Dit recept uit Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love laat precies zien waar dit nieuwe kookboek van Yotam Ottolenghi en Noor Murad over gaat. Het heeft zo’n interessante smaakcombinaties: wij hadden nog nooit tahin met zalm gecombineerd en het was echt goddelijk. En het laat zien dat je met liefde en aandacht van eenvoudige ingrediënten zo iets lekkers kunt maken.

Recept Ottolenghi Test Kitchen Shelf Love Zalm Tahin
Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love

Kookboek Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love

De Ottolenghi Test Kitchen is een team van mensen met enorm veel passie voor koken en eten. Onder leiding van Noor Murad en met inspiratie van Yotam Ottolenghi gaan ze op zoek naar creatieve gerechten met enorm veel smaak en originaliteit. En met dit kookboek krijgen we voor het eerst een kijkje in hun test-keuken! Met het kookboek Shelf Love hebben ze hun favoriete recepten gebundeld, maar wel op zo’n manier dat ook wij ze kunnen maken. En gericht op het koken uit de voorraadkast. Heb je nog een pot tahin of een zak gedroogde kikkererwten achter in de kast staan? Of een vergeten bloemkool achterin je koelkast? Ottolenghi en zijn team geven je in dit kookboek de handvaten om hier een heerlijke doordeweekse maaltijd van te maken. Maar altijd met een twist, en met chef-waardige toevoegen. Wij vonden het weer een feest om uit te koken!

Recept uit Ottolenghi Test Kitchen: Za’atar-zalm met tahin

Voorbereiden: 5 minuten – Bereiden: 20 minuten. Voor 4 personen

Ottolenghi en Murad zeggen hierover: “Als u nooit eerder zalm met tahin heeft gecombineerd, dan staat u hier een echte traktatie te wachten. In deze versie wordt tahin gemengd met kruidige za’atar en zure sumak, onze alom bekende en zeer gekoesterde basisingrediënten in de keuken. Wij raden u met klem aan de romige, nootachtige tahin te kiezen die afkomstig is uit landen in de Levant. Eet het gerecht zo snel mogelijk na bereiding, omdat verwarmde tahin niet erg lang lekker blijft en ook niet goed opgewarmd kan worden.”

Recept Ottolenghi Test Kitchen Shelf Love Za'atar Zalm Tahin
Recept uit Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love: Za’atar Zalm met Tahin

Ingrediënten

  • 4 zalmfilets (600 g), met vel, dikke graten verwijderd
  • 2 eetl. za’atar
  • 2 theel. sumak, plus ½ theel. extra om te bestrooien
  • 60 ml olijfolie
  • 250 g babyspinazie
  • 90 g tahin
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3½ eetl. citroensap
  • 1½ eetl. korianderblad, grofgesneden
  • zout en zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Verhit de oven tot 220 °C.
  2. Dep de zalm droog en bestrooi hem met zout en peper. Roer in een klein schaaltje de za’atar en sumak door elkaar en strooi het mengsel over de hele bovenkant van de zalm zodat er een korst ontstaat.
  3. Zet een grote ovenvaste sauteerpan op halfhoog tot hoog vuur en doe er 1 eetlepel olie in. Voeg als de olie heet is de spinazie toe met een snuf zout en peper en laat hem 2-3 minuten koken tot hij net geslonken is.
  4. Leg de zalm erop met het vel aan de onderkant, en besprenkel de bovenkant van de vis met 2 eetlepels olie. Zet hem 5 minuten in de oven.
  5. Klop intussen in een kleine mengkom de tahin met de knoflook, 2½ eetlepel citroensap, een flinke snuf zout en 100 ml water door elkaar tot de saus glad en vrij vloeibaar is.
  6. Haal de pan uit de oven als de saus klaar is en giet de tahinsaus rondom de zalm (maar niet óver de vis). Zet de pan nog 5 minuten terug in de oven tot de vis volledig gaar is en de tahinsaus borrelt. Schep het overgebleven citroensap en de olie erover en bestrooi met de koriander en extra sumak.

Maak uw eigen versie:

  • Vervang de zalm door een andere duurzaam gevangen vis, en pas zo nodig de bereidingstijden aan.
  • Gebruik een andere bladgroente dan spinazie, bijvoorbeeld boerenkool of snijbiet.

Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love | Yotam Ottolenghi en Noor Murad | 9789464040883 | 24,99 euro

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!

  • Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende
  • Mevrouw Hamersma verzamelde recepten – de ultime favorites van Mevrouw Hamersma, met wijnsuggesties van Meneer Hamersma erbij
  • Ceviche van Seger abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
  • NOMNOMNOM van Dorothy Porder – Comfortfood waar de passie en plezier vanaf spat!
  • Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
  • Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
  • Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
  • Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
  • Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
  • Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
  • Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
  • The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
  • De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes

P.S. We hebben een nieuwe Instagram pagina!

En we zouden het superleuk vinden als je ons daar volgt! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!

Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West

Lees hier onze leukste specials:

Bib Gourmand restaurants in AmsterdamRestaurants met een Michelinster in AmsterdamLeukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share this article with your friends