We zijn in lockdown nummer zoveel beland en het lijkt nooit meer te stoppen met regenen. Restaurants en cafés sluiten stipt vijf uur ‘s middags hun deuren dus een avondje doorzakken is er ook niet meer bij. Hoewel er misschien weinig reden tot vrolijkheid is, biedt al deze ellende één voordeel: de lunchcultuur die in het buitenland al langer leeft, krijgt nu ook bij ons voet aan de grond. En wat is nou een betere plek om je de hele middag te laten verwennen dan restaurant Jansz aan de Prinsengracht in Amsterdam?

Gastheer Gonzalo maakt het tot zijn missie om iedereen een onvergetelijke dag te bezorgen. Hij vliegt vrolijk door de zaak, neemt de tijd en geeft kundig advies voor wie moeite heeft met kiezen. Om te beginnen brengt hij ons vier oesters. Naast de standaard vinaigrette wordt er ook een vinaigrette van de chef bij geserveerd die bestaat uit azijn, jenever, mosterdzaad en kleine stukjes appel. Frisse smaken die de ziltigheid van de oester niet overstemmen, dit is een goed begin. Een glas cava maakt het feest compleet. 

Herfst op je bord

Restaurant Jansz

Dan de voorgerechten; crudo van zeebaars met sinaasappel, dunne plakjes venkel en een beetje madame jeanette. De vis is kraakvers en alle ingrediënten kloppen precies, een gerecht om vrolijk van te worden. Ook proberen we het voorgerecht van getrancheerde kort gebraden hertenbiefstuk met vijgen, hazelnootjes en knolselderij. Als dit geen herfst op je bord is dan weten wij het ook niet meer. Op advies van Gonzalo drinken we er een glas spätburgunder bij. De wijn heeft een fijne balans van fruit, kruidigheid en een klein beetje hout, waardoor de smaak van het wild wordt opgetild. 

Biologische chardonnay

Voor de hoofdgerechten gaan we op de vis-tour. De vis van de dag is heilbot met zeekraal, lamsoren en beurre blanc. Klassiek? Zeker. Maar saai allerminst. De beurre blanc zouden wij zo uit de pan naar binnen willen lepelen. De krokant gebakken tarbot wordt geserveerd met onze lievelingspaddestoelen: cantharellen! Daarnaast liggen wat schorseneren en waterkers, allemaal erg smakelijk. Inmiddels vertrouwen wij blind op Gonzalo en verrast hij ons met een biologische chardonnay uit Valencia. Deze is niet op hout gerijpt en is een absolute showstopper met een lekkere ronde smaak. 

Stoofpeertjes

Bij een feestmaal hoort een feestelijke afsluiting. De oer Hollandse stoofpeertjes doen niet onder voor die van mijn oma (en dat zegt wat). De hangop en kaneelijs erbij maken het een heerlijk comfortabel dessert. Iets moderner is de pinda-caramel sundae met stukjes biscuit en zeezout. We likken het glas nog net niet schoon. Nog één glaasje wijn dan; de knisperende Duitse blanc de noir met mineralige afdronk werkt perfect als dessertwijn en is een stuk frisser dan de geijkte sauternes. 

Het liefst zouden we nog uren blijven hangen bij Jansz, maar helaas moet Gonzalo ons eruit zetten. Dus zoek je een fijne plek in het centrum van Amsterdam om tijdens een regenachtige lockdown middag goed in de watten gelegd te worden, ga dan zeker naar Jansz. 

Jansz

Reestraat 8, Amsterdam

P.S. Volg je ons al op Instagram?

Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!

Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West

Lees hier onze leukste specials:

Bib Gourmand restaurants in AmsterdamRestaurants met een Michelinster in AmsterdamLeukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share this article with your friends