Na een heftig weekend, wisselend weer en heersende griep kunnen we wel wat extra vitamientjes gebruiken.
The Lion Kitchen heeft een heel erg gezond kippensoep recept voor ons.

Het is even een klusje, maar het is het zeker de moeite waard. Het enige wat je moet hebben is geduld tijdens het wachten. Voor de rest is het eigenlijk zo simpel! Ga wel naar de slager of poelier en vraag om een goede (soep)kip. Kijk dan meteen de slager of poelier even lief aan en vraag of hij het karkas in stukken wilt hakken. Ik heb de kipfilets apart gehouden en die pas op het laatste moment gekookt. Op die manier worden de kipfilets niet te droog tijdens het pruttelen van de bouillon. !

Kippensoep (2 á 2,5 liter)
– 1 grote (soep)kip in stukken gehakt en de kipfilets apart gehouden;
– 5 stengels bleekselderij;
– grote winterpeen;
– witte ui;
– 1 grote prei;
– bosje platte peterselie;
– plukje tijm;
– laurierblad;
– zak verse soepgroenten;
– peper & zout;
– zeefdoek of dunne theedoek; en
– eventueel een sudderplaatje.

Zet een pan met 2 á 2,5 liter water op en doe daarin het karkas van de (soep) kip. De kip moet onder water staan. Breng het water op middelhoog vuur aan de kook. Schep regelmatig het overtollig schuim uit het water.

Ondertussen schil je de winterpeen en snijd je de winterpeen in grove blokjes. Was de prei, snijd deze door de helft en dan in halve maantjes. Pel de ui en snijd in 6 stukken. Maak een bouquet garni door de platte peterselie, tijm en het laurierblad met bijvoorbeeld keukengaren samen vast te binden.

Voeg na ongeveer 45 min de prei, wortel, witte ui en het bouquet garni aan de kip in de pan toe. Breng flink op smaak met peper & zout. Breng het water opnieuw aan de kook en laat het geheel (eventueel op een sudderplaatje) zo’n 1,5 uur op laag vuur pruttelen.

Pak een tweede grote pan, een vergiet en de zeef- of theedoek. Leg de zeef- of theedoek in het vergiet en bind eventueel even vast met keukengaren of een elastiekje. Zet het vergiet in de tweede pan. Pak de pan met de bouillon, groenten en de (soep)kip en kieper voorzichtig de inhoud in de tweede pan. Zo worden de kip en de groenten opgevangen en ontstaat er een prachtige heldere kippenbouillon in de tweede pan. Haal de kip uit het vergiet en laat even afkoelen. Gooi de gekookte groenten weg. Als de kip is afgekoeld pluk je zoveel mogelijk van het vlees van de botten.

Zet nog een pannetje op het vuur. Schep hierin 2 grote lepels van de kippenbouillon en vul de rest aan met water. Leg de kipfilets in dit water en breng langzaam aan de kook. Kook de kipfilets voor ongeveer 15 min. Giet daarna het water af en pluk ook deze kipfilets met 2 vorken, als ze een beetje afgekoeld zijn.
Als laatste kan de kippenbouillon nog even terug op het vuur. Voeg alle geplukte kip toe samen met de verse soepgroenten aan de kippenbouillon. Laat de kippenbouillon rustig opwarmen en de soepgroenten een beetje gaar worden. Breng op smaak met peper & zout en eventueel nog een beetje Maggi of nootmuskaat.

Schep daarna de kippensoep in diepe borden en serveer met geroosterd spelt- of zuurdesembrood.

20140422-144902.jpg
Voor meer informatie, recepten en foto’s check The Lion Kitchen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
zelfgemaakte kippensoep van The Lion Kitchen, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share this article with your friends