Het nieuwe kookboek Paramaribo van Judith Cyrus neemt je mee naar de keuken van Suriname. Met de mooie verhalen en prachtige foto’s maak je tijdens het lezen al een kleine vlucht naar dat warme oord. En dat is erg fijn met dit winterse weer! Ook de recepten zijn hartverwarmend. Wij probeerden kookboek Paramaribo van Judith Cyrus uit en kunnen zelfs een recept van Judith voor vegetarische pom met je delen!

Kookboek Paramaribo Judith Cyrus Recept vegetarische pom (© TOM FEENSTRA FOTOMATIC)
Kookboek Paramaribo – Judith Cyrus – © TOM FEENSTRA FOTOMATIC

Kookboek Paramaribo van Judith Cyrus

In Kookboek Paramaribo laat Judith je direct kennismaken met de culinaire smeltkroeg van Suriname, die samenkomt in Paramaribo. Er wonen daar veel verschillende bevolkingsgroepen met elkaar samen, die allemaal eigen smaken en recepten hebben toegevoegd aan de Surinaamse keuken. Dat maakt dat deze keuken enorm veelzijdig is! Je kent vast de klassiekers zoals roti kip en bami of nasi wel, maar denk bijvoorbeeld ook aan die lekkere saoto soep, moksimeti en pom. Bij ieder hoofdstuk neemt Judith je mee naar Suriname en vertelt je haar herinneringen bij de gerechten. Ze vertelt zo beeldig en er staan zulke levendige foto’s in het boek, dat je meteen een mini-reis naar Suriname maakt. Erg leuk!

Gerechten in Kookboek Paramaribo van Judith Cyrus

Er gaat een wereld voor me open: van ieder gerecht zijn door de verschillende culturele invloeden weer variaties gemaakt. Zo zijn er zo veel roti recepten dat er een apart roti-hoofdstuk in het boek zit, met klassiekers zoals masala kip maar ook een spannend gerecht voor krab in kerriesaus. Het boek bevat het maar liefst 7 verschillende recepten voor pom, waarvan wij de vegetarische pom voor je hebben uitgeprobeerd. Ook groentenrecepten zijn volop vertegenwoordigd, en als ik hierdoor heen blader wil ik meteen naar de Surinaamse toko: zo veel groenten die graag een keer zou willen proberen! En tenslotte zijn er ook fijne hoofdstukken met allerlei zoetigheden en drankjes. Het boek is praktisch ingedeeld en de recepten zijn superduidelijk, erg fijn voor mij als beginner in de Surinaamse keuken. De meeste ingrediënten vind je gewoon in de supermarkt, maar vooral voor de groenten heb je soms wel een bezoekje aan de Surinaamse toko nodig. Of je vervangt hem gewoon voor een andere groente. Als de Surinaamse keuken zoveel verschillende invloeden heeft, mogen we daar best nog een variatie aan toevoegen, toch? Onze conclusie: Kookboek Paramaribo is een prachtige verzameling van verhalen en recepten, waardoor je direct zin hebt om te gaan koken!

Kookboek Paramaribo Judith Cyrus Recept vegetarische pom (© Christian Felden)
Kookboek Paramaribo – Judith Cyrus – Recept vegetarische pom – © Christian Felden

Recept voor vegetarische pom uit Kookboek Paramaribo van Judith Cyrus

Ingrediënten

  • 1 kg pomtayer, diepvries
  • sap van 2 sinaasappels
  • 1 eetl. piccalilly
  • 50 ml cognac
  • 2 eetl. suiker
  • 1 theel. zout
  • 4 eetl. zonnebloemolie
  • 150 g boter of ghee, koud en in blokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 200 g (gemengde) groenten
  • 6 tomaten, ontzaad en in blokjes
  • 1 blik tomatenpuree, 70 g
  • 500 ml water
  • 2 takken selderie, fijngesneden
  • 1 laurierblad
  • ½ theel. gemalen nootmuskaat
  • 3 pimentkorrels
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 madame-jeanette peper, gaaf
  • zout en peper

Ook nodig

  • ovenschaal van 20 bij 30 cm, beboterd

Voorbereiden – 2 avonden van tevoren

Leg de pomtayer in een vergiet in de gootsteen om te ontdooien. Ook al is de pomtayer verpakt, er zal vocht uit de verpakking lekken.

Voorbereiden – 1 dag van tevoren

Meng de ontdooide en uitgelekte pomtayer met het sinaasappelsap, de piccalilly, cognac, suiker en het zout goed door elkaar.

Bereiden

Verhit de olie en 50 gram boter in een braadpan en fruit ui en knoflook goudbruin. Roerbak de groenten, tomaten en tomatenpuree voor 2 minuten. Blus af met het water en voeg selderie, laurier, nootmuskaat, pimentkorrels, bouillonblokjes en madame-jeanette peper toe. Stoof 30 minuten op laag vuur. Verwijder de madamejeanette peper uit de jus. Verwarm de oven voor op 180 °C. Roer alle jus plus groenten door het pomtayermengsel en giet het in de beboterde ovenschaal. Strijk de bovenkant glad en trek met een vork horizontale en verticale strepen in de pom. Leg de boterblokjes op de pom en bak de pom in 1 uur tot de korst bruin is. Verlaag de temperatuur naar 160 °C en bak nog 45 minuten. Check of je pom gaar is.

Kookboek Paramaribo Judith Cyrus Recept vegetarische pom
Kookboek Paramaribo – Judith Cyrus – Culi Amsterdam’s resultaat van de vegetarische pom

Culi Amsterdam tips

Wij hebben het recept uitgeprobeerd en een paar variaties op geprobeerd en het smaakte keer op keer enorm lekker! We delen graag onze kooktips met jullie:

  • Wij hebben de uitgelekte pomtayer niet een dag laten marineren zoals in het recept staat, maar het dezelfde middag nog verwerkt in het gerecht. En dat smaakte gelukkig ook echt goed!
  • Wil je er een veganistisch gerecht van maken? Vervang de boter door kokosolie.
  • Eet je graag koolhydraatarm? Ik heb zelf geëxperimenteerd door de suiker door zoetstof te vervangen en de pomtayer door geraspte koolraap. Het resultaat is natuurlijk anders, maar nog steeds erg lekker! Zorg in ieder geval dat je de koolraap goed uitknijpt zodat het gerecht niet te nat wordt, en ik zou de volgende keer het sinaasappelsap al meekoken met de groentenjus zodat het wat in kan koken.
  • Zin in vlees? Stoof kippenpoten mee in het tomatenmengsel! Haal het vlees van het bot af voordat je het in de oven doet. Gebruik in dat geval wat minder boter om te bakken, omdat de kip al veel vet afgeeft.

Eet smakelijk!

Kookboek Paramaribo van Judith Cyrus
Verschijnt: 9 februari 2021 – Prijs: € 34,99
Aantal pagina’s: 288, Uitvoering: hardcover, ISBN 978 94 6404 048 7

P.S. Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken!

  • Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
  • Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
  • The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
  • De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes

Lees ook onze andere artikelen:

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West –Restaurants Amsterdam 9 straatjes

Andere interessante berichten op Culi Amsterdam:

The White Room Krasnapolsky Amsterdam – Restaurant Moon Amsterdam – Huis van Lopez Amsterdam – The Seafood Market Amsterdam – life of pie amsterdam – Pikoteo – Koevoet Amsterdam – Burgerlijk Amsterdam – Pesca Amsterdam – The Pool Amsterdam – Vondelpark 3 – Choux Amsterdam – Snckbr Amsterdam – de Italiaan Amsterdam – Mook Pancakes – Breda Amsterdam – buffet van odette – Brut de Mer – van t Spit – G’s Amsterdam – viscafe de gouden hoek – yoepz amsterdam – Pluk Amsterdam – Louie Louie Amsterdam – Hangar Amsterdam – Meneer de wit heeft honger – IENS Amsterdam – Tripadvisor Amsterdam

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Kookboek Paramaribo van Judith Cyrus (+ recept voor vegetarische pom!), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Share this article with your friends