Met het kookboek Izakaya van Tim Anderson heb je een schat aan eenvoudige Japanse recepten in huis, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist. Er staan prachtige foto’s in, dus bij het doorbladeren heb je direct zin om te gaan koken. We mogen een exemplaar weggeven, dus kijk zeker onderin dit artikel hoe je kans maakt! En wil je zelf al aan de slag: we delen ook het recept voor Koreaanse Steak Tartare!

Kookboek Izakaya van Tim Anderson
Kookboek Izakaya van Tim Anderson

Tim Anderson, auteur van Kookboek Izakaya

Met Kookboek Izakaya neemt Tim Anderson ons mee naar de Japanse Izakaya’s. Dit zijn fijne, Japanse barretjes waar je wat gaat drinken en toegankelijke gerechten en snacks kunt eten. En Tim is bij uitstek degene die dit week: hij is afgestudeerd op de Japanse culinaire geschiedenis, en is daarna in Japan gaan wonen om zich verder te verdiepen in de Japanse keuken. Hij schreef bijvoorbeeld al eerder het kookboek Vegan JapanEasy. Het fijne van zijn kookboeken is dat hij je direct wat leert over de Japanse eetcultuur, en je uitlegt welke ingrediënten je van de toko nodig hebt. Niet eens zo verrassend veel, waardoor hij de Japanse keuken echt toegankelijk voor je maakt!

De recepten uit Kookboek Izakaya

Izakaya is fijn opgebouwd. Eerst neemt Tim Anderson ons mee in de Japanse keuken en Izakaya. Hoe serveer je eigenlijk een Izakaya maaltijd? En hoe stel je een gebalanseerde Japanse maaltijd samen? Tim helpt je hier direct mee door de handige hoofdstuk-indeling. De gerechten zijn gecatogriseerd in ‘Licht en Fris’, ‘Zwaar en rijk’, ‘Shime’ wat koolhydraatrijke gerechten passen en hoofdstukken met nagerechten en drankjes. Als je uit ieder hoofdstuk één Gerecht pakt, heb je al een gebalanceerde maaltijd. Maar om het je extra makkelijk te maken, staan er onder ieder gerecht ook suggesties voor een ander gerecht én drank om het mee te combineren. Erg handig!

Stel je eigen Izakaya maaltijd samen

Kies je bijvoorbeeld de in wasabi gemarineerde octopus? Combineer deze dan met de Karaage 6.0 – heerlijke knapperige kippendijen – en de gepofte aardappels met boter en zalmeitjes. En serveer er een groene thee of een hartige sake bij. En maak je de Koreaanse Steak Tartare, waar we hieronder ook het recept van mogen delen? Dan is het heerlijk om deze samen met de Kaaskletskoppen met sesam en nori te serveren, en er gebakken rijst bij te geven. Wat is Izakaya een feest om uit te koken: je zet iedere keer iets verrassends en enorm smaakvols op tafel. Echt een aanrader!

Winnen: Kookboek Izakaya van Tim Anderson

Ben je net zo enthousiast geworden als wij? Dan hebben we goed nieuws: we mogen namelijk één kookboek weggeven aan onze volgers op Facebook en Instagram! Hoe kun je winnen?

  • Volg Culi Amsterdam, liefst op Facebook én Instagram.
  • Laat in de comments onder het bericht even weten dat je meedoet met de winactie.
  • Wil je extra kans maken? Deel dit bericht dan op je eigen tijdlijn op Facebook, of in je stories op Instagram!
  • Deze winactie loopt tot zondag 30 januari 2022 om 20.00 uur, daarna maken we van alle Facebook en Instagram deelnemers 1 lucky winner bekend.

En kun je niet wachten? Maak dan zeker de fantastische Koreaanse Steak Tartare met het recept hieronder!

Recept voor Koreaanse Steak Tartare uit Kookboek Izakaya van Tim Anderson

Tim schrijft hierover: ‘Een van de populairste Koreaanse gerechten in Japan is yukhoe, wat lijkt op steak tartare, maar het vlees wordt fijngesneden in plaats van gehakt en gedresseerd met een onweerstaanbare saus, rijk aan sesamolie en knoflook’.

Kookboek Izakaya van Tim Anderson Steak Tartare
Koreaanse Steak Tartare uit Kookboek Izakaya van Tim Anderson

Ingrediënten – Voor 2 personen

  • 120 g goed doorregen rundvlees (bijvoorbeeld ossenhaas, lendenbiefstuk of bavette), zonder pezen
  • 1,5 el sesamolie
  • 1 el sojasaus
  • 1 el gochujang (Koreaanse chilipasta, o.a. toko) of 2 tl witte miso, gemengd met 2 tl hete chilisaus
  • 2 tl honing
  • 1 teentje knoflook, fijngeraspt
  • 0,25 tl sesamzaad
  • 30 g daikon, geschild, of radijsjes, in julienne
  • 0,25 groene appel, in julienne
  • 5 cm komkommer, in julienne
  • 1 el geroosterde pijnboompitten (optioneel)
  • 0,25 tl chiliolie (optioneel)
  • 0,5 lente-uitje, fijngesneden
  • 1 eidooier

Bereidingswijze

Leg het vlees 30 min tot 1 uur in de diepvries, zodat het vlees heel stevig en halfbevroren is en je het makkelijker kunt snijden. Klop intussen de sesamolie met de sojasaus, de gochujang, de honing, de knoflook en het sesamzaad door elkaar. Snijd het vlees zo dun mogelijk op de draad, leg de plakjes op elkaar en snijd ze opnieuw door; in feite wil je het vlees in lange, dunne reepjes snijden. Meng de runderreepjes met de saus, de daikon en de appel goed door elkaar. Je kunt de yukhoe nu serveren maar ik vind het lekkerder als hij een tijdje in de koelkast heeft gemarineerd (1 tot 24 uur).

Roer de komkommer door de yukhoe en schep in een schaaltje. Verdeel de pijnboompitten, eventueel de chiliolie en de lente-ui erover, met de eidooier in het midden. Serveer heel koud.

Tip: voor dit recept het je gochujang nodig, een heerlijke Koreaanse chilipasta. Deze is vrij goed verkrijgbaar bij de toko en ik wil je echt aanmoedigen om een potje te kopen, ook al heb ik hierboven een alternatief aangegeven.

Kookboek Izakaya | Auteur: Tim Anderson | 27,50 euro

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!

  • KOOK op tafel – heerlijke foolproof recepten met prachtige foto’s
  • Bistro Manon van Manon Piper – gemakkelijke recepten voor het hele gezin
  • Oh My Foodness! van Sabine Koning – alleen maar lekkere comfortfood recepten
  • Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love – Enorm smaakvolle recepten van Yotam Ottolenghi en zijn team!
  • Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende
  • Mevrouw Hamersma verzamelde recepten – de all-time favorites van Mevrouw Hamersma, met wijnsuggesties van Meneer Hamersma erbij
  • Ceviche van Seger abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
  • NOMNOMNOM van Dorothy Porder – Comfortfood waar de passie en plezier vanaf spat!
  • Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
  • Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
  • Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
  • Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
  • Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
  • Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
  • Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
  • The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
  • De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes

P.S. We hebben een nieuwe Instagram pagina!

En we zouden het superleuk vinden als je ons daar volgt! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!

Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West

Lees hier onze leukste specials:

Bib Gourmand restaurants in Amsterdam – Restaurants met een Michelinster in Amsterdam – Leukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share this article with your friends