EN is geen nieuw restaurant, maar wel opnieuw geopend na een korte zomerstop. We aten er op de eerste dag na deze tijdelijke sluiting en waren niet de enigen – zelfs op een maandagavond zit dit Japanse restaurant stampvol (en dat is niet voor niets).

EN, Japanese Kitchen & Sake Bar

Bij de liefhebbers van Japans eten en drinken doet EN in de Pijp (Amsterdam Zuid) zeker een belletje rinkelen. Dit geweldige restaurant – geleid door Ken Osawa en Ryuji Ikemizu – valt in eerste instantie niet op, maar staat toch bij velen op de culinaire bucketlist.

EN, Japanese Kitchen & Sake Bar, Amsterdam de Pijp
EN, Japanese Kitchen & Sake Bar, Amsterdam de Pijp

Yamazato, Amsterdam zuid

Osawa en Ikemizu werkten jarenlang als respectievelijk chef en gastheer bij Yamazato in het Okura Hotel in Amsterdam Zuid. Ze besloten de handen ineen te slaan en hun gemeenschappelijke droom werkelijkheid te laten worden: een eigen Japans restaurant in Amsterdam.

Het restaurant werkt volgens de Kaiseki keuken, waarbij gerechten van koud naar warm worden gegeten. Daarnaast staan seizoensproducten centraal en verandert het menu elke maand.

Sake Bar

Naast een uitgebreide kaart heeft EN ook een volledig sake-menu. Een aantal sake’s die ze verkopen worden in Nederland geproduceerd, anderen komen regelrecht uit Japan. Laat  Ryuji Ikemizu je vooral vertellen welke sake het beste past bij jouw gerecht, zodat de smaken nog beter tot hun recht komen.

Sushi, sashimi en meer

Het menu van EN, Japanese Kitchen & Sake Bar is uitgebreider dan alleen een sushi menu. We startten onze avond met een uitgebreid palet aan sashimi. Van dorade tot tonijn en octopus: alle soorten vis die we konden bedenken kwamen aan bod. Flinterdun gesneden en malser dan we ooit proefden.

EN, Japanese Kitchen & Sake Bar, Amsterdam de Pijp
EN, Japanese Kitchen & Sake Bar, Amsterdam de Pijp

Na de heerlijke start gingen we over op een aantal nigiri, allemaal licht geflambeerd. Zo aten we nigiri met kabeljauw, paling, zalm en zelfs met truffel en kaas. Bijzondere combinaties die verrassend goed smaakten.

Blauwvintonijn

Wat de ervaring bij EN, Japanese Kitchen & Sake Bar extra bijzonder maakt, is dat ze blauwvintonijn op de kaart hebben staan. Deze komt uit Japan en hier mag nog maar door een paar vissers op gejaagd worden, waarna de verkopende partijen zelf restaurants kiezen aan wie ze hun zeldzame vangst willen verkopen. Het meest bijzondere stuk van deze tonijnen is hun buik, genaamd ‘togo’. Veel Japanners zijn hier gek op en zijn bereid hier flink voor te betalen.

EN, Japanese Kitchen & Sake Bar, Amsterdam de Pijp
EN, Japanese Kitchen & Sake Bar, Amsterdam de Pijp

Wij aten deze togo op een speciale verwarmde zoutplaat, waar we ook onze rauwe groenten op grilden. De tonijn was zo smaakvol en mals dat deze bijna vleesachtig aanvoelde. Als je dan blauwvintonijn eet, doe het dan op een plek waar ze én weten hoe je het perfect bereidt én waarvan je zeker weet dat de vis legaal is gevangen.

We sloten dit culinaire festijn af met een bolletje groene thee- en sesamijs, zoals het hoort bij een Japans restaurant. 

EN, Japanese Kitchen & Sake Bar, Amsterdam de Pijp

Kortom: eten bij EN in Amsterdam Zuid is een feestje voor je ogen en smaakbeleving. Ga erheen als je iets te vieren hebt of jezelf simpelweg wilt verwennen. Wees je ervan bewust dat reserveren een must is: bel daarom een aantal weken van tevoren voor een plek – het liefst aan de bar met uitzicht op chef Osawa. Zijn snijtechnieken en precisie waarmee hij werkt, zijn betoverend.

Lees ook de nieuwste artikelen over de volgende onderwerpen:

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West –Restaurants Amsterdam 9 straatjes

Andere interessante berichten op Culi Amsterdam:

The White Room Krasnapolsky Amsterdam – Restaurant Moon Amsterdam – Huis van Lopez Amsterdam – The Seafood Market Amsterdam – life of pie amsterdam – Pikoteo – Koevoet Amsterdam – Burgerlijk Amsterdam – Pesca Amsterdam – The Pool Amsterdam – Vondelpark 3 – Choux Amsterdam – Snckbr Amsterdam – de Italiaan Amsterdam – Mook Pancakes – Breda Amsterdam – buffet van odette – Brut de Mer – van t Spit – G’s Amsterdam – viscafe de gouden hoek – yoepz amsterdam – Pluk Amsterdam – Louie Louie Amsterdam – Hangar Amsterdam – Meneer de wit heeft honger – IENS Amsterdam – Tripadvisor Amsterdam

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share this article with your friends