Oh, wat een feest is dat kookboek Bayrut van Hisham Assaad! Deze culinaire ontdekkingsreis door Beiroet maakt dat we nu echt verliefd zijn op deze keuken. Wat een heerlijke chaos van smaken en gerechten! En jij kunt kookboek Bayrut winnen! Lees in dit artikel hoe je kans maakt.
Winnen: kookboek Bayrut van Hisham Assaad
Hisham Assaad woont in Beiroet en is een gepassioneerde foodie, fotograaf en auteur. Hij begon zijn avontuur in de food scene met zijn blog Cook in Five Square Meters. Een naam die net zo compact klinkt als zijn gerechten! Nu, enkele keukenavonturen later, verwent hij ons met Bayrut, een boek dat de ziel van Beiroet op een bord tovert.
Beiroet: chaotisch verleden en culinair meesterschap
Stel je een stad voor vol energie, diversiteit, en een geschiedenis die zo turbulent is als een keuken in de spits. Beiroet, de culinaire smeltkroes, is de ster van dit boek. En Hisham neemt ons mee op een reis door de straten, markten en keukens van deze bruisende stad. De Libanese keuken, verfijnd door invloeden van de Perzen, Koerden en Armeniërs, komt tot leven in deze recepten. Van spinaziepasteitjes tot stoofpotjes van linzen & pasta, Hisham deelt niet alleen gerechten maar ook verhalen. Je voelt de levendige sfeer van Beiroet in elke hap.
Watertanden bij elk hoofdstuk
Ontbijt & Brunch, Streetfood, Salades & bijgerechten… en ja, zelfs zondagse feestmaaltijden! Hisham heeft zijn kookboek Bayrut zo ingedeeld alsof je door de straten van Beiroet slentert en op elke hoek iets lekkers ontdekt. Manouche, ka’ak, fatayer, falafel – het is alsof je zelf op een streetfoodfestival staat. En oh, die desserts! Walnootbaklava en pannenkoekjes gevuld met ashta – we kunnen bijna de zoete geuren uit het boek ruiken. Met dit boek wordt zelfs de meest onervaren kok een keukenprins of -prinses.
Winnen: het kookboek Bayrut van Hisham Assaad!
Ben je net zo enthousiast geworden over dit kookboek als wij? Dan hebben we goed nieuws! We mogen namelijk 3 exemplaren weggeven van dit heerlijke kookboek aan onze volgers op Facebook, Instagram en Tiktok! Hoe kun je winnen?
- Volg Culi Amsterdam op Facebook , Instagram en/of Tiktok: het liefst alle drie natuurlijk!
- Laat in de comments onder het Facebook-, Instagram of Tiktok bericht even weten dat je meedoet met de winactie.
- Wil je extra kans maken? Deel dit bericht dan op je eigen tijdlijn op Facebook, of in je stories op Instagram!
- Deze winactie loopt tot zondag 29 oktober om 20.00 uur, daarna maken we van alle deelnemers 3 lucky winners bekend.
En kun je niet wachten? Maak dan zeker de gegrilde octopus met koriander, knoflook en moghrabiehsalade met het recept hieronder!
Recept uit kookboek Bayrut: Gegrilde octopus met koriander, knoflook en moghrabiehsalade
Hisham schrijft hierover: “Dit recept is een combinatie van twee gerechten die ik bij Baron heb gegeten, een hip, populair restaurant in de wijk Mar Mikhael, waar lokale ingrediënten op nieuwe manieren worden gebruikt, met moderne kooktechnieken en creatieve presentaties. Eerst kook je de octopus in water, tot hij gaar en mals is, en daarna gril je hem tot hij krokante randjes krijgt. Geïnspireerd op het restaurant gebruik ik hier moghrabieh (parelcouscous) zoals mensen dat thuis niet doen: koud, in een salade in plaats van in een stoofpotje. Ik denk dat ik hier wat traditionalisten tegen me in het harnas jaag!”
Ingrediënten voor de octopus
- 1 kg octopus (1 grote of 2-3 kleine), schoongemaakt
- 4 laurierblaadjes
- schil van 1 onbespoten citroen, in brede repen
- 250 ml witte wijn
- 60 ml olijfolie
- 2 el paprikapoeder
- 3 el Koriander-knoflookpesto (recept wordt elders gedeeld in het kookboek)
- 2 el citroensap
- ½ tl zout
- 2 el sherry (of witte wijn)
Ingrediënten voor de moghrabiehsalade
- 330 g gekookte moghrabieh/maftoul (parelcouscous, Midden-Oosterse winkel)
- 2 rijpe tomaten, pitjes verwijderd, in blokjes
- 2 el Koriander-knoflookpesto
- ½ tl zout
- 60 ml citroensap
Bereidingswijze octopus
Leg de octopus in een soeppan, voeg de laurierblaadjes, citroenschil en witte wijn toe, en genoeg water om de octopus mee te bedekken. Breng langzaam aan de kook en laat op laag vuur ongeveer 1 uur en 20 minuten koken, afhankelijk van hoe groot de octopus is. Een grote heeft misschien meer tijd nodig maar heb je 2 of 3 kleinere, dan zijn ze eerder klaar. Prik met een mes in een dik deel van een tentakel: als dat er eenvoudig in glijdt, is de octopus gaar. Haal de pan van het vuur en laat de octopus in het water afkoelen. Is hij afgekoeld, snijd of knip dan de tentakels los van het lichaam. Leg ze in een schaal en roer de olijfolie, het paprikapoeder, de pesto, het citroensap en zout erdoor. Laat minstens 1 uur of een nacht in de koelkast marineren, als je de tijd hebt.
Bereidingswijze moghrabiehsalade
Schep voor het maken van de salade de gare parelcouscous door de tomaten en pesto en breng op smaak met zout en citroensap. Spreid uit over een platte schaal. Verhit als je wilt gaan eten een grillpan op hoog vuur en gril de gemarineerde octopus tot hij aan beide kanten grillstrepen heeft. Blus de octopus af door voorzichtig de sherry of wijn in de pan te schenken (de alcohol kan vlamvatten) en laat inkoken. Leg de gegrilde octopus op de moghrabiehsalade en dien op.
Kookboek Bayrut | Hisham Assaad | 29,95
Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!
Onze favoriete Aziatische kookboeken
- Vegan Toko – hét kookboek als je van Aziatisch eten houdt en meer plantaardig wilt eten
- Dim Sum & Dumplings – Stap voor stap gerechten, waarvan we het recept voor Siu Mai al mogen delen in dit artikel.
- JapanEasy Bowls & Bento – Het nieuwste kookboek van Tim Anderson!
- Vega Blauw – de beste vegetarische recepten van het Indonesische restaurant Blauw, met een sneak preview van 2 recepten!
Chinese-ish – We delen het recept voor pittigue Szechuan kaasfondue uit dit heerlijke kookboek met Chinese invloeden! - Sambal Shiok – De lekkerste recepten uit Maleisië van Mandy Yin
- Xi’an Famous Foods – Heerlijke Chinese recepten van Jason Wang
- Izakaya – Recepten uit de Japanse eettentjes door Tim Anderson
- Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
- Klein Korea – Maak het recept voor vurige kip met kaas!
- Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
- The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
Kookboeken met heerlijke recepten uit het Midden-Oosten
- Midden-Oosterse Salades – Probeer het recept voor gegrilde perziken van Shuki Rosenboim.
- Oren – Van deze fantastische Israëlische chef mogen we het recept voor viskebab met citroen en tzatziki delen.
- Persiana elke dag – Haal het midden-oosten in huis, en maak bijvoorbeeld de Fatteh met halloumi!
NOOMI – Heerlijke Iraakse gerechten, zoals het recept voor granaatappel-walnoot-stoof dat we in het artikel delen! - Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love – Enorm smaakvolle recepten van Yotam Ottolenghi en zijn team!
- Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
Fan van de Mediterraanse keuken? Probeer deze kookboeken!
- Nistisima – Een schat aan Mediterraanse vegan gerechten
- Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende
Foolproof kookboeken voor de beginnende kokers
- Nog meer ovenschotels – Probeer het recept voor gelakte aubergine van Wim Ballieu uit!
- Kook! – Maarten van den Biggelaar leert je de passie van koken
- KOOK op tafel – heerlijke foolproof recepten met prachtige foto’s
- Bistro Manon van Manon Piper – gemakkelijke recepten voor het hele gezin
- Mevrouw Hamersma verzamelde recepten – de all-time favorites van Mevrouw Hamersma, met wijnsuggesties van Meneer Hamersma erbij
- NOMNOMNOM van Dorothy Porder – Comfortfood waar de passie en plezier vanaf spat!
- De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes
Wil je echt uitpakken? Deze kookboeken bevatten recepten voor heerlijk slow food of echte fine dining recepten
- Wntrlust – Heerlijk winterse gerechten, zoals het recept voor gebrande prei met een hemelse vinaigrette!
- Natuur op je bord – Prachtige fine dining recepten, zoals de kingfish tartaar waarvan we het recept delen!
- Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
- Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
Kookboeken met de beste recepten uit Midden- en Zuid-Amerika
- Ceviche van Seger Abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
- Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
- Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
- Mezcla – In dit kookboek vind je invloeden uit Mexico, Brazilië en Italië, en van Ottolenghi!
Voor alle zoetekauwen: kookboeken met zoete gerechten
- Bak – Probeer de chocoladebrownies van de enige echte Paul Hollywood eens uit!
- Sugar, I Love you – Heerlijke bak- en dessertrecepten!
- Oh My Foodness! van Sabine Koning – alleen maar lekkere comfortfood recepten
P.S. Volg je ons al op Instagram en TikTok?
Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier op Instagram en TikTok!
Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!
Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West
Lees hier onze leukste specials:
Bib Gourmand restaurants in Amsterdam – Restaurants met een Michelinster in Amsterdam – Leukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns
Winnen: Kookboek Bayrut (én we delen alvast een recept!),
No Comment