Het is weer woensdag. The Lion Kitchen heeft vandaag een heerlijk recept van een hartige taart, perfect voor de woensdagavond!

Bij een hartige taart denk je al snel aan de bekende quiche. Maar ik vind een quiche soms vrij heftig. Daarom bedacht The Lion Kitchen een recept met filodeeg! Een stuk minder zwaar en even, dan wel, lekkerder.
Eet de hartige taart met een grote sla. Krijg je de hele taart niet op? Even invriezen of een perfect lunchhapje (warm of koud) voor de volgende dag. Op de een of andere manier brengt deze hartige taart me altijd een beetje terug naar Griekenland. Het geeft mij in ieder geval een warm gevoel en lijkt het weer eventjes of ik bij een Griekse taverne in het zonnetje aan zit te eten. (En ja ik weet dat de Spanakopita – Griekse spinazietaart – oorspronkelijk met spinazie is haha, maar dat maakt voor mij niks uit!)

De hartige taart is trouwens ook een winstpakker als borrelhap!

Hartige Taart (4 personen)
– 10 plakjes filodeeg;
– 1 courgette;
– 200 gr feta;
– 250 gr tartaar of rundergehakt;
– 1 sjalot;
– 1 knoflookteen;
– 2 eieren;
– nootmuskaat;
– cayennepeper;
– olijfolie;
– peper & zout; en
– taartvorm (de mijne is ongeveer 25 cm).

Filodeeg droogt snel uit. Laat daarom het filodeeg tijdens het ontdooien in het plastic of de verpakking zitten. Probeer na 10 á 15 min de vellen heel voorzichtig los te trekken en leg ze daarna onder een vochtige (thee)doek. Zo voorkom je dat het filodeeg gaat scheuren en uitdrogen.

Verwarm de oven voor op 200 graden en haal het gehakt/tartaartjes uit de ijskast en laat op kamertemperatuur komen. Was de courgette en snijd de courgette in zo klein mogelijke blokjes. Pel en snipper de ui en pers de knoflookteen uit. In een grote pan verhit je een flinke scheut olijfolie en bak hierin allereerst de ui en knoflook. Voeg na 1 á 2 min het gehakt/tartaar toe en rul het gehakt/tartaar (oftewel zorg ervoor dat het niet 1 grote bal of klonterig wordt ). Als het gehakt een beetje aangebraden is kunnen de courgetteblokjes erbij. Voel 1 tl cayennepoeder (mag natuurlijk meer als je van pittig houdt) en een snufje nootmuskaat toe. Breng alles op smaak met peper & zout. Als het gehakt/tartaar gaar is kan het vuur uit.

Kluts de eieren in een grote bak. Brokkel de feta en doe de feta bij de eieren. Even goed roeren en daarna kan het gehakt/tartaar- en courgettemengsel erbij. Zorg dat alles goed gemengd is.

Vet de taartvorm in met een beetje olijfolie of boter. Verdeel 9 van de 10 filodeegvellen over de taartvorm, waarbij de vellen elkaar mogen overlappen en de vellen over de rand heen vallen. Bestrijk een beetje olijfolie over het filodeeg, zodat de vellen goed blijven plakken. Verdeel daarna het mengsel over de taartvorm. Vouw de overhangende randjes over de vulling. Met het laatste vel filodeeg vul je het gat in het midden op. Nog even bestrijken met een beetje olijfolie en de hartige taart kan de oven in.

Na 15 tot 20 min heeft de taart een prachtige goudbruine kleur en is de hartige taart klaar om te serveren.
Eet smakelijk en nog een fijne!

Voor meer informatie en foto´s check The Lion Kitchen.

http://thelionkitchen.files.wordpress.com/2014/02/20140226-203805.jpg

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share this article with your friends