Het is een gure vrijdagmiddag als we aanschuiven bij Restaurant Calf & Bloom. Zelden zijn we ergens zo hartelijk onthaald. Het stijlvol ingerichte restaurant – ontworpen door Architectenbureau Concrete – haalt buiten naar binnen. Het lijkt net of je plaatsneemt op een sfeervol terras. Dit buitengevoel is bij ons meer dan welkom gedurende de huidige koude maanden. Het restaurant is gesitueerd nabij de Kalverstraat en de Bloemenmarkt, hetgeen duidelijk als inspiratie heeft gediend voor de naam. De eigenaren, Willem Honnebier en Dennis van Dijk, startten het restaurant zes jaar geleden en de zaken gaan goed. De heren zijn echter perfectionistisch; het kan volgens hen altijd nóg beter. Dit is waarom ze Chef Jeroen Mak hebben aangetrokken, zeker niet de minste, die voorheen in de keuken stond bij Lastage. 

Calf & Bloom, Amsterdam Centrum

Calf & Bloom, Amsterdam Centrum

Calf & Bloom, Amsterdam Centrum

Laatstgenoemde heeft een speciaal ‘proeverij lunchmenu’ voor ons in petto. De kaart is samengesteld door sterchef Rogier van Dam, met als doel het creëren van een laagdrempelige kaart met verrassende twist. Onze nieuwsgierigheid is gewekt. We beginnen met het ’12-uurtje’, bestaande uit lichtpittige pompoensoep, een broodje zalmsalade en kroket op brood. Vrijwel alles wordt vers gemaakt bij Calf & Bloom, maar de kroketten zijn ‘gewoon’ van Holtkamp. Zoals Dennis duidt: “De kroketten van Holtkamp zijn de beste, daar moet je vanaf blijven.” Zijn we het volkomen mee eens.

We krijgen eigen gerookte zalm voorgeschoteld, sierlijk op het bord gedrapeerd in de vorm van een bloem. Een lust voor het oog en nadat we een eerste hap nemen is een smaakexplosie het gevolg. Hoe de zalm aan haar unieke, gerookte en rijke smaak komt? De zalm gaat 24 uur in de marinade en wordt eigenhandig gerookt in IJmuiden. Zorgvuldig en met liefde bereid dus, en dat proef je.

Calf & Bloom, Amsterdam Centrum

Calf & Bloom – Salade met geitenkaas

We hebben nu al meer kwaliteit gekregen dan we hadden verwacht en kunnen niet wachten op wat Jeroen nog voor ons in de planning heeft. Voor ons staat even later een rijk gevulde salade met geitenkaas en een broodje verse humus met groene asperge en paddenstoelen. Niet eerder aten we humus die zo puur van smaak is en tegelijkertijd zo luchtig dat het smelt op de tong. Ergens worden we er een beetje melancholisch van, want we weten dat we voor altijd zijn verpest: een bakje humus van de supermarkt zal nooit meer dezelfde voldoening geven als voorheen.

Toe gaan we voor huisgemaakte brownie met daarbovenop een perfecte bol vanille-ijs. Een flinke punt carrot cake van Patisserie Holtkamp maakt onze lunch compleet. Voldaan leunen we achterover. Wat is Calf & Bloom een fijne verrassing gebleken voor ons, waar je heerlijke, verse gerechten eet in een laagdrempelige ambiance. De ideale plek om tot rust te komen in de hectische, Amsterdamse binnenstad.

Calf & Bloom

Singel 461

Amsterdam

Lees ook de nieuwste artikelen over de volgende onderwerpen:
Andere interessante berichten op Culi Amsterdam:
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share this article with your friends