17 januari is uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Italiaanse keuken. Deze dag is uitgeroepen door een groep Italiaanse Chefs, Italiaanse restaurants, eigenaren en professionals die buiten Italië werken in de Italian Food Market.
Tijdens de Internationale Dag van de Italiaanse keuken, zullen de echte authentieke traditionele Italiaanse gerechten en producten in de schijnwerper gezet worden. Het gaat erom dat als een traditioneel gerecht of product een Italiaanse naam heeft het dan ook op de authentieke en traditionele manier moet worden bereid.
Waarom 17 januari? Deze dag is een belangrijke katholieke feestdag in Italië. Een dag ter herinnering aan Sant’Antonio Abate. De beschermheilige van de dieren maar ook van de slagers en salami makers. Het is ook de traditionele dag van het begin van carnaval. In deze periode wordt er volgens de traditie veel en lekker gegeten. Sant’Antonio wordt in heel Italië gevierd.
Jaarlijks wordt er een recept uitgeroepen tot recept van het jaar. Dit jaar is dat “Spaghetti Pomodoro e Basilico”.
Spaghetti Pomodoro e Basilico is makkelijk te maken, men neemt traditioneel gemaakte harde tarwegries spaghetti, die precies al dente wordt gekookt, extra vergine olijfolie, verse Piennolo cherry-tomaten of gepelde San Marzano tomaten en verse basilicum.
Spaghetti Pomodoro e Basilico voor 4 personen:
- 400 harde tarwegries spaghetti (b.v. Benagiano)
- 2 blikken gepelde tomaten S. Marzano
- of
- 600 g verse tomaten Piennolo
- verse knoflook
- 5 eetl. extra vergine olijfolie
- zout
- verse basilicum
Zet een grote pan met water op en breng die aan de kook.
Verwarm de extra vergine olijfolie in een ruime koekenpan en bak hierin de teentjes knoflook licht bruin. Pas op dat deze niet verbrand want dan wordt de knoflook bitter.
Voeg de tomaten toe en kook for 8 tot 10 minuten.
Voeg zout toe aan het kokende water en kook de spaghetti al dente.
Giet de spaghetti af en doe de spaghetti in de koekenpan bij de tomatensaus.
Bak de spaghetti op hoog vuur ongeveer 1-2 minuten in de saus, dit heet “saltare”.
Serveer de spaghetti op een verwarmd bord en voeg een extra lepel saus, de verse basilicum, een beetje extra vergine olijfolie toe.
Je kan er wat geraspte Grana padano kaas over strooien maar dat werd oorspronkelijk niet gedaan.
Voor de mensen die vanavond lekker Italiaans willen gaan eten buiten de deur, hier drie heerlijke Italiaanse adresjes.
1. Restaurant Toscanini, Lindengracht 75 Amsterdam, restauranttoscanini.nl
2. Restaurant Koevoet, Lindenstraat 17 Amsterdam, diningcity.nl/koevoet.nl
3. De Italiaan, Bosboom Toussaintstraat 29 Amsterdam, deitaliaan.com
Vind hier andere italiaanse Restaurants in Amsterdam:
Restaurant De Koevoet Lindenstraat Amsterdam Jordaan
Restaurant De Italiaan Amsterdam Bosboom Toussaintstraat
Pizza bij Mastino in Amsterdam de Pijp – Italiaanse Bar Gallizia in Amsterdam Oost – Il Pecorino Wilhelmina Dok in Amsterdam Noord – Eddy Spaghetti in Amsterdam Oost – Americano Bar & Kitchen aan de Amstel – Grand Café De Balie Amsterdam op de Kleine-Gartmanplantsoen – Holy Ravioli op de Jan Pieter Heijestraat – Renato’s Pizzeria Karel du Jardinstraat – Caffe 500 in de Pijp – Bruschetteria Bocconi Spaarndammerstraat – Pizza bij Da Portare Via op 4 locaties in Amsterdam – Restaurant Spaghetteria in Amsterdam West – Restaurant Pasta Pasta in Amsterda de Pijp
Lees ook ons artikel over:
Top 6 Sushi Restaurants in Amsterdam – Dim Sum Amsterdam – Foodhallen Amsterdam
Lees ook de nieuwste artikelen over de volgende onderwerpen:
Restaurants Opening Soon Amsterdam – Pop-up Restaurants Amsterdam – Restaurants Lunch Amsterdam – Restaurants Dinner Amsterdam – Restaurants Borrel Amsterdam
Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants in Amsterdam
Internationale Dag van de Italiaanse keuken 2014,
No Comment