Afgelopen week lanceerde Ghislaine Voogd, beter bekend als Veggilaine, haar eerste fysieke kookboek. Na succes met haar Instagram en digitale kookboeken (VEGGI en VEGGI TO-GO), biedt ze nu 69 verrassende vegetarische recepten aan in Veggilaine. Het beste nieuws? We mogen twee exemplaren van dit fantastische kookboek weggeven!

Veggilaine

Ghislaine Voogd, geboren in 1995, is haar hele leven vegetariër en heeft een grote passie voor koken. Ze experimenteert graag met groenten en bijzondere ingrediënten, vooral uit de Aziatische toko. Tijdens de pandemie begon ze haar recepten te delen via Instagram onder de naam Veggilaine, wat uitgroeide tot een online community van liefhebbers van vegetarisch en veganistisch eten. In haar nieuwe kookboek Veggilaine vind je 69 recepten, van hartige za’atar feta scones tot mango matcha-tiramisu. Het boek biedt veel vegan opties, handige kooktips, en Ghislaine’s ervaring met fermenteren en brood bakken.

Winnen: 2x Veggilaine van Ghislaine Voogd

Ben je enthousiast geworden over ‘Veggilaine’? Dan hebben we goed nieuws! We mogen namelijk 2 exemplaren van het boek weggeven aan onze volgers! Hoe kun je winnen?

  • Tag in de comments onder het Facebook, Instagram of TikTok bericht de persoon met wie je graag een recept uit dit boek zou willen maken.
  • Wil je extra kans maken? Deel dit bericht dan op je eigen tijdlijn op Facebook, of in je stories op Instagram!
  • Deze winactie loopt tot zondag 29 september om 20.00 uur, daarna maken we van alle Facebook, Instagram en TikTok deelnemers de winnaars bekend.
  • Natuurlijk leuk als je Culi Amsterdam (FacebookInstagramTikTok) en Ghislaine Voogd (Instagram) volgt.

Kun je niet wachten? Hieronder delen we alvast een recept uit ‘Veggilaine’ voor Loaded fattoush hummus met knapperige za’atar broodchips.

Loaded fattoush hummus met knapperige za’atar broodchips

Voor
4 personen
Bereidingstijd
30 minuten

Ghislaine: Ik vind hummus heerlijk, maar als dip mist het voor mij vaak de wow – factor. Tot ik ontdekte dat je hummus beter kunt zien als een stabiele basis, een anker, die met de juiste toppings pas echt floreert. Een perfecte topping voor hummus is fattoush: een populaire Libanese salade met veel verse kruiden en knapperig platbrood. Het platbrood gebruik je hier als een soort nacho die je vollaadt met hummus en salade en dan in één hap opeet.

Ingrediënten

Voor de broodchips
4 (oude) Libanese platbroden, in kwarten
3 el olijfolie
2 el za’atar

Voor de hummus
150 g gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt, of gebruik 1 blik kikkererwten (à 400 g), uitgelekt en afgespoeld
75 g tahin
4 el extra vierge olijfolie
4 el citroensap
1 teen knoflook
1 el gemalen komijn
½ tl zout

Voor de fattoush
250 g snackkomkommers, in halve rondjes 1 rode ui, in dunne halve ringen of ingelegde rode ui
2 trostomaten, in kleine blokjes
15 g verse bladpeterselie, fijngesneden blaadjes van 10 g verse munt, fijngesneden
2 el extra vierge olijfolie
2 el citroensap
1 tl sumak zout

Toppings
granaatappelmelasse
extra vierge olijfolie
optioneel: verkruimelde (vegan) feta

Benodigdheden
keukenmachine

Tip
Voeg eventueel een scheutje koud water toe. Hierdoor wordt de hummus extra romig en zacht.

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Leg de stukken platbrood op de bakplaat, besprenkel rijkelijk met de olijfolie en bestrooi met de za’atar. Rooster het brood 8-10 minuten in de oven.

Een niet verplichte maar wel essentiële stap voor de perfecte romige hum – mus is het ontvellen van de kikkererwten. Het duurt even, maar het maakt een wereld van verschil voor de textuur van je hummus. Hummus gemaakt met niet-ontvelde kikkererwten kan wat korrelig worden. Het ontvellen doe je als volgt: je neemt een kikkererwt tussen je duim en wijsvinger, knijpt en floep: de erwt springt uit het velletje. Je kunt dit zowel doen met kikkererwten uit blik als met vers gekookte kikkererwten.

Meng de kikkererwten met de tahin, olijfolie, het citroensap, de knoflook, komijn en het zout in een keukenmachine en mix tot een gladde hummus. Schraap tussendoor af en toe de zijkanten schoon. Proef de hummus en breng eventueel op smaak met extra zout en/of citroensap.

Gebruik tot slot een lepel om de hummus uit te spreiden over een ser – veerschaal of bord. Meng alle ingrediënten voor de fattoush in een kom.

Leg de fattoush op de romige hummus, garneer met de granaatappelmelasse, olijfolie en eventueel wat feta. Serveer met de broodchips.

Let op Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, moet je deze eerst min – stens 12 uur wellen en koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Veggilaine|Ghislaine Voogd| 29,99

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!

Onze favoriete Aziatische kookboeken

  • Vegan Toko – hét kookboek als je van Aziatisch eten houdt en meer plantaardig wilt eten
  • Dim Sum & Dumplings – Stap voor stap gerechten, waarvan we het recept voor Siu Mai al mogen delen in dit artikel
  • JapanEasy Bowls & Bento – Het nieuwste kookboek van Tim Anderson!
  • Vega Blauw – de beste vegetarische recepten van het Indonesische restaurant Blauw, met een sneak preview van 2 recepten!
    Chinese-ish – We delen het recept voor pittigue Szechuan kaasfondue uit dit heerlijke kookboek met Chinese invloeden!
  • Sambal Shiok – De lekkerste recepten uit Maleisië van Mandy Yin
  • Xi’an Famous Foods – Heerlijke Chinese recepten van Jason Wang
  • Izakaya – Recepten uit de Japanse eettentjes door Tim Anderson
  • Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
  • Klein Korea – Maak het recept voor vurige kip met kaas!
  • Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
  • The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten

Kookboeken met heerlijke recepten uit het Midden-Oosten

  • Kookboek Bayrut – een boek dat de ziel van Beiroet op een bord tovert, met een recept voor gegrilde inktvis!
  • Midden-Oosterse Salades – Probeer het recept voor gegrilde perziken van Shuki Rosenboim
  • Oren – Van deze fantastische Israëlische chef mogen we het recept voor viskebab met citroen en tzatziki delen
  • Persiana elke dag – Haal het midden-oosten in huis, en maak bijvoorbeeld de Fatteh met halloumi!
  • NOOMI – Heerlijke Iraakse gerechten, zoals het recept voor granaatappel-walnoot-stoof dat we in het artikel delen!
  • Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love – Enorm smaakvolle recepten van Yotam Ottolenghi en zijn team!
  • Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten

Fan van de Mediterraanse keuken? Probeer deze kookboeken!

  • Nistisima – Een schat aan Mediterraanse vegan gerechten.
  • Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende.

Foolproof kookboeken voor de beginnende kokers

Wil je echt uitpakken? Deze kookboeken bevatten recepten voor heerlijk slow food of echte fine dining recepten

  • Het slowcooker-boek – In dit kookboek staan 80 originele recepten die de veelzijdigheid van slowcooking omarmen.
  • Wntrlust – Heerlijk winterse gerechten, zoals het recept voor gebrande prei met een hemelse vinaigrette!
  • Natuur op je bord – Prachtige fine dining recepten, zoals de kingfish tartaar waarvan we het recept delen!
  • Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
  • Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood

Kookboeken met de beste recepten uit Midden- en Zuid-Amerika

  • Ceviche van Seger Abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
  • Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
  • Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
  • Mezcla – In dit kookboek vind je invloeden uit Mexico, Brazilië en Italië, en van Ottolenghi!

Kookboeken met Italiaanse gerechten

  • Identità – van Peppe Giacomazza is niet alleen een kookboek maar ook een liefdevol eerbetoon aan de tradities van de Italiaanse keuken

Kookboeken voor de BBQ

Voor alle zoetekauwen: kookboeken met zoete gerechten

  • Bak – Probeer de chocoladebrownies van de enige echte Paul Hollywood eens uit!
  • Sugar, I Love you – Heerlijke bak- en dessertrecepten!
  • Oh My Foodness! van Sabine Koning – alleen maar lekkere comfortfood recepten

P.S. Volg je ons al op Instagram en TikTok?

Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier op Instagram en TikTok!

Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West

Lees hier onze leukste specials:

Bib Gourmand restaurants in AmsterdamRestaurants met een Michelinster in AmsterdamLeukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Winnen! Veggilaine: het kookboek vol vegetarische toppers, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share this article with your friends