Winactie: wil jij het kookboek Vegan Pasta winnen? Dit heerlijke boek bevat meer dan 80 Italiaanse recepten en geeft je gegarandeerd een zomers vakantiegevoel! Lees in dit artikel hoe je kans maakt om te winnen, én we delen het recept voor vegan mozzarella!
Vegan eten is geen saai konijnenvoer
Met het kookboek Vegan Pasta neemt Brianna Claxton je mee naar de moderne Italiaanse keuken. En ze laat je zien dat je ook zonder dierlijke producten behoorlijk authentiek smaakende gerechten op tafel zet! Brianna is bij uitstek degene die je hierover alles kan vertellen. Ze is chef-kok en de creatieve kracht achter het online platform plvntfood. Haar missie is om te laten zien dat vegan eten niet saai konijnenvoer is, maar juist mega lekker kan zijn, en juist tot creatieve, spannende smaken kan leiden. En ook al ben je zelf geen full-on vegan, dan is dat nog fijn: meer plant-based eten gezond, het reduceert het risico op hartkwalen en diabetes. En je draagt je steentje bij aan onze planeet.
Zelf pasta en vegan kaas maken
Vegan Pasta is fijn opgebouwd. Eerst neemt Brianna ons mee in de basiselementen: verse pasta, sauzen en essentiële ingrediënten. Fijn voor iedereen die van supervers eten houdt en controle wil houden over welke ingrediënten er in je pasta en saus zitten. Houd je wat meer van gemak? Dan mag je van ons dit hoofdstuk ook skippen en stiekem kant en klare pasta kopen natuurlijk! Ook gaat ze in twee hoofdstukken in op het zelf maken van vegan kaas, vlees en zeevruchten. En dat is mega interessant. Probeer bijvoorbeeld eens de vegan mozzarella die we in dit artikel delen! Je vindt er ook recepten voor bijvoorbeeld gehakt, draadjesvlees, en zelfs ontbijtspek. Echt waardevolle recepten voor iedere vegan!
Ravioli met flespompoen, beurre noisette, salie en gesuikerde chili-hazelnoten
En dan… de pasta recepten! Het is moeilijk om deze hoofdstukken door te bladeren en geen honger te krijgen, want alles ziet er enorm lekker uit. Wat denk je bijvoorbeeld van een dampende ovenschotel met orecchiette met pestocrème en walnootcrumble? Of zet je vrienden eens een bord Ravioli met flespompoen, beurre noisette, salie en gesuikerde chili-hazelnoten voor: ze zijn zeker onder de indruk. En zelfs een vegan versie van Raviolo al’uovo, die iconische ravioli met eierdooier, ontbreekt niet in dit boek. Wij zijn echt onder de indruk van de heerlijke gerechten. En omdat Brianna ook nog recepten voor brood, smeersels en bijgerechten deelt, kun je je tafel echt volzetten met een Italiaans feestmaal.
Winnen: win het boek Vegan Pasta van Brianna Claxton!
Ben je net zo enthousiast geworden over dit kookboek als wij? Dan hebben we goed nieuws! We mogen namelijk 3 exemplaren weggeven van dit heerlijke kookboek aan onze volgers op Facebook en Instagram! Hoe kun je winnen?
- Volg Culi Amsterdam, liefst op Facebook én Instagram.
- Laat in de comments onder het Facebook- of Instagram bericht even weten dat je meedoet met de winactie.
- Wil je extra kans maken? Deel dit bericht dan op je eigen tijdlijn op Facebook, of in je stories op Instagram!
- Deze winactie loopt tot donderdag 2 maart om 20.00 uur, daarna maken we van alle Facebook en Instagram deelnemers 3 lucky winners bekend.
En kun je niet wachten? Maak dan zeker de verrassende vegan mozzarella het recept hieronder!
Recept: Verse vegan mozzarella
Brianna schrijft hierover: “Vegan verse mozzarella is niet makkelijk verkrijgbaar. Het is een eenvoudige kaas om te maken, omdat je de basistechnieken van fermenteren leert. De mozzarella laat zich goed in plakjes snijden, smelt fantastisch, wordt mooi bruin en je kunt hem zowel rauw als gaar eten. Hij smaakt hoe dan ook fantastisch!”
Voor: 6-12 bollen mozzarella (afhankelijk van de grootte) | Tijd: gefermenteerde cashewmelk 24 uur; kaas 8-24 uur
Ingredienten voor de gefermenteerde cashewmelk
- 140 g rauwe, ongezouten cashewnoten, geweekt
- 950 ml water
- 2 el sojalecithinepoeder (o.a. natuurvoedingswinkel)
- 1 el vegan lactobacillus acidophilus of een ander probioticum (in poedervorm of de inhoud van capsules, o.a. natuurvoedingswinkel)
Ingredienten voor de verse mozzarella
- 1,2 l gefermenteerde cashewmelk (1 keer bovenstaand recept)
- 3 el kappa carrageenan (een natuurlijk geleermiddel uit rood zeewier, o.a. online)
- 1 tl melkzuur (o.a. online)
- 120 g tapiocazetmeel, plus 2 el (o.a. toko)
- 1½ tl zout
- 360 ml kokosolie, gesmolten
- 1 el zout per 3,8 liter water (pekel)
Bereidingswijze cashewmelk
Giet de cashewnoten af en spoel af. Pureer de cashewnoten met het water, het sojalecithinepoeder en de lactobacillus acidophilus in een krachtige blender tot een emulsie. Schenk in een brandschone (liefst net uitgekookte) glazen pot. Dek af met plasticfolie en laat 12 tot 24 uur op het aanrecht staan. Hoe langer je hem laat staan, hoe zuurder de melk wordt.
Bereidingswijze mozzarella
Voeg de gefermenteerde cashewmelk, de kappa carrageenan, het melkzuur, het tapiocazetmeel en het zout toe aan een krachtige blender. Pureer glad. Voeg de kokosolie toe en pureer tot het mozzarellamengsel glanst en goed gemengd is. Voeg toe aan een pan op middelhoog vuur en klop 30 seconden tot een minuut, tot de kaas begint te breken. Pureer met een staafmixer om de kaas opnieuw te emulgeren en blijf nog 2 tot 3 minuten kloppen, tot het mozzarellamengsel dik is. Vorm nu de mozzarella. Dit moet snel gebeuren. Gebruik voor een bol mozzarella van standaardgrootte een ijsschep met een inhoud van 60 ml en schep twee balletjes van het mozzarellamengsel in het midden van een stuk plasticfolie. Vouw de plasticfolie dubbel, pak de uiteinden en draai snel rond, tot er een grotere bal ontstaat. Trek de twee uiteinden van de plasticfolie strak aan onder de bal en leg er een dubbele knoop in. Leg de ingepakte mozzarella direct in een kom water met ijsblokjes. Herhaal met de rest van het mozzarellamengsel. Zet de kom in de koelkast en laat ongeveer 8 uur koelen.
Bereidingswijze pekelen
Maak de pekel: verhit het water licht en laat al roerend het zout erin oplossen. Het moet smaken naar licht gezouten zeewater. Laat de pekel afkoelen. Haal de mozzarella uit de plasticfolie en leg voor gebruik eerst nog 24 uur in de pekel.
Opmerkingen van Brianna
- Je kunt de bollen mozzarella zo groot maken als je zelf wilt: hele kleintjes of nog groter dan de bollen van 115 gram die je hier ziet.
- Hoe langer je de cashewmelk laat fermenteren, hoe sterker van smaak hij wordt. Voor een heel milde kaas sla je het fermentatieproces helemaal over. Volg dezelfde stappen maar voeg het probioticum niet toe. Als de cashewmelk eenmaal klaar is, kun je meteen verder met het maken van de kaas.
Kookboek Vegan Pasta | Brianna Claxton | 23,50 euro
Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!
- Wntrlust – Heerlijk winterse gerechten, zoals het recept voor gebrande prei met een hemelse vinaigrette!
- Nog meer ovenschotels – Probeer het recept voor gelakte aubergine van Wim Ballieu uit!
- Vega Blauw – de beste vegetarische recepten van het Indonesische restaurant Blauw, met alvast een sneak preview van 2 recepten!
- Chinese-ish – We delen het recept voor pittigue Szechuan kaasfondue uit dit heerlijke kookboek met Chinese invloeden!
- Mezcla – In dit kookboek vind je invloeden uit Mexico, Brazilië en Italië, en van Ottolenghi!
- Natuur op je bord – Prachtige fine dining recepten, zoals de kingfish tartaar waarvan we het recept delen!
- Persiana elke dag – Haal het midden-oosten in huis, en maak bijvoorbeeld de Fatteh met halloumi!
- NOOMI – Heerlijke Iraakse gerechten, zoals het recept voor granaatappel-walnoot-stoof dat we in het artikel delen!
- Klein Korea – Maak het recept voor vurige kip met kaas!
- Sugar, I Love you – Heerlijke bak- en dessertrecepten!
- Kook! – Maarten van den Biggelaar leert je de passie van koken
- Nistisima – Een schat aan Mediterraanse vegan gerechten
- Sambal Shiok – De lekkerste recepten uit Maleisië van Mandy Yin
- Xi’an Famous Foods – Heerlijke Chinese recepten van Jason Wang
- Izakaya – Recepten uit de Japanse eettentjes door Tim Anderson
- KOOK op tafel – heerlijke foolproof recepten met prachtige foto’s
- Bistro Manon van Manon Piper – gemakkelijke recepten voor het hele gezin
- Oh My Foodness! van Sabine Koning – alleen maar lekkere comfortfood recepten
- Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love – Enorm smaakvolle recepten van Yotam Ottolenghi en zijn team!
- Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende
- Mevrouw Hamersma verzamelde recepten – de all-time favorites van Mevrouw Hamersma, met wijnsuggesties van Meneer Hamersma erbij
- Ceviche van Seger abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
- NOMNOMNOM van Dorothy Porder – Comfortfood waar de passie en plezier vanaf spat!
- Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
- Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
- Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
- Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
- Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
- Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
- Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
- The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
- De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes
P.S. Volg je ons al op Instagram?
Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!
Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!
Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West
Lees hier onze leukste specials:
Bib Gourmand restaurants in Amsterdam – Restaurants met een Michelinster in Amsterdam – Leukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns
Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants
No Comment