Hebben we het over de Indonesische keuken in Amsterdam, dan komt Restaurant Blauw bij velen meteen naar boven. En dat is zeker niet voor niets, want Blauw staat al jaren bekend om de kruidige, smaakvolle, en kleurrijke Indonesische gerechten die met liefde worden bereid. De Indonesische keuken is enorm veelzijdig, zo ook op vegetarisch gebied. Hoog tijd dus om al dit lekkers samen te voegen in een vega bundel, aldus de chefs van Blauw. Het resultaat is een prachtige dikke pil boordevol inspiratie, met de toepasselijke titel ‘Vega Blauw’. 

Vega Blauw: zeventig vegetarische en vegan recepten

In het boek tref je Indonesische gerechten aan met een moderne twist. Zeventig vegetarische én veganistische recepten voor de allermooiste gerechten van de gehele Indonesische archipel, van West-Sumatra tot Java en van Sulawesi tot Bali. Sommige gerechten iets uitdagender, anderen heel toegankelijk. En nee, je hoeft zelf geen sterrenchef te zijn om met dit boek uit de voeten te kunnen. Opvallend is het persoonlijke karakter van het boek: bij veel gerechten staan de naam en een foto van de chef die het gerecht aan het boek heeft toegevoegd. Zo heb je al helemaal het idee dat je er als thuischef niet alleen voor staat, en dat is toch fijn. 

Natuurlijk zijn wij meteen in het boek gaan neuzen en hebben we er al een aantal lekkere gerechten uit gekookt. Een heel lekker en ook toegankelijk recept om mee te beginnen is wat ons betreft de klassieke Nasi Goreng, of ook wel gebakken rijst. In het bekende gerecht worden daar groenten, ei en kruiden aan toegevoegd:

Nasi Goreng

Ingredienten voor 4 personen:

  • 2 eieren
  • Zout
  • 6 el olie
  • 4 sjalotjes, gepeld en gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el sambal ulek
  • 500 g gekookte rijst
  • 200 g prei, heel fijn gesneden
  • 2 el kecap manis
  • 1 tl gemalen witte peper

Bereidingswijze:

  1. Kluts de eieren met een snuf zout los in een kommetje 
  2. Verhit 5 eetlepels olie in een wok of hapjespan en fruit de sjalot en knoflook 3 min. aan. Doe de sambal erbij en schep goed door.
  3. Voeg de gekookte rijst toe. Bak de rijst al omscheppend op middelhoog vuur, totdat de korrels licht gaan kleuren.
  4. Voeg de prei, kecap en witte peper toe en bak al omscheppend kort mee.
  5. Verhit in een koekenpan de overgebleven eetlepel olie en bak de geklutste eieren al roerend aan. Meng het roerei door de gebakken rijst en breng de nasi op smaak met zout. 

Vega Blauw | Nasi Goreng

Wingko Babat

Ook staan er heerlijke nagerechten in het boek, waarvan we je de ‘Wingko Babat’ niet willen onthouden. Babat is een stadsdeel in de gemeente Lamongan in Oost-Java. Wingko is heerlijke kokoskoek afkomstig uit Babat en wederom is het recept erg toegankelijk. 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 g ketanmeel
  • 50 g tapiocameel
  • 350 g suiker
  • 200 g geraspte, gedroogde kokos
  • 8 g vanillesuiker
  • 1 tl zout
  • 50 g boter, gesmolten
  • 700 ml kokosmelk
  • 1 ei, geklopt
  • 1 eidooier, geklopt met 1 el water
  • 2 el sesamzaad

Extra nodig:

  • Bakblik van 24 x 24 cm

Bereidingswijze:

  1. Bekleed het bakblik met bakpapier en vet het papier in met boter.
  2. Verwarm de oven voor tot 180 graden.
  3. Doe alle ingrediënten, behalve de eidooier en het sesamzaad, in een grote kom en meng tot een beslag.
  4. Schenk het beslag in het bakblik.
  5. Zet in het midden van de oven en bak 40 min. 
  6. Haal de wingko uit de oven, bestrijk de bovenkant met de losgeroerde eidooier en bestrooi met het sesamzaad. Bak vervolgens nog 10-15 min. tot de wingko goudbruin is. 
  7. Laat de wingko afkoelen op een rooster voordat je hem aansnijdt. Lekker met jasmijnthee. 

Vega Blauw | Wingko Babat

Eet smakelijk! 

P.S. Volg je ons al op Instagram? 

Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier

Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West

Lees hier onze leukste specials:

Bib Gourmand restaurants in Amsterdam – Restaurants met een Michelinster in Amsterdam – Leukste kookboeken – Beste restaurants met terras aan het water – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share this article with your friends