Als er iemand in de Amsterdamse horeca opvalt, en vooral tijdens dit coronatijdperk, is het Joris Bijdendijk wel. Geweldig om zijn creatieve ideeën te volgen en ervan te genieten natuurlijk. Bij Restaurant Wils in Amsterdam Zuid kookt hij met chefs Erwin Oudijk en Friso van Amerongen op open vuur.

Ook tijdens de intelligente lockdown konden we in verschillende afleveringen op Instagram TV kookinspiratie opdoen en openden ze de Wils drive. Hoewel ze sinds 1 juli natuurlijk weer meer gasten mogen verwelkomen binnen, houden ze de take-away aan: je kunt je menu ophalen bij de Wils take-out (dinsdag tot en met zaterdag van 17.00 tot 20.00 uur) of je kiest voor de Wils drive (donderdag tm zaterdag 17.00 tot 20.00 uur).
Uiteraard is het heel fijn om thuis van het Wils menu te kunnen genieten, toch vinden wij dat je Restaurant Wils in het echt moet ervaren.

Restaurant Wils – Kombucha

Een tijdje geleden mochten wij bij Wils komen eten. Wat een restaurant. Echt een aanwinst voor Amsterdam! Vernieuwend, gastvrij, puur, verrassend en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het begint al bij binnenkomst waar je, terwijl je jas wordt weggehangen, een zelfgebrouwen Kombucha-welkomstdrankje krijgt met een klein hapje. Dat is leuk beginnen! Vervolgens loop je, via de broodbar met eigen gebakken brood uit de bakkerij, naar je tafel.

Wow wat een prachtig restaurant! Het draait hier om de open keuken, die bijna over de hele lengte van het restaurant is en de tafels zijn eromheen geplaatst. Er gebeurt veel, het is lekker druk, alle tafels hebben zicht op de open keuken of beter gezegd op het open vuur. Een van de chefs is hout aan het hakken. De oerkracht van vuur staat dan ook centraal bij Wils. Wij krijgen een tafel waarbij we prachtig zicht hebben op alles. De chefs zijn tegelijkertijd gastheren en dat is leuk en origineel! De stoere mannen vertellen hun kennis aan tafel, ook van de dranken weten ze veel!

We krijgen de kaart omdat we natuurlijk erg benieuwd zijn wat erop staat, maar we beslissen om ons te laten verrassen. Er zit een leuk publiek wat de sfeer compleet maakt. Jong, oud, bekend, food journalisten van over de hele wereld. De keuken draait op volle touren. Wat een uniek concept! Op de kaart staan allemaal kleine gerechten waarbij je kunt kiezen voor 4- of 6-gangen, waarvan de chef 2-gangen voor je kiest, de andere gerechten bepaal je zelf. Uiteraard kun je de gerechtjes en desserts ook los bestellen. Er staat chef’s choice bij de aanraders. Tussendoor zijn er ook nog hidden dishes waarmee je verrast wordt.

Restaurant Wils


We beginnen met het Pompoengerecht met amandel, salie en sinaasappel. Van de buren hadden we al gehoord dat dit een geweldig gerechtje is en wij sluiten ons hier volledig bij aan. Het ziet er fantastisch uit en zo smaakt het ook. De wijnkeuze laten we over aan de gastvrouw en dat is aan te raden. Bij ieder gerecht krijgen we een mooi bijpassend glas.

Aan alle details wordt hier gedacht. Zo wil ik je even wijzen op de prachtige messen die bij Wils op tafel liggen. Ik heb een zwak voor mooie en goede messen vandaar dat het me zo opvalt. Deze messen zijn speciaal ontworpen voor Wils. Dit geeft deze culinaire avond nog wat extra’s.

Restaurant Wils – maiskolf

Tussendoor krijgen we een maiskolfje met een crème van marjoraan en krokante boekweit. Veel gerechten zijn met groente en waar ik normaal graag kies voor vlees en vis, mis ik dat in de eerste gerechtjes helemaal niet. En dan komt het Octopus gerecht met pil pil, harissa en sumak, wow! We krijgen ook de Groenten (oa biet en zoete aardappel) met beurre blanc en gefermenteerde knol, saai denk je misschien, maar nee ook hier is een wow op zijn plaats! De gerechten die deze chefs van het vuur toveren, zijn stuk voor stuk heerlijk. Vervolgens krijgen we helder soepje waardoor we zin krijgen in het hoofdgerecht en dat is kwartel op verschillende manieren bereid. De hele avond is het genieten. Onze verwachtingen worden overtroffen. De sfeer is goed en dat komt ook echt door de chefs die de tijd nemen om bij je aan tafel te staan voor een uitgebreide uitleg of om meer te vertellen over het restaurant.

Restaurant Wils – dessert

Ons diner eindigt met twee verschillende desserts die we met elkaar delen, wederom plaatjes. Wat een heerlijke avond hebben we gehad met een geweldig spectakel voor onze neus, de keuken! Iedereen die liefhebber is van culinaire gerechten en een bijzondere avond wil hebben, moet echt naar Wils. Het is wat ons betreft een van de beste restaurants van Amsterdam! Dank aan Joris Bijdendijk en zijn fantastische team voor deze geweldige toevoeging aan onze stad!

Oh en sinds eind juni is hun terras met uitzicht over het Olympisch Stadion officieel geopend. Ze serveren lunch (woensdag – zaterdag) en diner buiten als het weer het toestaat.

Restaurant Wils
Stadionplein 26
Amsterdam

Op zoek naar nog meer inspiratie? Lees ook onze andere artikelen!

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West –Restaurants Amsterdam 9 straatjes

Andere interessante berichten op Culi Amsterdam:

The White Room Krasnapolsky Amsterdam – Restaurant Moon Amsterdam – life of pie amsterdam – Pikoteo – Koevoet Amsterdam – Burgerlijk Amsterdam – Pesca Amsterdam –  Vondelpark 3 – Choux Amsterdam – de Italiaan Amsterdam – Mook Pancakes – Breda Amsterdam – buffet van odette – Brut de Mer – van t Spit – G’s Amsterdam – viscafe de gouden hoek  – Pluk Amsterdam – Louie Louie Amsterdam – Hangar Amsterdam – Meneer de wit heeft honger – IENS Amsterdam – Tripadvisor Amsterdam

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste RestaurantsVN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Restaurant Wils, Amsterdam Zuid, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Share this article with your friends