Meestal zoeken we het iets verder van huis, totdat we ineens dachten: waarom wijden we geen special aan de Nederlandse keuken? Er lijkt steeds meer belangstelling te zijn, ook internationaal gezien, voor ‘onze’ keuken, dus tijd om deze in het zonnetje te zetten. Wij presenteren je hierbij vier zeer smaakvolle restaurants met Nederlandse keuken in willekeurige volgorde.

Bolenius

Denk je aan zakendistrict de Zuidas, dan is goed dineren in een gezellige ambiance waarschijnlijk niet direct het eerste dat je te binnen schiet. En al helemaal niet bij een restaurant waar groente en kruiden zó uit de eigen moestuin worden geplukt. Een moestuin die eveneens midden op de Zuidas te vinden is en maar liefst 120 m2 beslaat. Bolenius is alleen hierdoor al zeer origineel te noemen.

We trappen af met een klassieker: de moestuin van de Zuidas. Je raadt het al: alles in dit gerecht is afkomstig uit de moestuin, waar het personeel iedere dag begint met de selectie van de beste groente, fruit en kruiden. Dit gerecht is een luchtige, smaakvolle start van ons 7-gangendiner.

De moestuin wordt opgevolgd door de Foie met rodekool, appel en zeewier. Daar waar we aanvankelijk wat huiverig zijn – de grootste fans van foie zijn we niet – weet dit gerecht ons toch te verrassen en gaat het bord schoon op. Het smaakt ons nog beter nadat Xavier Giesen, onze gastheer van de avond, heeft verteld dat de lever pas na slachting met extra vet wordt bewerkt. Mooi dat lekker eten en aandacht voor dierenwelzijn hand in hand gaan bij Bolenius.

De volgende gang is mossel, met pompoen, peer en oesterzwam. Een heerlijk gerecht met een goede balans van smaken. Hierna is het tijd voor heilbot, gewikkeld in geroosterde andijvie en als finishing touch een zeer luchtige visjus.

De gerechten volgen elkaar in rap tempo op en over iedere gang wordt even enthousiast verteld. Zo laat Xavier weten dat Bolenius een samenwerking is aangegaan met Hertog Jan, wat tot uiting komt in de Hertog Jan Grand Prestige saus die over de hert met pompoen wordt geschonken. Een winters gerecht dat vol is van smaak.

De rode biet uit de klei wordt voor ons neus aan tafel ‘gefileerd’ in dunne plakken. Hierbij wordt Morielje geserveerd. Het toetje bestaat uit peer met pastinaak en drop. We zitten vol op een prettige manier en sluiten de avond af met heerlijk kruidige thee.

Dat Bolenius in 2016 werd bekroond met een Michelinster, begrijpen wij maar al te goed. Het zit ‘m in de schijnbaar moeiteloze aandacht die in ieder detail wordt gestoken. De tafels staan net ver genoeg uit elkaar om voldoende privacy te ervaren, maar het geheel toch gezellig te laten zijn; de verlichting is helder genoeg om de menukaart te kunnen lezen (toch erg prettig), maar is niet te aanwezig en de gehele ambiance ademt rust en comfort. Tel daar een verrassende, typisch Nederlandse menukaart bij op met bij iedere gang een perfect passende wijn, en het plaatje is compleet.

Wil je dineren in een restaurant met aandacht voor groente en de natuur, dan is dit smaakvolle restaurant een uitstekende keuze. Zowel voor een zakelijke lunch of diner, maar ook voor een romantische dateavond.

Bolenius

George Gershwinlaan 30

Amsterdam

Floreyn

Bij Restaurant Floreyn wordt al het moois van Hollandse bodem en de Noordzee verwerkt in de kleurrijke, sierlijk opgemaakte gerechten. Het restaurant bestaat inmiddels 2,5 jaar en valt onder de leiding van Jasper Holthuis, tevens onze gastheer van de avond. Volgens hem verdienen Nederlandse gerechten een podium; hier kunnen we het alleen maar roerend mee eens zijn.

We gaan voor een 6-gangenmenu, waarbij we ons laten verrassen. Of we nog bepaalde dieetwensen hebben? Zoals tevens hierboven benoemd zijn wij geen enorme fans van foie gras en dit staat ook hier op de kaart. Bij Bolenius viel de foie boven verwachting goed in de smaak, dus willen we het ook hier een kans geven. Nee, geen speciale dieetwensen dus.

Tevens wordt ons gevraagd of we interesse hebben in een bijpassend wijnarrangement bij de gangen. Erg lekker, maar uit onze ervaring is gebleken dat 90 procent van onze aandacht naar het eten gaat en de wijnen derhalve wat in de vergetelheid raken. Het gevolg: bij een gang moeten we regelmatig twee glazen wijn wegklokken. Komt onze scherpte niet ten goede. Maar, Floreyn heeft de oplossing: een bobarrangement met halve glazen. Lijkt ons een prima idee.

We beginnen met rolmops in biet, met gerookte yoghurt, dille, ijs van mierikswortel en een crème van gekarameliseerde sjalot. De rolmops is heerlijk zacht en het ijs blijkt een perfecte match. Een combinatie die we gaan onthouden!

Hierna krijgen we een gerecht voorgeschoteld dat wordt omschreven als ‘een zeer herfstig gerecht’. Hierin staat ei centraal, dat 1 uur op 65 graden wordt gekookt. Hierdoor stolt wel het eiwit, maar niet het eigeel. Het resultaat is niet alleen herfstig, maar ook zeer smakelijk.

Next one op het menu is kabeljauw met krokante huid, een crème van bloemkool en vanille, forel kuit en zeebanaan. Hollandse glorie op z’n best. Hierna wordt kalfswang met rode zuurkool en een crème van knolselderij en witte chocolade geserveerd. Witte chocolade bij kalfswang, is dat geen gekke combinatie? Dit denken wij aanvankelijk ook, maar toegegeven: het is verdomd lekker.

En dan is het moment daar: we krijgen de foie gras voor ons neus. En wat blijkt: het is ons favoriete gerecht van de avond. De foie heeft een lekker krokant laagje en de crème van pastinaak en amandel, verse peer, crumble van koffie en een schuim van tonkaboon maakt het helemaal af.

Tot slot het boerenjongensijs, geflankeerd door flinterdunne, opeengestapelde plakjes appel die 12 uur in de oven gaan. Een origineel dessert zoals we niet eerder hebben gezien. We nippen nog wat van de laatste wijn en gaan voldaan weer naar huis. 

Floreyn

Albert Cuypstraat 31

Amsterdam

RIJKS

Het was een flinke tijd geleden dat we voor het laatst hebben aangeschoven bij Restaurant RIJKS, dus het was hoog tijd om hier ook weer eens langs te gaan. Vooral wanneer het toprestaurants met Nederlandse keuken betreft, ben je hier aan het juiste adres.

We worden verwelkomd met een glas heerlijke bubbels, altijd een goed begin van een diner. Het is om half 7 s ’avonds nog rustig, maar ons wordt verzekerd dat daar later op de avond verandering in zal komen. En inderdaad: een luttele 45 minuten later hangen de mensen nog net niet met de benen naar buiten. Alle tafels zijn bezet en ook is er een grote groep mensen gearriveerd die wat te vieren lijken te hebben. Ook voor een evenement ben je bij RIJKS aan het juiste adres.

We hadden zoveel zin om hier te gaan eten, dat het bijna alleen maar kan tegenvallen. Maar, wanneer we de eerste lepel naar ons mond brengen van de bouillon van gebarbecuede kool, zijn we al verkocht. Wat een volle en unieke smaak. Dat belooft veel goeds voor de rest van de avond.

We gaan door met de Sint-Jacobsmossel met radijs, codium en langoustine, gepresenteerd in de schelp van herkomst, zoals we de laatste tijd vaker bij restaurants hebben gezien. Het is een lekker luchtig gerecht. Vervolgens door naar gepekelde makreel met daarbij een koji-saus.  

Waard om tussendoor te vermelden is dat wij bij de gangen een bijpassend wijnarrangement hebben besteld. We hebben gevraagd om halve glazen, want ons waarnemingsvermogen moet uiteraard wel een beetje scherp blijven. De wijnen zijn allemaal met veel zorg geselecteerd door RIJKS, en dat proef je. In mijn aantekeningen van de avond valt te lezen: ‘Louro wijn, uitzonderlijk lekker. Kruidige, frisse afdronk, neus van vanille. Dit moet je proeven.’ Dus, bij deze: ik mocht hem je niet onthouden.

Hierna vinden we zeekat met geroosterde bloemkool, hazelnootmiso en peer op ons bord. Een explosie van smaken – room, zout, umami – en verschillende structuren.

En nog een bouillon, dit keer van ossenstaart. On the side een ‘poffertje’, met daarop een poeder van gedroogde paddenstoelen. Opvallend vinden we dat de bouillon niet heel warm, maar lauwwarm wordt geserveerd.

Pompoen met geitenkaas is altijd een gouden combinatie en we zijn dan ook wat blij dat dit de volgende gang blijkt te zijn. Flinterdunne plakjes pompoen, heerlijk romige geitenkaas en om het af te maken een lekkere, ietwat zoete Riesling wijn erbij.

De gangen hebben elkaar tot nu toe vrij snel opgevolgd, maar dan is het een tijdje rustiger rondom onze tafel. We twijfelen: zou de laatste, toch vrij zoete gang al het toetje zijn geweest? We hopen van niet, want we willen nog niet dat de avond ten einde komt. Gelukkig komt daar nog het echte dessert: ijs van gekarameliseerde knolselderij met daarbij brownie en meringue. De perfecte afsluiter van een even perfect diner.

Hoe we de avond bij RIJKS hebben ervaren? We kunnen niet anders zeggen dan dat we hebben Genoten. Inderdaad met een hoofdletter G. De gerechten bevatten een zekere Hollandse nuchterheid. En dan hebben we het niet alleen over de ingrediënten die grotendeels van Nederlandse afkomst zijn, maar ook over de afwezigheid van onnodige poespas op de borden. Geen overdaad aan toefjes, eetbare bloemen, of andere decoratie, maar gewoon heel goed eten in een stijlvolle omgeving. Dat RIJKS ook dit jaar haar ster heeft weten te behouden, verbaast ons allerminst.

RIJKS

Museumstraat 2

Amsterdam

Hemelse modder

Hemelse modder is een ware klassieker te noemen binnen de Amsterdamse restaurantscene. Het restaurant werd in 1984 opgezet door 11 vrienden met gedeelde idealen en is vandaag de dag nog altijd een populaire plek om van de Nederlandse keuken te genieten. Met Wereldse invloeden, dat wel. De rode leidraad binnen de gerechten is harmonie en er wordt extra aandacht geschonken aan groenten van het seizoen.  

Al eerder hadden wij het signature nagerecht ‘Hemelse modder’ mogen proeven, dus we weten in ieder geval zeker dat we daarvoor gaan. We krijgen twee menukaarten voor ons neus, een reguliere kaart en een extra menu dat maandelijks wisselt en waarin groenten de hoofdrol spelen. Wanneer we vragen naar de aanbevelingen, worden de items van het extra menu met name in het zonnetje gezet, dus onze nieuwsgierigheid is hierdoor gewekt.

Bij RIJKS vonden we de makreel erg lekker, dus met dit in ons achterhoofd bestellen we ook ditmaal een voorgerecht met makreel. De makreeltartaar met citrusgelei, saus van gerookte makreel, ingelegde komkommer en een filodeegkrokantje is smaakvol en luchtig tegelijkertijd. Daar houden we van, want zo blijft er genoeg ruimte over voor het hoofdgerecht.

Het tussengerecht, soep van geroosterde witlof met mosterdolie en een kaaskrokantje, is van het extra menu. Voor ons een primeur, want witlofsoep aten we nog niet eerder. De soep is smaakvol en de witlof proef je goed maar is niet te bitter. Ook kiezen we voor venkelbouillon van de reguliere kaart, die wij wat te zout vinden maar buiten dat goed smaakt.

Als hoofdgerechten gaan we voor gegrilde entrecote met rode wijn jus, die precies smaakt zoals een entrecote hoort te zijn; een combinatie van stevig en mals. Verder kiezen we een gerecht van de extra kaart, hartige tartelette gevuld met koolraap crème, gebakken palmkool en schorseneer. Een origineel gerecht dat bovendien een lust is voor het oog.

En dan wordt de Hemelse Modder geserveerd; het moment waar we reikhalzend naar hebben uitgekeken. Een royale portie bestaande uit bruine- en witte chocolademousse met vanilleroom on top. Een hemels, vrij machtig, toetje voor de zoetekauwen onder ons.

De porties bij Hemelse Modder zijn qua grootte niet kinderachtig, dus je hoeft niet bang te zijn dat je met een halfvolle maag huiswaarts keert. Verder is het personeel uiterst vriendelijk en merk je dat de gerechten met aandacht worden bereid. We hebben een hele fijne avond gehad.

Hemelse Modder

Oude Waal 11

Amsterdam

Lees ook de nieuwste artikelen over de volgende onderwerpen:

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West –Restaurants Amsterdam 9 straatjes

Andere interessante berichten op Culi Amsterdam:

The White Room Krasnapolsky Amsterdam – Restaurant Moon Amsterdam – Huis van Lopez Amsterdam – The Seafood Market Amsterdam – life of pie amsterdam – Pikoteo – Koevoet Amsterdam – Burgerlijk Amsterdam – Pesca Amsterdam – The Pool Amsterdam – Vondelpark 3 – Choux Amsterdam – Snckbr Amsterdam – de Italiaan Amsterdam – Mook Pancakes – Breda Amsterdam – buffet van odette – Brut de Mer – van t Spit – G’s Amsterdam – viscafe de gouden hoek – yoepz amsterdam – Pluk Amsterdam – Louie Louie Amsterdam – Hangar Amsterdam – Meneer de wit heeft honger – IENS Amsterdam – Tripadvisor Amsterdam

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Special: Beste Restaurants met Nederlandse Keuken, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share this article with your friends