Recept Vietnames springrolls Wereldse smaakmakers Pascal Jalhay
Kookboek Wereldse smaakmakers van Pascal Jalhay

Het recept voor Vietnamese Fresh Springrolls wat we in dit artikel gaan delen, is slechts het tipje van de sluier van het fantastische nieuwe kookboek van Pascal Jalhay, ‘Wereldse smaakmakers’. Hierheen leert hij je niet alleen een aantal heerlijke recepten, maar ook hoe je boemboes, sauzen en andere smaakmakers from scratch kunt maken. Een enorm interessant kookboek voor iedereen die minder met zakjes en pakjes wil koken, en op zoek is naar échte, krachtige smaken!

Sterrenchef Pascal Jalhay

Je kunt wel stellen dat wij fan zijn van Pascal Jalhay. Deze chefkok heeft in zijn carrière bij een heel aantal sterrenrestaurants gewerkt, waarbij hij als Executive Chef bij restaurant Vermeer zelfs twee sterren behaald heeft! Tegenwoordig maakt hij culinaire ontdekkingsreizen en ontwerpt hij nieuwe recepten en gerechten. Dat klinkt echt als een droombaan, toch? Ook schrijft hij kookboeken, waaronder het succesvolle Baru Belanda, waarin hij teruggaat naar zijn roots en een ode is aan de Indische keuken.

Recept Vietnames springrolls Wereldse smaakmakers Pascal Jalhay - credits Harold Pereira Ceviche
Ceviche – uit Kookboek Wereldse smaakmakers van Pascal Jalhay – fotocredits: Harold Pereira

Kookboek ‘Wereldse smaakmakers’ van Pascal Jalhay

In zijn nieuwe kookboek ‘Wereldse smaakmakers’ heeft hij alle kennis die hij opgedaan heeft tijdens zijn reizen gebundeld in één kookboek. Speciaal gericht op hoe je zelf je smaakmakers zoals sambals, marinades en dry rubs maakt. Zo leert hij je hoe je kunt experimenten met verschillende smaken, en hoe in verschillende culturen aan een gerecht een echte smaakkick wordt gegeven. Erg handig, want zo maak je eenvoudig ceviche en de daarbij horende Peruaanse leche de tigre, leert hij je verschillende pesto’s te maken van verse kruiden, en hoef je nooit meer kant-en-klare boemboes te kopen, want je maakt daarna je rendang boemboe gewoon zelf! Om je daarna met deze smaakmakers op weg te helpen, heeft hij bij ieder recept een suggestie gedaan in welk gerecht je het kunt gebruiken en met welke ingrediënten je het het beste kunt combineren. Ook geeft hij een aantal heerlijke recepten van over de hele wereld om direct mee aan de slag te gaan. En heb je na al het koken zin om je een keer in de watten te laten leggen door een andere kok? Daarvoor deelt Pascal ook een aantal van zijn favoriete restaurants, vaak in Amsterdam.

Recept Vietnamese Fresh Springrolls uit Kookboek ‘Wereldse smaakmakers’ van Pascal Jalhay

Het recept voor Vietnamese Fresh Springrolls van Pascal Jalhay mogen we met je delen! Een heerlijk zomers gerecht, lekker fris en met echte Aziatische smaken. Pascal zegt hier zelf over: ‘Gebakken loempia’s kennen we wel, maar in Vietnam worden loempia’s niet altijd gefrituurd. Daar worden groenten-, vlees- of vismengsels met kruiden op smaak gebracht en in gewelde rijstvellen gerold en geserveerd met een saus en een bijgerecht. Minstens zo lekker en veel gezonder.

Recept Vietnamese Fresh Springrolls (Goi Cuon)

Voor 8 rolletjes – Bereidingstijd 30 minuten

Recept Vietnames springrolls Wereldse smaakmakers Pascal Jalhay - credits Harold Pereira
Recept Vietnames springrolls – uit Kookboek Wereldse smaakmakers van Pascal Jalhay – fotocredits Harold Pereira

Ingrediënten:

  • 40 g glasnoedels
  • scheutje zonnebloem- of arachideolie
  • ½ g sambal badjak
  • 1 teen knoflook, ragfijn gesneden
  • ¼ komkommer, geschild en in julienne gesneden
  • 1 cm gember, geschild en ragfijn gesneden
  • 20 g lente-ui, in dunne ringen
  • 20 g bospeen, julienne gesneden
  • ½ g bieslook, fijngesneden
  • ½ g muntblaadjes, fijngesneden
  • ½ g korianderblaadjes, fijngesneden
  • 1 pakje rijstvellen (toko, banh trang)

Optioneel:

  • 150 g gegaarde kipdijfilet, vlees geplukt
  • of 150 g gegaarde gamba’s, fijngesneden
  • of 100 g omelet, in reepjes gesneden

Bereiding:

Doe de glasnoedels in een kom en giet er kokendheet water over, en laat 5 minuten wellen. Giet de glasnoedels goed af, laat iets afkoelen en snijd in stukjes.

Verhit de olie in een pan en bak hierin op laag vuur de sambal en knoflook tot het gaat geuren. Zet het vuur uit en voeg de overige ingrediënten (zie ook de extra opties hierboven), met uitzondering van de rijstvellen, toe en laat afkoelen.

Laat de rijstvellen een voor een 1 minuut wellen in warm water tot hij plooibaar is. Haal elk vel voorzichtig uit het water en laat uitlekken op een schone theedoek. Leg een rijstvel op een schoon werkblad en verdeel wat van de vulling over het midden; laat de uiteinden vrij. Vouw één kant van het rijstvel in de lengte over de vulling, vouw dan de korte kanten dicht en rol het bundeltje strak op. Leg de loempia’s met de naad naar beneden op een schaal; serveer met hoisin-dipsaus of Vietnamese loempiasaus.

Wil je de Hoisin saus of de Vietnamese loempiasaus ook zelf maken? Daar geeft Pascal Jalhay in zijn boek natuurlijk ook een recept voor! Of neem een shortcut en koop ze stiekem gewoon in de supermarkt. Eet smakelijk!

Wereldse Smaakmakers van Pascal Jalhay
ISBN 978 94 6404 006 7

P.S. Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!

  • Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
  • Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
  • Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
  • Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
  • Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
  • The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
  • De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes

Lees ook onze andere artikelen:

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West –Restaurants Amsterdam 9 straatjes

Andere interessante berichten op Culi Amsterdam:

The White Room Krasnapolsky Amsterdam – Restaurant Moon Amsterdam – Huis van Lopez Amsterdam – The Seafood Market Amsterdam – life of pie amsterdam – Pikoteo – Koevoet Amsterdam – Burgerlijk Amsterdam – Pesca Amsterdam – The Pool Amsterdam – Vondelpark 3 – Choux Amsterdam – Snckbr Amsterdam – de Italiaan Amsterdam – Mook Pancakes – Breda Amsterdam – buffet van odette – Brut de Mer – van t Spit – G’s Amsterdam – viscafe de gouden hoek – yoepz amsterdam – Pluk Amsterdam – Louie Louie Amsterdam – Hangar Amsterdam – Meneer de wit heeft honger – IENS Amsterdam – Tripadvisor Amsterdam

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Recept Vietnamese Fresh Springrolls uit Kookboek ‘Wereldse smaakmakers’ van Pascal Jalhay, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Share this article with your friends