijn alle andere ingrediënten ook op hun top en moet je dus gelijk deze ceviche maken. Genieten.”
Ingrediënten citroen-leche de tigre
- 25 g gemberwortel, geschild
- 1 flinke stengel bleekselderij, gesneden
- ½ aji amarillopeper, gesneden (kan vervangen worden door rode jalapeño)
- 15 g suiker
- 1 grote teen knoflook
- 200 ml vers citroensap
- zout
Ingrediënten ceviche
- 400 g heekfilet, ontveld
- 1 bosje koriander
- 1 groene paprika, in reepjes
- 120 ml citroen-leche de tigre
- 4 eetlepels muntolie
- 1 courgette, in plakjes
- 2 courgettebloemen, doormidden
- 1 bosje verse munt
Bereiding citroen-leche de tigre
Snijd voor citroen-leche de tigre de gemberwortel in stukken en doe deze samen met de bleekselderij, aji amarillopeper, suiker en de knoflook in de blender. Mix het geheel zo glad mogelijk. Voeg vervolgens het citroensap toe en draai nog 2 minuten in de blender. Proef en voeg naar smaak zout toe. Giet het geheel door een bolzeef boven een kom. Druk het er goed door om alle smaken op te vangen.
Bereiding ceviche
Snijd de vis in blokjes van 1 bij 1 centimeter en snijd de steeltjes van de koriander ragfijn. Doe de vis samen met de paprikareepjes en de koriandersteeltjes in een kom en voeg de leche de tigre toe. Laat de visblokjes 3 minuten garen. Verdeel de visblokjes met het vocht over de borden en sprenkel de muntolie erover. Schik de courgetteplakjes op de borden en leg op elk ervan een halve courgettebloem. Garneer met de muntblaadjes.
Kookboek Ceviche | Seger abels & Rick Swinkels | ISBN: 9789464040418 | Prijs: €24,99
Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!
- NOMNOMNOM van Dorothy Porder – Comfortfood waar de passie en plezier vanaf spat!
- Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
- Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
- Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
- Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
- Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
- Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
- Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
- The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
- De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes
P.S. We hebben een nieuwe Instagram pagina!
En we zouden het superleuk vinden als je ons daar volgt! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!
Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!
Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West
Lees hier onze leukste specials:
Bib Gourmand restaurants in Amsterdam – Restaurants met een Michelinster in Amsterdam – Leukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns
Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants
No Comment