Dit recept voor venkel & tomatenpanzanella met zelfgemaakte ricotta uit het kookboek ‘Een Ode aan Groenten’ is perfect voor dit weekend! Want wist jij dat zelf ricotta maken zo simpel was? En met dit vrolijke gerechtje krijg je direct de zomer in je eetkamer. En heb je zin in meer van dit soort fijne groentegerechten? Dan is biedt het kookboek ‘Een Ode aan Groenten’ nog veel meer juweeltjes!
Kookboek Een Ode aan Groenten van Alice Zaslavsky
Het kookboek ‘Een Ode aan Groenten’ van Alice Zaslavsky bevat niet zomaar wat groentegerechten. Het gaat echt de diepte in. Het laat je verschillende kooktechnieken zien waarmee je blijft variëren, en laat je echt verliefd worden op ieder type groenten. Spannende combinaties van oude vertrouwde groenten komen voorbij, en het biedt een hele uitgebreide verzameling van enorm lekkere gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van daikon-meiraap pannekoekjes met vega XO-saus, Keralaanse bloemkoolpopcorn met kokoschutney, of een golden syrup pompoen risogalo? En probeer zeker het recept voor venkel & tomatenpanzanella met zelfgemaakte ricotta uit dat we hieronder met je delen!
Recept Venkel & Tomatenpanzanella met zelfgemaakte ricotta – uit kookboek Een Ode aan Groenten
Zelf ricotta maken: heb jij dat al ooit gedaan? Het lijkt verrassend veel op zelf paneer maken, en het is super eenvoudig. Alice schrijft er zelf over: ‘Het lijkt misschien een gedoe om je eigen ricotta te maken, maar geloof me: het is zo snel en simpel dat je daarna niet anders meer wilt.’ En we zijn het daar helemaal mee eens. En het combineert perfect met deze zomerse salade. Normaal gesproken wordt panzanella met oud brood gemaakt, maar in dit gerecht gebruikt Alice juist een knapperig zuurdesembrood, voor een crunchy bite.
Recept Venkel & Tomatenpanzanella met zelfgemaakte ricotta | Voor 4 personen als bijgerecht of voorafje
Ingrediënten Ricotta
- 2 tl venkelzaad (of 1 tl gemalen venkelzaad, als je dat kunt vinden)
- 1 l melk (zie tip)
- 2 el citroensap
Ingrediënten Panzanella
- 1 kleine venkelknol, bewaar de pluimen apart
- 1 rode ui, in dunne plakjes
- 500 g vleestomaten, in stukjes
- 60 ml rodewijnazijn
- 60 ml extra vierge olijfolie, plus extra om te sprenkelen
- 150 g zuurdesembrood, in grove stukken
- 3 el gebakken uitjes
- 1 tl karwijzaad
- 1 tl sesamzaad
- 1 tl nigellazaad
- basilicum, groen of paars, om erbij te serveren (optioneel)
Bereidingswijze zelfgemaakte ricotta
Stamp om de ricotta te maken met een vijzel het venkelzaad tot een fijn poeder. Schenk de melk in een diepe pan en voeg het venkelpoeder toe. Zet op middelhoog vuur en breng aan de kook. Roer het citroensap erdoor. Haal de pan van het vuur zodra de melk begint te stremmen en zet 30 minuten opzij. Bekleed een zeef of vergiet met mousseline (kaasdoek) of een schone theedoek. Giet de gestremde melk door de zeef om de wrongel van de wei te scheiden. Bewaar de wei voor je volgende portie pannenkoeken of groentesoep! Zet de zeef op een grote kom en laat de ricotta 1 uur uitlekken in de koelkast en volledig afkoelen.
Bereidingswijze Panzanella
Snijd intussen de venkelknol over de lengte doormidden en schaaf met een mandoline de venkelhelften aan de gesneden kant in dunne plakjes. Zet de plakjes even opzij in een kom met ijswater. Doe de rode ui, vleestomaten en rodewijnazijn in een kom. Verhit de extra vierge olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Voeg de stukjes zuurdesembrood toe en bak ze – al roerend – 4 tot 5 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Voeg de sjalotjes, het karwij, sesam- en nigellazaad toe en bak nog 1 tot 2 minuten, of tot je een geurig geheel hebt. Giet voor het serveren de venkel af en schep door de tomaat. Schik de groenten op een schaal en verkruimel de ricotta erover. Bestrooi met het knapperige, gekruide broodmengsel, venkelloof en basilicum en werk af met een laatste scheutje olijfolie.
Tip: Hoe romiger de melk, hoe beter de smaak en textuur van je ricotta. Als je toch de moeite neemt om zelf ricotta te maken, neem dan de beste kwaliteit melk die je krijgen kunt.
Shortcut: Een open deur, maar mijn tip is natuurlijk: koop de ricotta. Als je dat doet, zoek er dan eentje die gemaakt is van buffelmelk, die is gewoon het lekkerst. Of ga voor een mooie biologische ricotta.
Kookboek Een ode aan groenten | boordevol recepten, technieken & tips | € 40,00 | 978 94 6143 250 6 | NUR 440
P.S. Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!
- Vegan JapanEasy van Tim Anderson – heerlijke vegan gerechten uit de Japanse keuken
- Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
- Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
- Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
- The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
- De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes
Lees ook onze andere artikelen:
Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West –Restaurants Amsterdam 9 straatjes
Andere interessante berichten op Culi Amsterdam:
The White Room Krasnapolsky Amsterdam – Restaurant Moon Amsterdam – Huis van Lopez Amsterdam – The Seafood Market Amsterdam – life of pie amsterdam – Pikoteo – Koevoet Amsterdam – Burgerlijk Amsterdam – Pesca Amsterdam – The Pool Amsterdam – Vondelpark 3 – Choux Amsterdam – Snckbr Amsterdam – de Italiaan Amsterdam – Mook Pancakes – Breda Amsterdam – buffet van odette – Brut de Mer – van t Spit – G’s Amsterdam – viscafe de gouden hoek – yoepz amsterdam – Pluk Amsterdam – Louie Louie Amsterdam – Hangar Amsterdam – Meneer de wit heeft honger – IENS Amsterdam – Tripadvisor Amsterdam
Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants
Recept Venkel & Tomatenpanzanella met zelfgemaakte ricotta – uit kookboek Een ode aan Groenten,
No Comment