Eén van de regionale finalisten voor de titel ‘World’s Best Young Chef’ in de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition 2022/2023 staat vlakbij ons eigen stadje de sterren van de hemel te koken: namelijk in restaurant Bodega in Haarlem. Wij namen de proef op de som en waren enorm onder de indruk van de heerlijke gerechten van Chef-kok Eddie Meijboom! Ga zeker een bezoek brengen aan dit fijne restaurant.
S.Pellegrino Young Chef Academy Competition
Wie is de beste opkomende jonge chef-kok? In de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition kiest een jury van gerenommeerde chefs ’s werelds beste chef onder de 30 jaar. En dit jaar staan er maar liefst twee Nederlanders in de running! De Haarlemse chef-kok Eddie Meijboom van Bodega en Jet Loos, chef de partie patisserie bij RE-NAA** in Noorwegen. Op 24 en 25 oktober staan ze in de Noord-Europese finale in Kopenhagen, om daar hopelijk een plek in de wereldwijde finale en uiteindelijk de titel ‘World’s Best Young Chef’ te krijgen.
Chef-kok Eddie Meijboom van Restaurant Bodega
Heel bijzonder dus dat vlakbij onze eigen stad, in een restaurant waar je nog gewoon een tafeltje kunt reserveren, mogelijk ’s werelds beste jonge chef-kok staat te koken! Wij konden de kans niet aan ons voorbij laten gaan om daar een keer te gaan proeven, dus gingen we vorige week naar Restaurant Bodega in Haarlem waar Eddie Meijboom chef-kok is. Eddie is slechts 26 jaar en heeft nu al een aantal indrukwekkende restaurants op zijn CV staan. Zo kookte hij onder andere bij ML*, Cheval Blanc* en La Rive. Ook won hij in 2017 de titel Talent van de Toekomst. Tegenwoordig staat hij als chef-kok in het Spaanse fine dining restaurant Bodega in Haarlem.
Elegante en hartverwarmende sfeer
Bodega ligt in het centrum van Haarlem, en straalt direct die moderne, elegante en hartverwarmende sfeer uit die we daarna ook terugzien in de gerechten. We worden hartelijk ontvangen en starten onze avond met een glaasje cava. Je kunt gerechten à la carte bestellen, maar wij laten ons verrassen en gaan voor het shared-dining Menú del Chef. Bij onze cava krijgen we daarom direct een amuze: een glaasje bijzondere gazpacho van tomaat en kers, wat spaanse worstjes en de typisch Spaanse pan con tomate. Samen met de cava doet het ons direct weer denken aan een avondje in de Champagneria in Barcelona.
De Ajo Blanco is echt een kunstwerkje
Vervolgens krijgen we allebei een kommetje Ajo Blanco en een bord Lomo de buey asado om te delen. De Ajo Blanco is een koude soep gemaakt van knoflook en witbrood: wat een bijzonder lekker gerecht is dit! Het is heerlijk in balans gebracht met de stukjes ingelegde cantaloupe, witte druif en amandelschaafsel, en door de bieslookolie ziet het er uit als een kunstwerkje. De Lomo de buey asado is dungesneden gebraden runderlende met ansjovis, aioli en Manchego, en die combinatie maakt dat iedere hap weer een verrassing is.
Iberico Presa Gamba al ajillo Pompoenijs met crumble
Tapasgerecht naar een fine dining niveau getild
Het gerecht wat we daarna krijgen laat echt de kunsten van chef-kok Eddie zien. Hij heeft het typische Spaanse tapasgerecht Gamba al ajillo naar een fine dining niveau getild, door verschillende bereidingen van gamba’s te maken. De aioli waardoor je de gamba olie proeft, gamba’s in een knapperig laagje kataifi en de heerlijke saus geven het gerecht veel verschillende structuren en smaken, waardoor het een enorm spannend gerecht wordt. Wauw! Ook de Iberico Presa – geroosterde iberico ham met sjalot, pastinaak puree en een jus van PX – is enorm lekker en echt een warm herfstgerecht.
De perfecte afsluiting van een bijzonder diner
Tot slot eten we nog een fantastisch dessert waarin pompoen de hoofdrol speelt: pompoenijs met een crumble van pompoenpitten een een koffiemouse. De perfecte afsluiting van dit bijzondere diner. Restaurant Bodega is zeker een aanrader, dus ga van Eddie Meijboom’s creaties proeven nu je de kans hebt!
Restaurant Bodega
Gedempte Oude Gracht 11, Haarlem
P.S. Volg je ons al op Instagram?
Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!
Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!
Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West
Lees hier onze leukste specials:
Bib Gourmand restaurants in Amsterdam – Restaurants met een Michelinster in Amsterdam – Leukste kookboeken – Beste restaurants met terras aan het water – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns
Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants
No Comment