Restaurant MOS is een fantastisch en verrassend restaurant mét Michelin ster op het uiterste puntje van het IJdok in Amsterdam Centrum, vlakbij Amsterdam Centraal. Tijdens de lockdown bieden ze het @MOSsfeer menu aan, waardoor je je eigen huiskamer kunt omtoveren tot sterrenrestaurant. En voel je je zelf even een sterrenchef! Wij probeerden het 5-gangen menu met wijnarrangement uit en het was echt onze meest speciale avond sinds tijden. Een aanrader voor bijvoorbeeld een Valentijnsdiner!
Restaurant MOS Amsterdam, Amsterdam Centrum
Restaurant MOS Amsterdam ligt op een fantastische locatie: op het IJdok waar ook het Paleis van Justitie ligt. Je gaat het water over met een coole, verlichte brug en op de achtergrond schittert de A’DAM toren en het IJ. Binnen zijn veel ramen, waardoor je ook tijdens het eten kunt genieten van dat mooie uitzicht. Met hippe muziekjes, de warme, donkere inrichting en het gastvrije personeel hebben ze een coole, intieme setting gecreëerd. Dit keer gaan we het eten echter niet bij MOS opeten, maar aan onze eigen eetkamer zo’n zelfde setting proberen te creëren. Toch voelt alleen het ritje over de brug om het eten af te halen en het ontvangst bij MOS zelf al speciaal!
Het @MOSsfeer 5-gangen menu van Restaurant MOS Amsterdam, Amsterdam Centrum
Wij gaan vanavond het @MOSsfeer 5-gangen menu eten. Dit menu wisselt iedere twee weken, waarbij iedere keer weer gezocht wordt naar spannende combinaties. De gerechten zijn al bijna klaar: wij hoeven thuis alleen nog wat te verwarmen en te dresseren, waardoor het eten supervers op onze borden ligt. Bij ieder gerecht heeft MOS een youtube filmpje gemaakt waardoor het klaarmaken echt eenvoudig is geworden. Hierbij drinken we het wijnarrangement. Dit is optioneel, maar echt een enorme aanrader. Bij iedere wijn delen sommeliers Danilo en Tim ons in een filmpje hun kennis over de wijn en we proeven de meest spannende wijnen.
Gemarineerde tonijn met huisgemaakte pickles – Restaurant MOS Amsterdam, Amsterdam Centrum
We starten met een amuse, die al helemaal klaar is. Een tartaar van knolselderij en zwarte knoflook ligt op een dun schijfje gekonfijte aardappel, bijna alsof het een dimsum is. We serveren dit met knapperige gepofte aardappel met poeder van peterselie en prei. Een heerlijk frisse amuse met pure, herkenbare smaken: erg lekker! Dan maken we onze eerste gang op: gemarineerde, rauwe tonijn, met diverse huisgemaakte ingelegde groenten, gevogelte crème, knapperige nori chips en miso vinaigrette. Met de instructies maken we op ons bord hier een klein kunstwerkje van, en zo bijzonder als het eruit ziet, zo smaakt het ook. Alle groenten zijn verschillend gemarineerd waardoor ze echt ieder een eigen smaak hebben. De rijke, romige gevogelte crème past perfect bij het zurige van de groenten, en de blokjes tonijn smelten op onze tong. De miso vinaigrette houdt het geheel goed bijeen. Een prachtig eerste gerecht! Hierbij drinken we een Sauvignon Blanc uit Bordeaux, 2019. Direct onze favoriet: een bijzondere wijn waar slechts 4800 flessen per jaar van worden gemaakt.
Coquille met bonbon van Pierre Robert – Restaurant MOS Amsterdam, Amsterdam Centrum
De tweede gang serveren we warm: een perfect gegaarde coquille die we nog kort opwarmen in de oven, met geroosterde bloemkoolroosjes, zilveruitjes en een bonbon van Pierre Robert kaas. Hierbij wordt een fijne uiencompote met witte port en tijm geserveerd die perfect past bij de bonbon, en de aardappelkaantjes en de broccoli- en bloemkoolcouscous geven wat fijne knapperige accenten. De hazelnoot- en druivenvinaigrette houdt het geheel lekker fris. Opnieuw een prachtig gerechtje, mooi in balans en met verrassende smaken en texturen. We drinken hierbij een glas Chardonnay Classic uit 2019, Beaujolais. Een mooie boterige, gele wijn die toch nog lekker fris smaakt.
Ravioli met kalfsvleesragout en Madeira vinaigrette – Restaurant MOS Amsterdam, Amsterdam Centrum
Dan komt onze absolute favoriet op tafel: de ravioli gevuld met kalfsvleesragout. Deze bakken we kort af in truffelboter en serveren we met aubergine tartaar, geraspte Pecorino, Madeira-lavas jus en kruidensla. Wauw, wat een rijke, volle smaken! De kalfsvleesragout is krachtig van smaak, en we kunnen geen genoeg krijgen van de Madeira-lavas jus. De aubergine tartaar heeft een licht rokerige smaak en doordat we er nog wat gepofte amarant overheen strooien, hebben we kleine knapperige accenten. We drinken hierbij een Grenache & Syrah uit Cairanne, 2019, kruidig en met smaken van donker fruit. Echt een heerlijke, gelukmakende gang!
Geroosterde shortrib met crème van kokos en pinda – Restaurant MOS Amsterdam, Amsterdam Centrum
Het hoofdgerecht is een licht gerookte en geroosterde shortrib, die zo mals is dat hij bijna uit elkaar valt als we hem opwarmen. Hierbij serveren we een dim sum van rundergehakt en een rolletje van andijvie met shitake vulling. Een gerecht met wat Aziatische accenten dus, en toch passend in de lijn van de andere gerechten. Ook hierbij serveren we een heerlijk rijke jus, deze keer met goijbessen erin. De kokoscrème en de pindacrème zorgen voor fijne romige accenten en krachtige smaken, en de crispy cassave geeft weer wat fijn knapperigs aan het gerecht. De Uvaggio Ronco Nolé uit 2019, Friuli die we hierbij drinken is heerlijk stevig en rond en maakt ons enorm gelukkig.
Brownie met Baileys crème – Restaurant MOS Amsterdam, Amsterdam Centrum
We sluiten af met een plakje brownie, die een heerlijk volle chocoladesmaak heeft. Hierbij serveren we bolletjes Baileys mousse, toefjes Baileys crème, en verschillende bereiding van appel. De garnering van knapperige oublie cilinder en kleine eiwitschuimpjes houden het geheel in balans. Iedere hap is vol met rijke smaken en verschillende texturen. En de dessertwijn die we hierbij drinken geeft het geheel nog meer diepgang. De Red Muscadel uit Western Cape, 2019, heeft hinten van rozijnen en honing en heeft een mooie, dieproze kleur.
Het @MOSsfeer menu heeft ons echt een bijzondere avond gegeven, met spannende smaken en heerlijke wijnen. Heb je een speciale avond gepland, dan past dit hier perfect bij! En voor Valentijnsdag gaan ze zelfs een speciaal menu opzetten: houdt dus zeker hun website in de gaten.
Restaurant MOS Amsterdam
IJdok 185, Amsterdam Centrum
P.S. Op zoek naar nog meer take away en bezorgopties in Amsterdam? Check dan zeker onze eerdere artikelen over fijne restaurants om af te halen in heel Amsterdam en in Amsterdam Oost, en de artikelen die we recent schreven over afhalen bij:
- Sushi restaurants: Take-away sushi special
- Italiaanse restaurants: Gallizia, Le Due Sicilie en Cucina Casalinga
- Aziatische restaurants: Benji’s, Poké Perfect, Umami Shared Dining@Home, HanTing Delivery, NOMADS en Ron Gastrobar
- Zuid-Amerikaanse restaurants: Mexican Drive Thru van MaMa Kelly en Taqueria Lima en Local Dealer Food inc
- Restaurant met een keuken uit het Midden-Oosten: NENI
- Restaurants met Nederlandse / Franse keuken: Amstel Restaurant, Brasserie van Baerle, Floreyn, Jacobsz, The Lobby, Morgan & Mees, Bord’Eau à la Maison en de Sterrenchef box.
Of zoek hieronder naar nog meer lekkers!
Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West –Restaurants Amsterdam 9 straatjes
Andere interessante berichten op Culi Amsterdam:
The White Room Krasnapolsky Amsterdam – Restaurant Moon Amsterdam – Huis van Lopez Amsterdam – The Seafood Market Amsterdam – life of pie amsterdam – Pikoteo – Koevoet Amsterdam – Burgerlijk Amsterdam – Pesca Amsterdam – The Pool Amsterdam – Vondelpark 3 – Choux Amsterdam – Snckbr Amsterdam – de Italiaan Amsterdam – Mook Pancakes – Breda Amsterdam – buffet van odette – Brut de Mer – van t Spit – G’s Amsterdam – viscafe de gouden hoek – yoepz amsterdam – Pluk Amsterdam – Louie Louie Amsterdam – Hangar Amsterdam – Meneer de wit heeft honger – IENS Amsterdam – Tripadvisor Amsterdam
Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants
Restaurant MOS Amsterdam, Amsterdam Centrum,
[…] met een Michelin ster: Cook like a Chef, MOS Amsterdam, Bord’Eau à la Maison en de Sterrenchef […]
[…] met een Michelin ster: Cook like a Chef, MOS Amsterdam, Bord’Eau à la Maison en de Sterrenchef […]
[…] met een Michelin ster: Cook like a Chef, MOS Amsterdam, Bord’Eau à la Maison en de Sterrenchef […]
[…] […]
[…] […]