Als groot wijnliefhebber (die op dit moment de gevorderde wijncursus doet) ben ik de afgelopen tijd met veel plezier op zoek gegaan naar de beste wijnbars van Amsterdam. Want voor mij hoort er bij een goed bord eten toch op z’n minst een even goed glas wijn. Gelukkig kun je tegenwoordig op steeds meer plekken een acceptabel glas wijn drinken. De bruine kroegen waar ze nog steeds zulke zure sauvignon blanc serveren dat je kaken ervan strak trekken dan natuurlijk daargelaten. Maar waar moet je nou naartoe als je een echt, ècht goed glas wijn wilt drinken? Waar de wijn dus niet onder doet voor het eten. Of andersom overigens, zo kwam ik achter, want bij deze wijnbars kun je ook een potje verdomd lekker eten. Santé!

Winehouse SOMM – Amsterdam West

Beste wijnbars van Amsterdam

Beste wijnbars van Amsterdam – Winehouse SOMM

Winehouse SOMM in Amsterdam West is een klein wijnparadijs. Ze hebben een wijnkaart waar je U tegen zegt. Eigenaar Sascha Holzkämper heeft jaren als maître sommelier bij Beluga** in Maastricht gewerkt en als maître bij Bord’Eau**. Het kon dan ook niet anders dat hij een geweldige  wijnkaart heeft gemaakt voor zijn food & wine bar. Je hebt keuze uit maar liefst 180 wijnen inclusief grote appellations. Sascha staat zelf te koken bij SOMM en serveert heerlijke klassieke gerechten zoals coquilles met beurre noisette, mooie ceviche en beef tagliata. Het is zo goed dat ze binnen een mum van tijd zijn opgenomen in de Gault&Millau restaurantgids en de wijn restaurantgids Grootspraak van Perswijn. Reden genoeg dus om deze wijnbar snel te bezoeken. Oh, en in de zomer kun je hier trouwens ook heerlijk borrelen op het zonnige terras.

Wijnbar Paulus – Amsterdam Pijp

Beste wijnbars van Amsterdam

Beste wijnbars van Amsterdam – Wijnbar Paulus

Voor die echte huiskamersfeer moet je bij Wijnbar Paulus in de Amsterdam Pijp zijn. De super enthousiaste eigenaar Paul heeft letterlijk bij elke wijn die hij schenkt wel een (persoonlijk) verhaal. Hij heeft een uitgebreide selectie en schenkt wijnen in alle soorten, maten en prijsklassen. Daarbij serveert hij allerlei heerlijke happen. Die hij in het kleine keukentje achterin de zaak klaarmaakt. Van brood met zelfgemaakte hummus, kaas en worst tot flammkuchen. Ook organiseert hij regelmatig wijnproeverijen en kun je bij Wijnbar Paulus in de Amsterdam Pijp een high wine doen. Wij drinken er die avond onder andere een Spaanse brut nature, een bijzondere witte wijn uit Santorini, Griekenland en een hele spannende rode Portugese wijn.

Beste wijnbars van Amsterdam - Rayleigh Ramsay

Beste wijnbars van Amsterdam – Rayleigh & Ramsay

Rayleigh & Ramsay – Amsterdam Pijp & Amsterdam West

Rayleigh & Ramsay in de Amsterdam Pijp en Amsterdam West dankt zijn naam aan een natuurkundige en een scheikundige, die hebben ontdekt hoe je zuurstof kunt verdrijven, en dus wijn langer kunt bewaren. Hierdoor kun je bij Rayleigh & Ramsay dan ook meer dan 100 wijnen per slok (letterlijk), half glas, heel glas en fles bestellen. Je tapt deze zelf, en kunt per wijn een kaartje met informatie over de druif, gebied en wijnmaker meenemen. Zo is er letterlijk voor ieder wat wils. Je kunt er borrelen of dineren, en ze organiseren regelmatig events. Zo is het op zaterdag oesterdag (oesters voor een euro!) en kun je er een themaproeverij doen. Momenteel is het thema: down the riverside, met wijnen uit de Loire en de Rhône. Ik ga in ieder geval zeker nog een aantal keer terug om de rest van de wijnen uit te proberen. Leuke tip: ze bezorgen alle wijnen ook via Deliveroo. Ideaal voor een picknick of bbq in het park deze zomer!

Beste wijnbars van Amsterdam - Paskamer

Beste wijnbars van Amsterdam – Paskamer

Paskamer – Amsterdam Pijp

Op de hoek van de Lutmastraat en het wellicht iets minder bekende Henrick de Keijserplein in de Amsterdam Pijp, nèt uit de loop van alle drukte, vind je de sympathieke wijnbar Paskamer. Ze hebben een open keuken waar de heerlijkste gerechten uit komen (shared dining!). Daarbij schenken ze veel bijzondere wijnen die zowel per glas als per fles te bestellen zijn. Voor een proeverij of een high wine kun je hier trouwens ook terecht. We eten die avond onder andere avocado gevuld met roomkaas en gedroogde tomaat, niet normaal zo lekker! Maar ook de andere gerechten zijn allemaal even smaakvol en de begeleidende wijnen spot on. Leuk detail: bij de kaasplank van 3 kazen krijgen we 3 kleine bijpassende glaasjes wijn te drinken. Dus verlaat de drukte van de Amsterdam Pijp en strijk neer in deze knusse zaak of ’s zomers op het ruime terras.

Stuyvesant Wijnlokaal – Amsterdam Centrum

Beste wijnbars van Amsterdam - Stuyvesant Wijnlokaal

Beste wijnbars van Amsterdam – Stuyvesant Wijnlokaal

Naast het West-Indisch Huis aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam Centrum huist sinds enige tijd Stuyvesant Wijnlokaal. Bij binnenkomst loop je direct tegen de gigantische gouden bar aan. Een prachtige plek, met dito wijnen en gerechten. We worden welkom geheten met een heerlijke blanc de blancs van een klein huis in de Champagne. De sommelier is kundig en vriendelijk. De gerechten zien er uit om door een ringetje te halen, waarbij de wijnen (in prachtige Chef & Sommelier glazen) een prachtige aanvulling zijn. De sfeer is gemoedelijk en het publiek bestaat uit een mix van locals en toeristen. Van buiten zie je overigens niet (goed) dat het een wijnbar is, dus de volgende keer dat je op de Haarlemmerstraat bent even goed opletten en zeker naar binnen gaan.

Wijnbar Boelen – Amsterdam Pijp

Beste wijnbars van Amsterdam - Wijnbar Boelen

Beste wijnbars van Amsterdam – Wijnbar Boelen

Wijnbar Boelen in de Amsterdam Pijp is de oudste wijnbar van Nederland. Eigenaar en sommelier Martijn loopt al tientallen jaren rond in de wijnwereld, en kan je er veel over vertellen. In de zomer nestel je je op het terras aan het Gerard Douplein, en in de winter eet je in het knusse restaurant of aan de bar. Met een voortreffelijk glas wijn erbij. Ze schenken hier vooral oude wereld, en zowel per glas als per fles is er een ruime keus. Uit de kleine keuken komen daarnaast mooie gerechten zoals kabeljauw en hert. Zo nu en dan schuift Martijn even gezellig aan, met steeds weer een nieuw verhaal over de wijn die we drinken. Of de streek waar de wijn vandaan komt. Of de wijnmaker. Of … Geen wonder dat deze wijnbar nog steeds succesvol is!

 

Naast deze wijnbars kent onze hoofdstad nog veel meer fijne plekken voor een goed glas wijn (en spijs):

Amsterdam Centrum: Shiraz Jardin des Vins | Wijnbar & Boutique  / Wijncafé Worst

Amsterdam Oost: 4850 / Alex + Pinard

Amsterdam Pijp: Glou Glou

Amsterdam West: Wester Wijnfabriek / Bar CentraalBarrica Wine & Foodbar

 

Lees ook de nieuwste artikelen over de volgende onderwerpen:

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West –Restaurants Amsterdam 9 straatjes

Andere interessante berichten op Culi Amsterdam:

The White Room Krasnapolsky Amsterdam – Restaurant Moon Amsterdam – Huis van Lopez Amsterdam – The Seafood Market Amsterdam – life of pie amsterdam – Pikoteo – Koevoet Amsterdam – Burgerlijk Amsterdam – Pesca Amsterdam – The Pool Amsterdam – Vondelpark 3 – Choux Amsterdam – Snckbr Amsterdam – de Italiaan Amsterdam – Mook Pancakes – Breda Amsterdam – buffet van odette – Brut de Mer – van t Spit – G’s Amsterdam – viscafe de gouden hoek – Pluk Amsterdam – Louie Louie Amsterdam – Hangar Amsterdam – Meneer de wit heeft honger – IENS Amsterdam – Tripadvisor Amsterdam

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Share this article with your friends