Het eerste dat je ziet als je hun website bezoekt is appeltaart. Een gróót stuk appeltaart met een dikke klodder slagroom. En terecht, want hier zijn ze alom bekend om en deze is dan ook al meerdere malen uitgeroepen tot lekkerste appeltaart van Amsterdam.

Midden in de Jordaan aan de gezellige Noordermarkt is Winkel gevestigd. Op de hoek met de Westerstraat. Binnen is het een gezellig café waar je lekker aan de grote leestafel een krant of tijdschrift kunt lezen of de laatste gebeurtenissen in Amsterdam hoort van je buren. En waar de hele dag door de lekkerste geur van appeltaart hangt. Iedereen voelt zich er thuis en je ziet er dan ook mensen van alle leeftijden. Van student, tot gezin met kinderen, tot ouder echtpaar op museumbezoek in Amsterdam. Buiten is er een heerlijk groot terras rondom. Kleine bankjes en tafels tegen het gebouw en grotere tafels midden op de Noordermarkt zelf waar de serveersters je altijd met een glimlach komen bedienen. Als er geen markt is dan. Want dan is het zó druk dat ze niet bedienen en staat er een dikke rij tot en met buiten met mensen die binnen hun bestelling komen doen en eigenhandig met hun dienblaadjes weer naar buiten komen in de hoop nog een enkele stoel op het terras te bemachtigen.

Je kunt er de hele dag terecht, van ontbijt tot late borrel. De kaart is toegankelijk met een hele goede prijs-kwaliteitverhouding. Appeltaart is er altijd. Net als heerlijke borrelhappen zoals bitterballen van Oma Bobs en plakjes worst van die andere bekende in de Jordaan slagerij Louman. De lunchkaart wisselt elke maand en ’s avonds is er zelfs elke dag een ander gerecht. Dat je er ook iets anders kon bestellen dan appeltaart wist ik wel maar ik had nog nooit de behoefte gehad om iets anders te kiezen dan hun succesnummer. Komt vast door die hypnotiserend lekkere geur van versgebakken appeltaart die er altijd hangt. Dit keer week ik echter af van mijn gewoonte en bestelde ik iets van de lunchkaart zodat ik er een twistrecept op kon maken voor de nieuwe rubriek Twisted by Culi. Het werd de groentenquiche met brie en perensalade. De perensalade was simpel, gemengde sla met stukjes peer erbovenop, maar heel erg lekker door de groene dressing. Erbij lag een groot en echt zelfgemaakt ogend stuk groentequiche. Deze was lekker, maar niet heel bijzonder. Ik proefde courgette, ui en broccoli en vooral heel veel room in de vulling. Dit overheerste een beetje dus hij had wat mij betreft iets meer smaak mogen hebben en ook de brie kwam niet echt naar voren. Maar al met al een lekker vullend gerechtje en voor die prijs een prima lunch! Volgende week vind je het twistrecept op deze groentequiche op Culi Amsterdam terug.

Winkel blijft voor mij absoluut favoriet om hun zalige appeltaart en fijne zonovergoten terras. Maar ze zijn van alle markten thuis dus een bezoekje waard voor elke gelegenheid. Leuk om te combineren met een bezoek aan de lapjesmarkt op maandag of de biologische markt op zaterdag.

Adres: Noordermarkt 43, Amsterdam
Buurt: Jordaan
Website: Winkel43
Sfeer: Gezellig, warm, laagdrempelig
Rekening: Appeltaart met slagroom en koffie €5,80
Reserveren: niet mogelijk
Kraanwater: Ja
Terras: Ja

 Winkel43 groente quiche met brie en perensalade

Winkel43 groente quiche met brie en perensalade

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.7/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
Winkel 43 staat bekend om de appeltaart, maar er is meer!, 6.7 out of 10 based on 9 ratings
Share this article with your friends