Met het kookboek Vegan JapanEasy van Tim Anderson heb je een schat aan Japanse vegan recepten in huis, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist. Bij het doorbladeren begin je al te watertanden, en wacht maar tot je de fantastische, pittige ramen proeft, waar we in dit artikel het recept delen!

Kookboek Vegan JapanEasy Tim Anderson recept vegan ramen
Kookboek Vegan JapanEasy van Tim Anderson

Tim Anderson, auteur van Kookboek Vegan JapanEasy van

Met Kookboek Vegan JapanEasy laat Tim Anderson zien dat de Japanse keuken veel enorm lekkere plantaardige gerechten kent. En Tim is bij uitstek degene die dit week: hij is afgestudeerd op de Japanse culinaire geschiedenis, en is daarna in Japan gaan wonen om zich verder te verdiepen in de Japanse keuken. Hier leerde hij hoe fantastisch Japanse smaakmakers zijn, en dat je met ingrediënten zoals scherpe miso, hartige shiitake en zure ponzu eigenlijk geen vlees of vis meer nodig hebt. Ook ontdekte hij dat de Japanse thuismaaltijden vaak snel en eenvoudig klaar te maken zijn. En zo ontstond het kookboek Vegan JapanEasy! Ook past hij al zijn kennis toe in zijn eigen Japanse soulfoodrestaurant Nanban in Londen. Eentje voor op ons verlanglijstje als we weer een stedentrip naar Londen gaan maken!

Kookboek Vegan JapanEasy Tim Anderson recept vegan ramen dessert
Kookboek Vegan JapanEasy van Tim Anderson – Culi Amsterdam’s dessert van amandelgelei met mango en bruinesuikersiroop

De recepten Kookboek Vegan JapanEasy van Tim Anderson

Vegan JapanEasy is fijn opgebouwd. Eerst neemt Tim Anderson ons mee in de Japanse keuken. Wat wordt bedoelt met umami? Welke Japanse ingrediënten heb je zéker in je voorraadkast nodig? Laat je dit niet afschrikken: met 7 belangrijke ingrediënten, waar sojasaus, miso en rijst ook bij horen, heb je de basis al in huis. En als je de smaak te pakken hebt, tipt Tim ook nog wat fijne andere ingrediënten. Vervolgens leer je alles over basis smaakmakers en sauzen, bijvoorbeeld hoe je zelf de lekkerste vegan tonkatsusaus maakt. In het hoofdstuk over snacks en leuke bijgerechten zie je onder andere hoe je zelf gember inlegt, zoete misobietjes uit de oven maakt, of zelf gyoza deeg maakt, inclusief lekkere gyoza vullingen. Ook een hele collectie vegan sushi komt aan bod, waarbij Tim heel verrassend cornflakes gebruikt voor een crunchy bite. En ook bij de hoofdgerechten staat zo veel lekkers! Wat dacht je van Bloemkool Katsucurry, Knolselderijsteak, en een aantal heerlijke ramen gerechten, waarbij wij het gerecht voor de verrassend fantastische pittige ramen met sesam, aubergine en courgette mogen delen. De totale bereidingstijd is slechts 1 uur, lekker kort dus voor een ramen! En sla vooral het laatste hoofdstuk met nagerechten en drankjes niet over. Wij probeerden de amandelgelei met mango en bruinesuikersiroop uit en dat was echt hemels, en het witteperzik-sakesorbetijs en de chocolademousse met kersen en misopecannoten staat ook nog op de planning. Wat is Vegan JapanEasy een feest om uit te koken: je zet iedere keer iets verrassends en enorm smaakvols op tafel. Echt een aanrader!

Kookboek Vegan JapanEasy Tim Anderson recept vegan ramen
Kookboek Vegan JapanEasy van Tim Anderson – Recept voor vegan ramen

Recept voor vegan Ramen uit Kookboek Vegan JapanEasy van Tim Anderson

‘Verrassend fantastische pittige ramen met sesam, aubergine en courgette, waar je een uur over doet’ noemt Tim Anderson deze ramen zelf. Klinkt veelbelovend toch? Wij hebben hem geprobeerd en het was inderdaad binnen een uur klaar en enorm lekker!

Ingrediënten

  • 3 courgettes
  • 3 el azijn
  • 1 tl fijne suiker of rietsuiker
  • snufje zout
  • 1 el chilivlokken, plus een extra snufje
  • 1 grote aubergine
  • 4 el plantaardige olie
  • 4 el sesamolie
  • 1½ tl szechuanpeper
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 1 cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • 4 el sojasaus
  • 2 el mirin
  • pittige chilisaus, naar smaak (optioneel)
  • 1,2 l dashi, liefst paddenstoelendashi
  • 100 g tahin
  • 100 g miso
  • ¼ Chinese kool of soortgelijke kool, grofgesneden
  • 4 porties ongekookte ramennoedels
  • 4 el geroosterd sesamzaad, grof gemalen
  • 1 lente-uitje, in dunne ringetjes

Snijd een halve courgette in lange, dunne lucifers of gebruik hier een spiraalsnijder voor. Schep de reepjes om met de azijn, suiker, het zout en een snufje chilivlokken en laat marineren terwijl je de rest klaarmaakt. Snijd de overige courgettes en de aubergine in partjes van ongeveer 1 cm dik. Verwarm de plantaardige olie, sesamolie, szechuanpeper, knoflook, gember en 1 eetlepel chilivlokken in een brede pan op matig vuur. Laat heet worden en laat alles een paar minuten sissen voor je de courgette en aubergine toevoegt. Schep ze om in de olie. Leg het deksel op de pan en stoombak ze ongeveer 15 minuten tot de groenten heel gaar zijn; roer elke paar minuten door.

Schenk de sojasaus en mirin erbij, proef, en voeg chilisaus toe als je meer pit wilt. Laat nog ongeveer 5 minuten koken zodat de groenten de smaken kunnen absorberen. Breng intussen in een andere pan de dashi op laag vuur aan de kook en klop de tahin en miso erdoor tot er geen klontjes meer zijn (of gebruik een staafmixer, dat is sneller). Draai het vuur laag en houd de bouillon tegen de kook aan. Breng een grote pan water flink aan de kook en kook de kool in 1 minuut net gaar. Schep met een schuimspaan uit de pan en zet weg. Breng het water weer aan de kook en kook de ramen volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af en laat goed uitlekken. Verdeel de ramen over vier kommen, schenk de miso-sesambouillon erover en roer de noedels los zodat ze niet aan elkaar kleven. Leg de kool, de aubergine en courgette erop (met alle olie), het gemalen sesamzaad, de courgettereepjes en de lente-ui. Meteen opeten en vergeet niet te slurpen!

Vegan JapanEasy van Tim Anderson | ISBN: 9789461432483 | Pagina’s: 208 | €25.95 | Verschijningsdatum: 17 februari 2021

P.S. Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!

  • Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
  • Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
  • Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
  • The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
  • De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes

Lees ook onze andere artikelen:

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West –Restaurants Amsterdam 9 straatjes

Andere interessante berichten op Culi Amsterdam:

The White Room Krasnapolsky Amsterdam – Restaurant Moon Amsterdam – Huis van Lopez Amsterdam – The Seafood Market Amsterdam – life of pie amsterdam – Pikoteo – Koevoet Amsterdam – Burgerlijk Amsterdam – Pesca Amsterdam – The Pool Amsterdam – Vondelpark 3 – Choux Amsterdam – Snckbr Amsterdam – de Italiaan Amsterdam – Mook Pancakes – Breda Amsterdam – buffet van odette – Brut de Mer – van t Spit – G’s Amsterdam – viscafe de gouden hoek – yoepz amsterdam – Pluk Amsterdam – Louie Louie Amsterdam – Hangar Amsterdam – Meneer de wit heeft honger – IENS Amsterdam – Tripadvisor Amsterdam

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Kookboek Vegan JapanEasy van Tim Anderson (+ recept voor ramen!), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Share this article with your friends