Tijdens de gure wintermaanden bestaan er maar weinig mooiere dingen dan samenkomen met je familie en rond de tafel te genieten van alle geurige en verwarmende klassiekers. Reerug, erwtensoep, stoofvlees (check hier een verrukkelijk tip van Culi Amsterdam’s hoofdredacteur in Metro!), stamppot en soortgelijke stevige kost om van te watertanden. Om dat te begeleiden en wij natuurlijk volledig begrijpen dat, wanneer het buiten ijzelt, het heerlijk toeven is rond het haardvuur! Voor deze heerlijke momenten binnen, hebben wij bij Culi Amsterdam onze favoriete eetfilms en –documentaires op een rijtje gezet; Michelinsterren, afzien in de keuken, weelderige wijnranken; kortom, heerlijke beelden om samen voor binnen te blijven.

7 Culinaire films en documentaires

Entre les Bras

Franse chef Michel Bras wordt in deze documentaire gevolgd, terwijl hij zijn driesterrenrestaurant over wil geven aan zijn zoon Sébastien: werkethiek, familiebanden en cuisine impeccable. Trailer 1, trailer 2.

SOMM

Wine tasting bij Somm

Wine tasting bij Somm

Documentaire waarin vier enthousiaste vrienden worden gevolgd en alles om hen heen moet wijken, terwijl zij zich voorbereiden op het zwaarste wijndiploma dat er is, namelijk Master Sommelier. Leuke wegkijker, leuke introductie in wijn en mooie beelden. Trailer.

SOMM: Into the bottle

De tweede film van de makers van SOMM, over het productieproces van wijn. Romantisch, klassieke muziek, aardappelachtige wijnboeren in wijngaarden, schimmelige wijnkelders, wijnranken, zin, onzin. Deze film maakt het inzichtelijk voor de wijnleek wat er allemaal bij wijn maken komt kijken in makkelijk verteerbare beelden. Leuke zin uit de trailer: “Can there be any other business where there is so much bullshit?”.

Beeld uit de film Chef's table

Beeld uit de film Chef’s table

Netflix: Chef’s Table

Zesdelige serie uit koker van Amerikaanse televisietopper met eigen productie (zijspoor: ook van hun hand zijn bijvoorbeeld House of Cards over politiek in de VS en Marco Polo, een tiendelig kung fu epos over de tijd van handelen langs de zijderoute in Mongolie – maar dat geheel ter zijde): zes chefs die prachtige restaurants runnen in uithoeken over de hele wereld, worden geïnterviewd en gevolgd, veelal excentriekelingen. Trailer, lekker dramatisch en overrompelend met Beethovens 7de: En een klein voorproefje van 1 van de chefs.

Sideways

Paul Giamatti in een glansrol, maar een film die wellicht niet voor iedereen is weggelegd. Een al wat oudere film (2004), maar net zoals aardappelpuree Johannes van Dam door vele van zijn talloze depressies heeft geholpen, biedt deze film veel soelaas en herkenningspunten voor de wijnliefhebber die werkelijk niet weet met wie hij zijn meest bijzondere wijnen nog kan delen. Giamatti vertolkt Miles, een mislukt en depressief schrijver die leraar is geworden en wijn als grote liefde heeft. Hij gaat samen met zijn beste vriend Jack op wijnreis door Californië, om Jack nog eenmaal de bijzondere geneugten van wijn bij te brengen voordat Jack in het huewelijksbootje stapt. Dit levert vele hilarische situaties op. Trailer.

Michelin Stars: The Madness of Perfection

Korte docu van een uurtje die je meeneemt in de wereld van Michelinsterren geobsedeerde restaurants. Marco Pierre White slaat de spijker op zijn kop in de eerste minuuut van de film: “What the chefs have to accept, is that the people judging them have less knowledge than they have.” Volledige film hier.

Jiro dreams of Sushi

Bejubelde documentaire over de 85-jarige Jiro Ono, door velen waaronder Michelin bestempeld als de beste sushi-chef ter wereld. Zijn restaurant is een barretje met 10 zitplaatsen in een metrostation in Tokyo. Trailer.

De Keuken van Johannes

En de laatste voor nu, een blik in het leven van wijlen Nederlands’ beste criticus als het aankomt op eten: Johannes van Dam. Hoe deze man over eten schrijft is ongeëvenaard, net als zijn kennis dat misschien ook wel is. Heel precies wist hij hoe de vork in de steel zat, en deze korte film van een uur laat een even hartverscheurend als humoristisch beeld zien van deze geniale en eigenwijze man. Trailer.

Veel kijkplezier! Kennen jullie eigenlijk nog andere mooie of goede culinaire films die we echt moeten zien?

 

Lees ook ons artikel over:

Beste Italiaanse Restaurants in Amsterdam  –  Top 6 Sushi Restaurants in Amsterdam – Dim Sum Amsterdam – Foodhallen Amsterdam

Lees ook de nieuwste artikelen over de volgende onderwerpen:

Restaurants Opening Soon Amsterdam – Pop-up Restaurants Amsterdam – Restaurants Lunch Amsterdam – Restaurants Dinner Amsterdam – Restaurants Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam

Andere interessante berichten op Culi Amsterdam:

Restaurant Dim Sum now Amsterdam – Restaurant De Koevoet Lindenstraat Amsterdam Jordaan – Restaurant Mr Porter Spuistraat Amsterdam – Restaurant Choux Amsterdam Ruyterkade – Restaurant Anna Amsterdam – Restaurant Adam Amsterdam – Restaurant de Japanner Amsterdam de Pijp Albert Cuypstraat – Burger Bar Burgerlijk Runstraat Amsterdam 9 straatjes – Restaurant Olivers Crazy Kitchen Amsterdam Zuid – Healthy food Snckbr van Woustraat Amsterdam Zuid – Restaurant Hangar Amsterdam  – Dis Amsterdam West – Restaurant de Italiaan Amsterdam Oud-West – Restaurant Cannibale Royale Handboogstraat Amsterdam – Cannibale Royale Ruysdaelkade Amsterdam de Pijp

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants in Amsterdam

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
(Hart)verwarmende eetfilms voor de koude maanden, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share this article with your friends