Hét basisingrediënt in de Mexicaanse keuken is maïs. Grote kans dat je bij een bezoek aan een Mexicaans restaurant een schaaltje nacho’s voor je neus vindt, gevolgd door burrito’s, taco’s of tortilla’s. Daarnaast moet je wel tegen een beetje pittigheid kunnen, want ook peper in gerechten verwerken is favoriet. Geen probleem voor ons: wij zijn fan van maïs, pittig én van de heerlijke Mexicaanse eetgelegenheden die onze hoofdstad rijk is. Leun achterover, zet je leesbril op, want hier komen ze: de smakelijkste Mexicaanse restaurants van Amsterdam.

Coba

Bij Coba krijg je het ultieme zaterdagavondgevoel. De muziek staat standje gezellig, de lichten zijn gedimd en er klinkt gezellig geroezemoes. Wij nemen plaats aan een tafeltje achterin de hoek, ingesloten door cactussen.

De bediening, gekleed in traditioneel Mexicaanse outfits, komt ons direct tegemoet gesneld. Ze blijken een uitgebreid cocktailmenu te hebben. Of we er twee willen proeven? Daar zeggen we absoluut geen ‘nee’ tegen! Ik ga voor ‘La Güera’, bestaande uit mezcal, mandarijn, kumquat, clove en pink peppercorn. Lekker fris met een klein bittertje. Mijn tafelgenoot kiest voor Mi Camino, met tequila, koffie, chili, tonka bean en mole. Deze is ietwat heftig om mee te starten, maar wel heel smakelijk. Wij zouden deze laatste vooral aanraden ná het diner. 

De rest van de avond laat zich het beste omschrijven als één groot tacofestijn, de een nog lekkerder dan de ander, te beginnen met de taco met ceviche van zeebaars. Heerlijk fris, een van onze favorieten van de avond. Hierna volgen een taco met bloedworst en onze tweede favo van de avond: de variant met pulpo. Deze laatste is ook vegan te bestellen, dan krijg je ‘m met gerookte kruisdistelzwam.

Wat een verwennerij, wat een gezelligheid. Hier willen we nog wel even blijven. We krijgen er nog een met kalfszwezerik en tot slot een taco met cactusblad en pompoenpitsalsa. Voordat we aan deze Mexicaanse special begonnen waren we nog niet zo bekend met cactus, maar toegegeven: het is verrassend lekker.

Als toetje gaan we voor traditioneel Mexicaanse Mezcal. Daar krijgen we een schijfje sinaasappel en een paar geroosterde sprinkhanen bij. Rozig en voldaan staan we even later op het pondje te wachten. Voor zo’n heerlijke avond fietsen we graag een blokje om naar noord.

Coba

Schaafstraat 4

Amsterdam Noord

Bacalar

Ook voor Bacalar moeten we in Amsterdam Noord zijn. Wij hebben goede ervaringen met restaurants in Noord, dus het is geen enkel probleem om iets verder te fietsen.

Het interieur is vrij minimalistisch te noemen, de tafels staan wat verder uit elkaar, maar toch is het erg gezellig in het industriële restaurant. Opvallend is de ruimte vullende bar, die overloopt in een al even zo enorme open keuken. We kunnen de koks zo op de vingers kijken en de taco’s zien bereiden.

Op de kaart zien we allerlei verschillende soorten ciders. We kiezen voor de variant met salie, die lekker prikkelend en fris blijkt te zijn.

Ons eerste gerecht is de Tostada de Ceviche de Coliflor, een lekker krokante taco met luchtige zoete aardappel mousse en een subtiele touch van Chili.

Wat we hierna krijgen geserveerd is heerlijk mals; zowel de Tacos de Moronga met bloedworst, als de Tacos de Hongo. Beiden smelten bijna weg op onze tong.

Vervolgens wat frissere gerechten in de vorm van Tostade met rivierkreeft en Taco de Pulpo, waar we al de hele avond stiekem naar uitkeken. Jup, wij zijn enorme pulpo fans. Gelukkig stelt deze allerminst teleur en het kleurrijke gerecht is ook nog eens een plaatje om naar te kijken.

Na de laatste taco, een variant met varkensnek, zitten we goed vol. Ook hier drinken we de traditionele mezcal met sinaasappel en een paar sprinkhanen on te side. Om het af te maken gaan we nog voor traditionele, heerlijk zachte Mexicaanse koffie.

Al met al hebben we enorm lekker gegeten in een ruime, gezellige ambiance. We kunnen gerust zeggen dat we er een nieuwe favoriet bij hebben in onze hoofdstad.

Bacalar

Chrysantenstraat 4

Amsterdam Noord

Senor Mostachio

Senor Mostachio is zo’n restaurant dat je meteen al bij binnenkomst in je hart sluit. Zeer authentiek Mexicaans, met graffiti op de muren, groene lampjes die vrolijk geslingerd door de hele zaak hangen en een geur van allerlei verschillende kruiden die je tegemoet komt. Side note: we zijn nog nooit in Mexico geweest, maar dat stellen we ons er zo bij voor.

Naast de kruidengeur, komt ook eigenaar Rogier ons meteen tegemoet gesneld. Onze jassen kunnen we ophangen aan een haakje onder de tafel (handig!) en we mogen plaatsnemen aan het tafeltje met direct zicht op de open keuken.

Het restaurant blijkt in 2016 te zijn opgezet vanuit een liefde voor de Mexicaanse Keuken. Het interieur is tot stand gekomen met behulp van Rogier’s moeder en vriendin. De rest heeft hij zelf bedacht, vertelt hij met gepaste trots.

Op de kaart vind je zowel een Tex Mex selectie als authentieke Mexicaanse gerechten, bereid door chef-kok Ricardo Gutierrez. Volgens Rogier is het leuk als we van beiden iets proeven. Ons voorgerecht, een royale shared platter, valt onder de Tex Mex selectie en is met onder meer een flinke dot guacamole en huisgemaakte nachos erg smakelijk. En met royaal bedoelen we ook echt royáál.

Dat voelen ze bij Senor Mostachio goed aan, dus ons wordt dan ook geadviseerd om het voorgerecht even te laten zakken onder het genot van een lekkere cocktail. Margarita it is. De frisse cocktail is sterk genoeg dat je de tequila proeft, maar toch klokt het weg als limonade. Yum.

We kiezen voor Baja Fish & Shrimps en het traditionele, vegetarische  gerecht Enchiladas Verdes. Deze laatste, met cactus erin en koriander on top, is direct onze favoriet.

Als toetje gaan we voor Chimi bananas. Senor Mostachio blijkt een van de weinigen te zijn in Amsterdam die dit nagerecht serveert. Een kans die andere restaurants laten liggen, want wat is dit verdomd lekker. Onze omschrijving kan het nagerecht bijna niet genoeg eer aandoen, dus we zouden zeggen: ga het proeven. En proef de rest van de menukaart dan vooral ook meteen. Eten bij Senor Mostachio is een smakelijke ervaring in een ongedwongen ambiance.

Senor Mostachio

Ruysdaelkade 183H

De Pijp, Amsterdam

Mr Haz

Op een mooie locatie in hartje Jordaan vind je Mr. Haz. Het restaurant bestaat nu een aantal jaar en is uitgegroeid tot een buurtfavoriet. Bij binnenkomt springt het ‘edgy’ interieur meteen in het oog, met als meest opvallende item een immense graffiti-afbeelding van Kate Moss op de achterwand.

We beginnen met een Brothers in Law speciaalbiertje vers van de tap. Het fust bleek helaas leeg te zijn, maar dit was geen probleem. We zagen de kok met lege handen naar buiten gaan en vervolgens met een bier fust in zijn handen weer naar binnen lopen. Goed geregeld. 

Wat hoort er bij bier als je je in een Mexicaans restaurant begeeft? Juist, nacho’s met guacamole. Dit is een portie waar je ‘u’ tegen zegt; de verse nacho’s smaken zo goed dat de schaal tot de laatste kruimel op gaat.

Om wat af te koelen kiezen we hierna voor wat fris, rose hibiscus ice tea en Mexican aqua lemonade, die door de eigenaresse vers voor ons worden gemaakt. Vooral de lemonade vinden we erg lekker.

We leunen achterover en verheugen ons op wat ons nog te wachten staat. Ongeveer een uur later staan onze taco’s voor onze neus. De trek is inmiddels groot, dus we vallen direct aan. De Reuben taco met pastrami en zuurkool en de taco met gemarineerde heilbot zijn vervolgens wel om de vingers bij af te likken, dus eindconclusie: het mag wat sneller, maar het was het wachten wél waard.

Een toetje slaan we over en we stappen met gemengde gevoelens op de fiets. Alles vers maken is natuurlijk heerlijk, maar het kost wellicht te veel tijd wanneer het een tacorestaurant betreft. Toch keren we voor de kwaliteit van de taco’s zeer zeker nog eens terug.

Mr Haz

Egelantiersstraat 24

Jordaan, Amsterdam

Taco Cartel

Voor Taco Cartel zijn we niet de meest gemakkelijke klanten. We hebben elkaar een hoop te vertellen die avond en vergeten daardoor op de menukaart te kijken. Oeps. Toch blijft het personeel uiterst vriendelijk en suggereert een originele middenweg: we mogen onze bestelling op een stukje papier schrijven, er een propje van maken en vervolgens de keuken in schieten.

Het propje maken we niet, want even later staat de ober toch weer geduldig aan ons tafeltje te wachten. We geven onze bestelling door: een burrito en een taco, beiden met kip.

Of we eerst nog de nachos willen proeven? Klinkt als een plan. Even later vinden we een grote berg ui, tomaat en quacamole op onze tafel, met daaronder de beloofde nachos.

Mijn burrito wordt gebracht, opgerold in aluminiumfolie. Ik probeer de burrito voor dit artikel op de foto te zetten, maar het blijkt niet zo’n fotogeniek geheel te zijn. Maar, het belangrijkste blijft toch de smaak, en die is erg goed. Ik moet voorzichtig eten om niet te veel te knoeien; de burrito zit boordevol rijst, kip en guacamole van appel.

Of we nog een toetje willen, gemaakt door een bevriende patissier? De vraag naar toetjes bleek groter dan het aanbod, maar de luchtige tropical mousse met kokos snippers is nog wel beschikbaar. Dan gaan we voor die!  

Het toetje is inderdaad lekker luchtig en blijkt een goede keuze voor de kokosliefhebber. Een kleine twee uur later staan we weer buiten met een goedgevulde maag. Wij komen hier zeker terug voor een ‘snelle hap’.

Ook leuk om te weten: op Taco Tuesday krijg je twee taco’s voor €8,- en op Cocktail Thursday zijn cocktails maar €5,-.

Taco Cartel

Van Woustraat 29H

De Pijp, Amsterdam

Lees ook onze artikelen over de volgende onderwerpen:

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West –Restaurants Amsterdam 9 straatjes

Andere interessante berichten op Culi Amsterdam:

The White Room Krasnapolsky Amsterdam – Restaurant Moon Amsterdam – Huis van Lopez Amsterdam – The Seafood Market Amsterdam – life of pie amsterdam – Pikoteo – Koevoet Amsterdam – Burgerlijk Amsterdam – Pesca Amsterdam – The Pool Amsterdam – Vondelpark 3 – Choux Amsterdam – Snckbr Amsterdam – de Italiaan Amsterdam – Mook Pancakes – Breda Amsterdam – buffet van odette – Brut de Mer – van t Spit – G’s Amsterdam – viscafe de gouden hoek – yoepz amsterdam – Pluk Amsterdam – Louie Louie Amsterdam – Hangar Amsterdam – Meneer de wit heeft honger – IENS Amsterdam – Tripadvisor Amsterdam

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Special: de beste Mexicaanse restaurants van Amsterdam, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Share this article with your friends