Dit recept voor Gado Gado uit het kookboek NOMNOMNOM van Dorothy Porker is het écht waard om een keer te proberen. Net als alle andere recepten in dit kookboek trouwens! Dit eigenzinnige kookboek bevat alleen maar comfortfood met enorm veel smaak. Gerechten waarbij je even niet let op hoe gezond het is, maar waarbij het vooral lekker mag zijn. En met een heldere uitleg zodat iedereen het kan klaarmaken. Trust us: je wilt echt álles uit dit kookboek direct proeven!
Kookboek NOMNOMNOM van Dorothy Porker
Vind jij het een opgave om ’s avonds te bedenken wat je gaat koken? Niet met Dorothy Porker aan je zijde! Zij helpt je het plezier terugvinden in koken en eten. Alles aan dit kookboek straalt energie, lol en pit uit: de vrolijk kleurrijke foto’s, haar humoristische kijk op de gerechten en de recepten zelf natuurlijk. Mogelijk heb je Dorothy zo al leren kennen op haar Instagram account Vette Sletten, en ken je haar gave stijl al! Er staan lekker veel recepten in die eenvoudig te bereiden zijn, in het hoofdstuk ‘Snelle trek’. Daarin vind je bijvoorbeeld het mega-lekkere Gado Gado recept wat we hieronder delen, en de ‘Angry Asian man tosti’ waarmee je een knaller van een tosti met pit op tafel zit. Maar ook een aantal simpele pasta gerechten en een handige handleiding om steeds weer te variëren met ovenschotels.
Grote trek
Krijg je vrienden op bezoek? Ook daar helpt Dorothy je met NOMNOMNOM je uit de brand. Maak bijvoorbeeld haar Gochujang Tartiflette of haar Indische Kipsalon. Of blader door naar de favorieten voor het recept van haar opa’s Rendang. Stuk voor stuk gerechten die je warm maken van binnen, met vaak een Aziatische twist. En serveer als nagerecht de iconische After Eight Oreo Pie of probeer het spannende Szechuan Peper IJs. Wat je ook kiest: je gaat iets heel lekkers op tafel zetten, wat je gasten nog niet eerder geproefd hebben! Klinkt goed toch? Om alvast de smaak te pakken te krijgen, delen we haar recept voor Gado Gado, met de meest fantastische pindasaus. Enjoy!
Recept: Gado Gado uit Kookboek NOMNOMNOM van Dorothy Porker
Dorothy zegt hierover: “Gado-gado of gado2 zoals veel Indonesiërs het nu schrijven, de klassieke Indonesische salade met kacang-saus, is ontzettend makkelijk en eigenlijk in alle seizoenen lekker. Heb je geen zin om zelf saus te maken? Dan kijk ik even discreet de andere kant op terwijl jij kant-en-klare pindasaus opwarmt in de magnetron. Wat niet weet, wat niet deert”.
Ingrediënten voor de saus
- 2 sjalotjes, fijngehakt
- 3 lomboks, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel trassi van de toko (of 1 theelepel witte miso voor vegans)
- ½ theelepel laospoeder of 3-4 cm verse laos, geschild en geraspt
- 1 ½ theelepel asem (tamarinde)
- 2 eetlepel gula jawa (Javaanse palmsuiker)
- 3 blaadjes jeruk purut (limoenblad, uit het vriesvak, soms ook vers)
- 1 theelepel zout
- 7 eetlepels pindakaas, de saaiste die je kunt vinden
- ¼ blok santen (harde kokosroom)
- 1 eetlepel kecap meja of manis
Ingrediënten voor de rest
- 250 g sla, naar keuze
- 1 gekookt ei per persoon, in partjes
- Tofu puffs, zoveel als je wilt (recept te vinden in NOMNOMNOM, of kant-en-klaar)
- 1 handje taugé, schoongemaakt
- 100 g krieltjes, gekookt in de schil
- ½ komkommer, in dunne plakjes
Tip: je kunt elke slasoort gebruiken. Zelf vind ik little gems of botersla het lekkerst, bittere soorten werken minder goed.
Bereiding – Maak eerst de saus – kan 1-2 dagen van te voren.
- Breng in een steelpan de sjalotjes, lombok, knoflook, trassi, laos, asem, jeruk purut, gula jawa en het zout aan de kook met een mok water.
- Roer wanneer het water begint te koken de pindakaas erdoorheen.
- Breng het geheel nu kort opnieuw aan de kook, voeg de santen toe en roer door tot deze volledig is opgelost.
- Haal van het vuur en maak af met de kecap voor een mooie glans.
- Verdeel de sla, het ei, de tofu, taugé, krieltjes en komkommer over een mooie grote schaal of individuele borden en schep hier een flinke dot van de saus op.
Ook leuk
- Vervang de hele salade door een mengsel van geraspte wortel, kool en koriander voor een gado2 coleslaw, lekker bij de barbecue of bij Indische Ayam asam garam goreng met pandanwafels (recepten beide te vinden in NOMNOMNOM).
- Vervang de tofu puffs door gebakken kip of tempeh.
- Voeg kort gekookte broccoli en/of bloemkoolroosjes toe.
- Of om het even welke groente en vlees jij lekker vindt met pindasaus (ik kijk weer even de andere kant op).
Kookboek NOMNOMNOM | Auteur: Dorothy Porker | 25,98
Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!
- Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
- Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
- Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
- Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
- Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
- Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
- Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
- The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
- De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes
P.S. We hebben een nieuwe Instagram pagina!
En we zouden het superleuk vinden als je ons daar volgt! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!
Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!
Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West
Lees hier onze leukste specials:
Bib Gourmand restaurants in Amsterdam – Restaurants met een Michelinster in Amsterdam – Leukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns
Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants
No Comment