In kookboek Sambal Shiok van uitgeverij Good Cook neemt Mandy Yin je mee in de lekkerste recepten van Maleisië. Eén van de lekkerste en meest gevarieerde keukens wat ons betreft! Met dit kookboek heb je daarom een schat aan heerlijke gerechten in handen. Extra leuk dus dat we drie exemplaren mogen weggeven! Lees in dit artikel hoe je kans maakt.
Kookboel Sambal Shiok door Mandy Yin
Ben je ooit in Maleisie geweest? Dan heb je daar waarschijnlijk fantastisch gegeten. Maleisie staat echt bekend als een melting pot van verschillende culturen, met invloeden van onder andere de Chinese, Indonesische en Thaise keuken. Dit wordt de Peranakan- of Nyonya cultuur genoemd. En Mandy Yin kent deze keuken als de beste: zij is in Maleisie geboren, in een familie die dol was op eten en ontdekken van nieuwe smaken en eettentjes. Toen ze elf jaar was, verhuisde ze met haar familie naar Londen, waar ze vele jaren later haar eigen restaurant Sambal Shiok Laksa Bar opende.
Maleisisch geïnspireerde recepten en familie favorieten
In dit kookboek staat een mooie verzameling van Maleisisch geïnspireerde recepten, favorieten van de familie van Mandy Yin, en recepten die ze voor haar restaurant heeft ontwikkeld. Het fijne van de recepten is dat ze zeker geschikt zijn voor een doordeweekse gezinsmaaltijd, maar je vindt er ook gerechten waarmee je echt kunt uitpakken bij een etentje. Alles is sowieso lekker vol van smaak, en echt Aziatisch comfortfood. Probeer zeker de heerlijke Laksa noedelsoep, waarvan we in dit artikel het recept mogen delen. Ook de traditionele Nasi Lemak mag niet ontbreken, maar ook de curry met garnalen en betelblad gaat zeker een hit zijn op een etentje. Ook de geroosterde kip met kokos en citroengras is echt fantastisch. Bij het doorbladeren van Sambal Shiok krijg je direct zin om te gaan koken!
Winactie: win het kookboek Sambal Shiok
Ben je net zo enthousiast geworden over dit kookboek als wij? Dan hebben we goed nieuws! We mogen namelijk 3 exemplaren weggeven van dit heerlijke kookboek aan onze volgers op Facebook en Instagram! Hoe kun je winnen?
- Volg Culi Amsterdam, liefst op Facebook én Instagram.
- Laat in de comments onder het Facebook- of Instagram bericht even weten dat je meedoet met de winactie.
- Wil je extra kans maken? Deel dit bericht dan op je eigen tijdlijn op Facebook, of in je stories op Instagram!
- Deze winactie loopt tot vrijdag 11 maart om 20.00 uur, daarna maken we van alle Facebook en Instagram deelnemers 3 lucky winners bekend.
En kun je niet wachten? Maak dan zeker de fantastische Laksasoep met het recept hieronder!
Recept: Assam Laksa uit Penang – uit kookboek Sambal Shoik van Mandy Yin – voor 8 personen
Mandy Yin zegt hierover: ‘Pittig, zuur, fruitig en aromatisch: de noedelsoep assam laksa uit Penang wordt vaak verkozen tot een van de lekkerste gerechten ter wereld. Assam of asam betekent zuur in het Maleis, meestal een resultaat van de tamarindepasta. Voor dit recept heb je ook gedroogde plakjes van de vrucht asam gelugur nodig (asam keping). Die zijn zuurder dan tamarindepasta, die ook een vleugje zoetheid heeft. Als je deze currysoep nog nooit hebt geproefd, zullen de smaken je verbluffen. Hij is qua smaak eigenlijk de tegenpool van een curry laksa. Dit was het favoriete gerecht van Jamie Oliver toen hij in november 2019 bij ons kwam eten, en volgens mijn vader is dit de beste assam laksa die hij buiten Maleisië heeft gegeten. Vooral dat laatste wil heel wat zeggen! Mijn recept is gebaseerd op de assam laksa van de maandagavondmarkt in de wijk SS2 in Petaling Jaya. Er bestaan zoetere en ook zuurdere versies, maar dit is zoals ik de soep lekker vind.’
Ingrediënten: Specerijenpasta voor de soep:
- 15 rode chilipepers, grofgehakt
- 150 g ui, grofgesnipperd
- 12 teentjes knoflook
- 5 cm verse laos, grofgehakt
- 1 el kurkumapoeder
- 4 stengels citroengras, grofgehakt
- 50 g (2 el) garnalenpasta (o.a. toko), grofgehakt
Overige ingrediënten voor de soep:
- 4 l water
- 3 stengels citroengras, gekneusd met een stamper
- 60 g verse laos, in de lengte gehalveerd
- 1 kg verse hele makreel, schoongemaakt
- 6 takjes Vietnamese munt (rau ram, o.a. toko), met steel en al (er is geen vervanging voor het unieke aroma van de Vietnamese munt in dit recept)
- 80 g tamarindepasta of -concentraat (o.a. toko)
- 7 plakjes asam keping (gedroogde asam gelugur, o.a. toko)
- 60 g donkere basterdsuiker
- 1½ el zout
Ingrediënten voor de kommen opmaken en garnering:
- 800 g gedroogde Penang laksanoedels (indien verkrijgbaar) of dikke ronde Vietnamese rijstnoedels
- 1 komkommer, zaadlijsten verwijderd en in julienne
- 200 g verse ananas, in blokjes van 1 cm
- 200 g rode ui, in dunne ringen
- een handvol muntblad
- 3 rode chilipepers, fijngesneden
- een handvol Vietnamese munt (rau ram, o.a. toko), fijngesneden
Smaakmakers:
- 2 limoenen, in kwarten
- zoete garnalenmelasse (hey kor/petis udang, o.a. toko), verdund met wat heet water om het dik, kleverig maar schenkbaar te maken
Bereidingswijze van de soep
Maal alle ingrediënten voor de specerijenpasta tot een gladde, fijne puree. Voeg het water, het citroengras en de laos toe aan een grote soeppan. Breng aan de kook en voeg de makreel toe. Breng opnieuw aan de kook, zet het vuur laag en laat met een deksel op de pan 15 minuten zachtjes koken, tot de vis gaar is. Schep de vis in een kom en laat afkoelen. Verwijder daarna zorgvuldig de graten en het vel. Verdeel de makreel in stukjes en verwijder kleine graatjes. Haal het citroengras en de laos uit de visbouillon. Voeg de specerijenpasta, de Vietnamese munt, de tamarindepasta, de asam keping, de donkere basterdsuiker en het zout toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 minuten met een deksel op de pan zachtjes koken. Zet het vuur uit. Breng indien nodig verder op smaak met suiker, zout of tamarindepasta om de pittigheid en de zoetigheid in balans te brengen. Verwijder de Vietnamese munt en de asam keping.
De kommen opmaken
Kook de noedels 10 minuten in een grote pan kokend water. Giet af en spoel af onder koud water om overtollig zetmeel te verwijderen. Voeg aan elke kom een portie gekookte noedels toe, leg er wat stukjes makreel op en schenk dan de laksabouillon erover. Leg de garneringen in de kommen en serveer met de smaakmakers ernaast. Het is gebruikelijk dat gasten zelf de verdunde garnalenmelasse naar smaak aan hun kom toevoegen. Ik schep meestal een portie garnalenmelasse ter grootte van een Chinese soeplepel op mijn assam laksa! Laat de melasse al roerend oplossen voordat je begint te eten en besprenkel de soep eventueel met wat limoensap.
Kookboek Sambai Shiok | Mandy Yin | 27,50
Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!
- Xi’an Famous Foods – Heerlijke Chinese recepten van Jason Wang
- Izakaya – Recepten uit de Japanse eettentjes door Tim Anderson
- KOOK op tafel – heerlijke foolproof recepten met prachtige foto’s
- Bistro Manon van Manon Piper – gemakkelijke recepten voor het hele gezin
- Oh My Foodness! van Sabine Koning – alleen maar lekkere comfortfood recepten
- Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love – Enorm smaakvolle recepten van Yotam Ottolenghi en zijn team!
- Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende
- Mevrouw Hamersma verzamelde recepten – de all-time favorites van Mevrouw Hamersma, met wijnsuggesties van Meneer Hamersma erbij
- Ceviche van Seger abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
- NOMNOMNOM van Dorothy Porder – Comfortfood waar de passie en plezier vanaf spat!
- Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
- Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
- Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
- Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
- Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
- Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
- Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
- The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
- De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes
P.S. We hebben een nieuwe Instagram pagina!
En we zouden het superleuk vinden als je ons daar volgt! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!
Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!
Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West
Lees hier onze leukste specials:
Bib Gourmand restaurants in Amsterdam – Restaurants met een Michelinster in Amsterdam – Leukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns
Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants
No Comment