Johannes van Dam. Wie heeft zijn stukjes niet gelezen …..?  Iedereen, die pretendeert van eten en drinken te houden, wist

wie Johannes van Dam was. Weet je het niet , dan zal ik nog maar eens goed bij mezelf te raden gaan of je eten en drinken wel echt zo liefhebt als je beweert.
Helaas hebben wij 18 september jongsleden afscheid moeten nemen van deze, door elk zelfrespecterend restaurant, gevreesde recensent.

Wanneer Johannes van Dam je zaak binnen kwam lopen, stond al het personeel op scherp en werd zelfs de chef, als deze niet in huis was, gealarmeerd dat hij als de wiede weerga naar de zaak moest komen.

Johannes van Dam kon je zaak letterlijk maken of kraken.

Ingeval hij vol lof over de culinaire kunsten van de keukencrew en het goed opgeleide personeel sprak, was je verzekerd van een volle zaak nadat het artikel in het Parool was verschenen. Maar als hij je een onvoldoende gaf, kon je bij wijze van spreken je zaak net zo goed sluiten.
Zijn laatste bezoek is op 27 mei geweest. Helaas heeft hij het met een 6 voor “restaurant Come” op de stadhouderkade af moeten sluiten.
Toch wel jammer, dat met zoveel culinaire parels in een stad als Amsterdam, zo`n fenomenaal culinair recensent zijn laatste recensie met een mager zesje heeft af moeten sluiten.
Menig maal ga ik nog naar de site van het Parool in de hoop dat er misschien nog nieuwe recensies zijn bijgekomen, die stiekem nog bewaard zijn gebleven, maar helaas tot de dag van vandaag kom ik van een koude kermis thuis.
De vraag is dan ook nu ‘Wie gaat? En belangrijker nog wie durft’ deze meester in zijn vak te vervangen.

Mijn mening is dan ook dat Johannes van Dam nooit vervangen kan worden. Zoveel kennis en passie als deze man heeft gehad voor de culinaire wereld, letterlijk tot de dood ons scheidt, kan niemand hebben.

Ik denk dan ook, dat we iemand een kans moeten geven die geen Johannes van Dam de tweede wilt zijn, maar iemand die Johannes van Dam waardeerde en met een eigen swing de culinaire recensies van het Parool een nieuw leven in blaast.

Een oude chef kok…. Een ex Hotello….

Wie zal het zeggen…………………….

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Johannes van Dam, wie kent hem niet...?, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share this article with your friends