Dry January is voorbij en daar zijn wij bij Culi-Amsterdam stiekem wel blij mee. De afgelopen maanden zijn wij op zoek gegaan naar de leukste en lekkerste Italianen in Amsterdam. De diversiteit die deze keuken kent is mooi en bijzonder. Eigenlijk zijn de Italianen in vrijwel alles goed. Heerlijke anti-pasti, de mooie ambacht als het draait om de pizza, een pasta die precies al dente gekookt wordt, het mooie vlees en de heerlijke risotto’s met zeevruchten. Bij de Italiaanse keuken horen ook heerlijke wijnen. De restaurants die wij voor jullie bezochten hebben dan ook allemaal een hele goede wijnkaart.Wij hebben voor jullie een selectie gemaakt, want Amsterdam kent natuurlijk nog veel meer goede en leuke Italiaanse restaurants en bezochten de onderstaande Italianen voor de
Culi-Amsterdam Italië special!Mangiare!La Lotteria – Italiaans Restaurant in Amsterdam
Gelegen aan de Beethovenstraat, zo tegen de Zuidas aan, zit La Lotteria. De net nieuw geopende Italiaanse Osteria, is gevestigd op de begane grond in het hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen. Het is het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland. La Lotteria serveert puree, eerlijke maar vooral heerlijke gerechten.
Wij worden bij binnenkomst zeer hartelijk ontvangen door een uiterst aardige gastvrouw. Al snel komt chefkok Michiel Gersen bij onze tafel om ons het mooie verhaal achter La Lotteria te vertellen.
We starten de avond met een heerlijke trio van bruchetta. Onze favoriet is hier absoluut de bruchetta met een creme van bloemkool en gegrilde aubergine!
Wat ons direct opviel en tijdens het eten ook blijft opvallen is het mooie interieur. Het gehele gebouw en dus ook het restaurant is ingericht door onder andere Loudon living. Wat het nog extra speciaal maakte was dat Yolanda Loudon achter ons zat en het hele verhaal achter de inrichting aan ons kon vertellen.
Het volgende gerecht wordt geserveerd en dat is een heerlijke, knapperige, dunne en rijkelijk belegde pizza met parmaham, mascarpone en pistache noten.Het is leuk om te zien dat het publiek bij La Lotteria heel divers is. Er zit een grote groep vrouwen achter ons en aan de bar is duidelijk een kantoor borrel bezig. Om ons heen verschillende kleinere groepen en ook kan je gerust en ongestoord met je date naar La Lotteria toe om plaats te nemen aan de hoge tafels.
Onze te leuke ober komt ons verrassen met nog een gerecht. Mijn tafelgenoot krijgt een heerlijk stuk zalm en ik krijg de Cotoletta de vitello, snitzel van kalf! Beide gerechten smaken goed en ook de borden zijn prachtig opgemaakt.
La Lotteria is een restaurant waar iedere dag van de week heerlijk kan aanschuiven, wij komen zeker terug!De Italiaan – Italiaans restaurant in Amsterdam
In een van de favoriete, dan wel niet de mooiste straat van Amsterdam, de Bosboom Toussaintstraat gingen wij eten bij De Italiaan.
Het restaurant valt direct op. Van buiten zie je duidelijk het het gezellige interieur en de warme rode kleur op de muur. De ingang van De Italiaan bevindt zich onder een boog vol klimop. Dit geeft gelijk een uitnodigende sfeer. Het restaurant kent 3 knusse etages en het biedt ook ruimte voor een wat grotere groep. Wij worden ontvangen door de eigenaresse Jannet, die iedere dag van de week te vinden is in het restaurant.We beginnen de avond met verschillende voorgerechten, ook wel anti pasti genoemd, die ons erg goed bevallen.
Vervolgens krijgen wij de linguine met vongole e gamberi en de tagliatelle con capesante e porcini. De linguine met vongole en gamba’s smaakt heerlijk. De tagliatelle con capesante e porcini is een combinatie die we niet vaker hadden gegeten. Heerlijke coquilles in een doperwtensaus met boven op de coquilles een krul Lardo di collonata.
Lardo di collonata is een heerlijk, botermals stuk spek wat een fantastische smaak geeft. Wat een originele en leuke combinatie.Na deze heerlijke pasta’s verrast Jannet ons met een speciaal voor ons gemaakte pizza waarin 4 pizza’s van de kaart zaten. Eigenlijk waren we na de pasta al absoluut meer dan tevreden maar deze pizza met een heerlijke krokante en vooral super dunne bodem was absoluut fantastisch lekker! Wij gaan zeker terug om ook de overige pasta’s en pizza’s snel te proberen. Voordat wij bijna aan het einde van de avond kwamen kregen wij nog een leuk en bijzonder verhaal te horen.Op het moment dat het restaurant opende kwam de buurman langs met eigengemaakte koekjes en deed een voorstel dit wekelijks te doen. Tot op de dag van vandaag brengt de buurman, omdat hij het leuk vindt, twee keer per week koekjes langs bij De Italiaan die je bij de koffie en/of thee krijgt, hoe leuk is dat!
De Italiaan is een aanwinst voor Amsterdam West, zeven dagen per week geopend en een heerlijke plek voor jong en oud.
Aan de overkant van De Italiaan zit Café Toussaint. Café Toussaint is van dezelfde eigenaren en ook een absolute favoriet van de bewoners uit buurt.
Cecconi’s Amsterdam – Italiaans restaurant in Amsterdam
Het interieur van Cecconi’s is klassiek met originele elementen. Op het menu, de klassieke Italiaans keuken in een modern jasje, warme gerechten van een spaghetti met kreeft, pizza uit de steenoven, tot op houtskool gegaarde gerechten zoals, Fiorentina steak en de gigantische veal milanese (aan te raden). Koude gerechten als vitello tonnato en burrata. De wijnkaart is zeer uitgebreid, uiteraard Italiaans. Van een mooi glas Montepulciano, Barbera d’Asti tot Lugana en Vermentino. De service van Ceccioni’s is zeer galant en dat maakt het plaatje helemaal compleet. Er hangt ook een enorm gezellige sfeer, veel geroezemoes en een beetje zien en gezien worden, wij houden er van! Reserveren is een must.
Pastai – Italiaans restaurant in Amsterdam
Pastai is een neighbourhood favorite dat gevestigd is op de Jan Pieter Heijenstraat in West. De eigenaren van Pastai en de gastheer komen allen uit Puglia, Italië en wisselen elkaar af in het restaurant. Ze delen een appartement met elkaar waar zij om de beurt in verblijven. Is de een aan het werk in het restaurant, dan is de andere bezig met verzamelen en inkopen van de ingrediënten in Puglia. Pastai is een lange smalle zaak met een grote tafel in het midden waarom heen kleine tafeltjes zijn geplaatst. Ook kan je heel leuk in de vesterbank zitten en naar de gezellige drukte op straat kijken. Het idee dat iedereen altijd kan aanschuiven, is hier absoluut gelukt. Tegenover de grote tafel hangt een prachtig groot zwart-wit schilderij waar een mooie oude italiaanse man, geniet van een heerlijk bord pasta! Mocht dit schilderij ooit verkocht worden, hou ik mij zeker aanbevolen.
De keuken bevindt zich achterin waar de chef alles, maar dan ook echt alles zelf maakt, met zoals al eerder genoemd, de ingrediënten uit Puglia. Pastai kent een drietal voorgerechten en als hoofdgerecht kan je kiezen uit pasta’s. Wij starten de avond met een Buratta uit Puglia. De Burratta wordt geserveerd in een rond bord op een bedje van rucolla. De gastheer raadt ons aan om er alleen een beetje olijfolie over heen te schenken en verder eigenlijk alleen maar te genieten van de smaak.. Wauw! Vervolgens nemen wij de pasta met ragout en de pasta met tonijn. Het valt ons beide op dat de pasta perfect gekookt is en in combinatie met de ragout en tonijn een zeer aangename bite geeft! Als dessert krijgen wij een huisgemaakte tiramisu die je écht moet proberen!Ga zeker langs of stop onderweg naar huis zeker bij Pastai, want naast de heerlijke pasta’s zijn de chef en gastheer ook super vriendelijk en gezellig, ook niet onbelangrijk.
Pastai is zeven dagen in de week geopend van 17.30 tot 22.30. Dus ook als je laat uit je werk komt, kan je hier nog terecht voor een heerlijk bord pasta.Renato’s Osteria – Italiaan in Amsterdam
Renato’s Osteria is gevestigd op het Van der Helstplein in de Pijp. Voor de deur van Renato’s Osteria staat een grote olijfboom. Eenmaal binnen is het direct gezellig. Een keuken waar je naar binnen kan kijken en contact kan maken met de chefs die hard aan het werk zijn geeft wat extra’s en vinden mijn tafelgast en ik. Alle pasta’s worden bij Renato’s zelf gemaakt en de pizza’s(maar die kent iedereen hopelijk wel, favoriet van de Amsterdammer) uiteraard ook.
We starten de avond met een heerlijk glas Valdobbiadene Spumante brut DOCG. Op tafel verschijnt een plankje met een proeverij van de antipasti-kaart: pane carasau (Sardijns platbrood), truffelpecorino, gegrilde groenten, finocchiona (Toscaanse venkelsalami), prosciutto en ook hier een fantastisch lekkere burrata. Sanne, die super gastvrij en met zoveel enthousiasme en kennis ons alles vertelt over Renato’s en de kaart, komt met het volgende gerecht naar ons toe; Melanzane! De melanzane van Renato’s is er een om even stil bij te staan. Verser en smaakvoller gaan jullie het niet vinden, i dare you!
Wat zo leuk is aan Renato’s Osteria is de diversiteit aan publiek. Naast ons zit een vader met zijn zoon te eten en schuin achter ons een groep vrienden. Renato’s is een plek voor iedereen en vooral heel erg gezellig en knus tijdens deze koude winterse dagen. In de zomer hebben ze een prachtig groot terras, genoeg plek dus!
Iedere zondag vanaf 16.00 is er live muziek in Renato’s. Iedereen kan aanschuiven en genieten van Renato’s favoriete jazz zangeres Sazz Leonore.Impero Romano – Italiaans restaurant in Amsterdam
Impero Romano kent twee locaties in Nederland. Al meer dan 15 jaar is het restaurant al een groot succes in Den Haag waarop de eigenaar besloot om het restaurant ook te vestigen in onze hoofdstad. Impero Romano ligt aan de Amsteldijk 25. Bij Impero Romano kan iedereen genieten van de traditionele en originele Italiaanse keuken die ze hier serveren. Bij binnenkomst valt het interieur absoluut als op. Een opvallende grote bar, zwart kozijnen, een oker gele fluwelen bank langs de muur, goed licht en mooi gedekte tafels. Wij kijken uit naar de avond het diner. Vincenzo Sigillo is de chefkok in Amsterdam en komt bij ons aan tafel om het menu toe te lichten en wat te vertellen over zijn keuken en team. We starten de avond met ook hier een plank vol lekkers. Ik moet jullie zeggen dat ik de Buratta hier de lekkerste vindt.
De Buratta is vol romig en zacht en heeft een fantastische smaak! Impero Romano staat als geen ander bekend om de Tagliolini al parmagiano. Dit is de specialiteit, waarin de taglioni met boter en verse salie wordt bereidt in een grote parmezaanse kaas, met als kers op de taart toe te voegen; VERSE TRUFFEL! Wij namen dit gerecht uiteraard als hoofdgerecht en het was fantastisch lekker. Wat leuk is dat het gerecht aan je tafel wordt gemaakt en het een feestje is om naar te kijken. Dit gerecht mag je absoluut niet missen! Wij sluiten de avond af met twee heerlijke scroppino’s.
Bij Impero Romano kan je ook heel leuk je verjaardag vieren. Achter in het restaurant hebben ze een verhoging met een grote ovale tafel erop.
Impero Romano is zeven dagen per week geopend voor lunch en diner!Cinema Paradiso – Italiaans restaurant in Amsterdam
Cinema Paradiso gevestigd op de Westerstraat 186, is een oude bekende en een begrip in Amsterdam. Op een donderdagavond gaan wij bij Cinema Paradiso. Via een mooie lange gang, bekleed met rood tapijt lopen wij naar het restaurant toe. Wij worden fantastisch en hartelijk ontvangen door de gastheer. Na het afgeven van onze jassen worden we begeleidt naar een van de ronde tafels aan de zijkant van het restaurant. Het is een heerlijke plek om te zitten. Als gast heb je hier het overzicht op hele restaurant en wat het nog leuker maakt is het uitzicht op de open keuken. Cinema Paradiso was vroeger een bioscoop en dat is ook zeker terug te zien in het restaurant. Op de muur, in het restaurant wordt groot de film ‘Cinema Paradiso’ getoond en achter ons hangen van die mooie donker rode theater gordijnen.
We beginnen de avond met een heerlijk glas prosecco uit Veneto(Italië) en wat huisgemaakt brood met verrukkelijke olijfolie. Het personeel is bijna allemaal Italiaan. Eigenaar Gianni heeft ruim twee jaar geleden Cinema Paradiso nieuw leven in geblazen en werkt met een heel lief en vast team. Ook zijn zoon werkt sinds een jaar in het restaurant.De keuken gaat ons van alles laten proberen om een zo goed mogelijke indruk van de keuken en het restaurant te krijgen.
De eerste gerechten komen op tafel. Een grote en uitgebreide antipasti met veel lekkers. Onze favoriet was de vitello tonnato en de smaakvolle buffelmonzarella met de heerlijke zoete tomaten.
Vervolgens krijgen wij twee grote, verse, huisgemaakte ravioli’s gevuld met burrata en melanzane en de andere gevuld met kreeft en daarbovenop heerlijke mosselen en venusschelpen.
We genieten van de avond en krijgen voor bij de volgende gang een heerlijke fles rood(Valpolicella Ripasso). Deze rood hoort bij een heerlijk stukje vlees en dat krijgen we ook.
We krijgen de specialiteit van de chef; Ossobuco di coda en een Filetto di vitello. Beide borden zijn mooi opgediend en de gerechten zijn mals en smaakvol.Bij Cinema Paradiso eet je de oude Italiaanse keuken zoals die vroeger was en nog steeds goed smaakt. Voorin het pand heeft het restaurant een private dining ruimte waarbij het absoluut een top locatie is om je verjaardag te vieren, voetbal te kijken met vrienden op zondag of gewoon gezellig te eten met een groot gezelschap!
Lees ook de nieuwste artikelen over de volgende onderwerpen:Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam– Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West –Restaurants Amsterdam 9 straatjesAndere interessante berichten op Culi Amsterdam:The White Room Krasnapolsky Amsterdam – Restaurant Moon Amsterdam – Huis van Lopez Amsterdam – The Seafood Market Amsterdam – life of pie amsterdam – Pikoteo – Koevoet Amsterdam – Burgerlijk Amsterdam – Pesca Amsterdam – The Pool Amsterdam – Vondelpark 3 – Choux Amsterdam – Snckbr Amsterdam – de Italiaan Amsterdam – Mook Pancakes – Breda Amsterdam – buffet van odette – Brut de Mer – van t Spit – G’s Amsterdam – viscafe de gouden hoek – yoepz amsterdam – Pluk Amsterdam – Louie Louie Amsterdam – Hangar Amsterdam – Meneer de wit heeft honger – IENS Amsterdam – Tripadvisor Amsterdam
No Comment