Romantiek hangt in de lucht deze week. Hoogste tijd om de meest romantische restaurants van Amsterdam te bezoeken en ons over te geven aan culinaire hoogstandjes, die met liefde en passie zijn bereid. Ieder restaurant dat wij bezochten voor dit artikel is uniek en romantisch op haar eigen manier. Wij stelden een mooie lijst voor je samen, waarmee je gegarandeerd indruk maakt op je date – de rest is aan jou. 

De meest romantische restaurants van Amsterdam

Wolf Atelier 

Diner bij Wolf Atelier voor de special over de meest romantische restaurants van Amsterdam.

Romantische restaurants – Wolf Atelier

Dineren bij Wolf Atelier valt met recht een culinaire ervaring te noemen. Allereerst de locatie, buiten de drukte van de Amsterdamse binnenstad, vlak naast het Amsterdamse IJ. Trots torent de grote glazen ruimte, die rust op een uit 1920 stammende industriële spoorbrug, uit boven de rest. Op tafel staat ons al een presentje te wachten, in de vorm van een houten sigarendoosje. In het doosje vinden we een alleraardigst welkomstwoord van Michael Wolf, Chef-kok van Wolf Atelier, een flesje water, een doekje om de handen mee te deppen en een pepermuntje. Een goed begin is het halve werk. De Chef heeft een verrassingsmenu voor ons in petto; laten we nu nèt dol zijn op verrassingen. Wat volgt is een wirwar van culinaire hoogstandjes, bijzondere smaakmixen, veel oog voor detail, sierlijk opgemaakte borden en zelfs hooi. Jawel, de bouillon van ossenstaart wordt aan tafel (!) door hooi geïnfuseerd. Knap hoe de chef het voor elkaar krijgt om ieder gerecht een originele twist te geven, maar het niet vergezocht te maken. De gerechten kloppen gewoon, stuk voor stuk. Aan het eind van deze avond rest ons niets anders dan het vergenoegd aflikken van onze vingers en het uitspreken van een dankwoord aan de Chef. In één woord: wauw. We hebben genoten. 

Jansz.

Artikel over de meest romantische restaurants van Amsterdam. Bij Jansz. aten we coquilles in een schelp.

Romantische restaurants – Jansz.

Wat meteen opvalt bij Jansz is de gelikte inrichting; sfeervol, stijlvol, gedimd licht maar niet te donker, op iedere tafel een kaarsje, de tafels net ver genoeg uit elkaar om ieder stel voldoende privacy te bieden, kortom: de perfecte ambiance voor een romantisch diner voor twee. Wat verder opvalt is het uitzonderlijk vriendelijke personeel, dat je bovendien maar al te graag voorziet van tips over de menukaart. Zo werd ons onder meer aangeraden om voor de coquilles of bloemkool te gaan als voorgerecht, waar we maar al te graag gehoor aan gaven. Het oog wil ook wat, zo weten ze bij Jansz. De coquilles worden geserveerd op een grote roze schelp, de bloemkool ligt in een halve maan op het bord gedrapeerd. Prima porties, klein genoeg om nog ruimte over te houden voor het hoofdgerecht. Als er kreeftenrisotto voor je neus wordt gezet, ben je blij dat die ruimte er nog is. Maar, risotto is erg vullend, zo ook deze variant, dus we weten ons bord niet volledig leeg te eten.  De zalm ligt op een bedje van verrassend smaakvolle zwarte rijst. Bij de gerechten worden we voorzien van bijpassende wijnen, absoluut een aanrader om hiervoor te gaan, want verstand van wijn hebben ze hier wel. Vertellen ze ook erg leuk over. Toe kiezen we voor huisgemaakt mango ijs en peper ijs, vooral dit laatste is niet te versmaden. Sfeervol, romantisch, culinair: bedankt Jansz.!

Bussia

We waren er al tig keer voorbij gefietst, maar hadden er nog niet eerder plaatsgenomen. Een tijdlang was dat ook niet mogelijk, aangezien het Italiaanse restaurant Bussia een verbouwing onderging. Wij moeten zeggen: daar zijn ze allerminst slecht

Artikel over de meest romantische restaurants van Amsterdam. Bij Bussia proeften we een 6-gangendiner.

Romantische restaurants – Bussia

uitgekomen, het interieur ziet er fantastisch uit. Perfect ook voor deze special over romantische restaurants, want de sfeer is precies zoals we deze graag zien: er heerst een relaxte vibe waarbij je vanzelf achterover gaat leunen, de houten tafels staan ver genoeg uit elkaar om niet de gesprekken van je buren noodgedwongen te hoeven volgen en de grootte van de ruimte is precies goed: groot genoeg om gezellig te zijn, klein genoeg om een gevoel van intimiteit te ervaren. We beginnen met een alcoholische versnapering, die ons wordt geserveerd in de vorm van een huisgemaakte Bellini met peerschaafsel. Naar ons idee niet meteen een cocktail pur sang voor dit jaargetij, wel heel erg lekker. Ons wordt aangeraden om voor het 6-gangendiner te gaan, dus ja-knikkend klappen we de menukaart weer dicht. Voorbij komen onder andere risotto van saffraan met macadamia noten, langoustine en ravioli met een vulling van wild zwijn. De porties zijn net zo elegant als de ambiance, de wijnen kleurrijk en perfect passend bij de gerechten. De dessertwijn met kersen, zo heerlijk, we kunnen er haast een boek over schrijven. Ietwat rozig en zeer voldaan verlaten wij het pand, nadat we geanimeerd hebben gesproken met de Chef, die het restaurant begon met zijn vrouw. Dit soort restaurants, waar je goed kunt eten in een tijdloze ambiance, zijn schaars in onze hoofdstad – we zijn blij er één te hebben ontdekt.

Hoed en Krelis

Artikel over de meest romantische restaurants in Amsterdam, waarvan Hoed en Krelis er een is. Op de foto is de eendenborst te zien.

Romantische restaurants – Hoed en Krelis

Hoed en Krelis is een ietwat laagdrempeliger restaurant dan de overigen uit dit rijtje, en dat is ook wel eens prettig. Hiermee bedoelen we overigens niet dat er sprake is van een sobere inrichting, want deze is zeer gelikt te noemen. Denk aan groen fluwelen banken, marmeren tafels en veel gouden details. We zijn er op een zaterdagavond en het is er druk, heel druk, dus reserveren is op deze dag aan te raden. Om ons heen zitten opvallend veel jongeren te borrelen, wat ons overigens niet verbaast: met haar unieke ligging middenin de Pijp is Hoed en Krelis de ideale plek om de zaterdagavond te beginnen. Op onze borden liggen die avond coquilles, cannelloni met prei en eendenborst in Grand Marnier saus. Alles smaakt ons goed, het laatsgenoemde gerecht zelfs bijzonder goed, en alles is met zorg opgemaakt. Het toetje, panna cotta, wordt uiteraard romantisch gedeeld en smaakt goed. Of dit het meest romantische restaurant is uit het rijtje? Wanneer je romantiek identificeert met privacy – dus tafels ver uit elkaar-, gedimd licht en een klassieke inrichting misschien niet. Wel is het erg gezellig bij het hippe Hoed en Krelis en zijn we blij dat we dé plek bij uitstek hebben ontdekt waar goed eten en lekker borrelen perfect samenkomen.

Van Rijn Kitchen & Bar 

Artikel over de meest romantische restaurants van Amsterdam. We bezochten Kitchen & Bar Van Rijn en aten daar een lekker dessert die op de foto te zien is.

Romantische restaurants – Van Rijn Kitchen & Bar

Metershoge plafonds, bewegende schilderijen en overal waar je kijkt valt iets nieuws te ontdekken; dat is Van Rijn Kitchen & Bar. Nadat we hebben plaatsgenomen kunnen we dan ook niets anders dan eerst een paar minuten verwonderd om ons heen kijken. Wij kwamen hier al eens voor een drankje of lunch, maar waren tot dusver nog niet aan dineren toegekomen. Blij dat hier verandering in is gekomen, want we zijn absoluut verrast door de mooie, smaakvolle gerechten en uitgebreide wijnkaart. Wij eten deze avond ceviche van dorade, snoekbaars met gerookte paling en als nagerecht een soufflé van passievrucht crème. Alles zeer smakelijk, helemaal niets op aan te merken. Wat wij ook prettig vinden, vooral in het licht van de romantiek, is dat je bij Van Rijn de mogelijkheid hebt om niet tegenover elkaar, maar naast elkaar te zitten. Toch net wat knusser. Tip: ga voor het speciale bioscoopmenu en neem je date vervolgens mee naar Pathé Tuchinski om de hoek. 

Brasserie OCCO – High wine 

Artikel over de meest romantische restaurants van Amsterdam. Op de foto is een gerecht te zien bij de High Wine in Bar Brasserie OCCO.

Romantische restaurants – Bar Brasserie OCCO

Wanneer het romantiek betreft, hoeft het natuurlijk niet altijd over eten te gaan. Klinkt misschien gek uit onze mond, en oké wellicht moet deze opmerking dan ook met een korreltje zout worden genomen. Wat wij bedoelen te zeggen is dat we bij Bar & Brasserie OCCO – gehuisvest in Hotel The Dylan – een zeer plezierige tijd hebben gehad, waarbij de focus eens niet op eten lag, maar op wijn. En dat nog wel op klaarlichte dag. We hebben genoten van de high wine bij OCCO, waarbij je 4 wijnen proeft met kleine gerechten. Dit alles vanuit je zeer luie fauteuil, uitkijkend over de idyllische binnentuin die je gedachten als snel doet verdwalen naar zonovergoten zomertaferelen. Terug naar de wijn. Wij krijgen onder meer rode wijn uit Zuid-Afrika van het label David & Nadia, die wij prettig vol van smaak vinden en een ietwat bittere, kruidige nasmaak heeft. Ook is daar een Chardonnay van Chateau Saint-Roch, een soepele wijn met een vleugje vanille. Vinden we lekker. Sowieso komen we terug, al is het alleen al om de sfeer op te snuiven en nog eens weg te mogen zakken in die heerlijke fauteuil met dat prachtige uitzicht.

 

Lees ook de nieuwste artikelen over de volgende onderwerpen:
Andere interessante berichten op Culi Amsterdam:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
De meest romantische restaurants van Amsterdam, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Share this article with your friends