Sinds ik in Amsterdam-Zuid woon, ben ik al vaak langs NAZKA gefietst. Omdat dit er altijd zo goed uitziet, stond ik te popelen om er een keer naar binnen te gaan. NAZKA brengt Peruaanse fine-dining. Dit doen ze met Peruaanse ingrediënten en Japanse bereidingsstijlen; de Nikkei cuisine. Wat ons betreft een gouden combinatie. En dan ook nog met een vleugje Indiase inspiratie, omdat de roots van de chef in India liggen. Dit belooft veel goeds!  

Bij NAZKA kies je voor vlees of vegetarisch, en voor wijn- of alcholvrije pairing

We kiezen het viergangen NAZKA menu – met vis en vlees – en het HUERTA menu – vegetarisch (lett. “moestuin”). Daarnaast nemen we een wine pairing – die met zorg is uitgekozen en ontzettend goed met de gerechten matcht. En ook een “botanical pairing“; een alcoholvrij bijpassend arrangement die ons (positief!) verrast. Elk drankje heeft een verrassende smakencombinatie die goed past bij het gerecht dat we eten. Wat dacht je bijvoorbeeld van rooibos met appel en venkel?

Het oog voor detail is vanaf de start duidelijk

We beginnen vóór het menu met een starter. Dit is een oester of een canapé. De oester van de dag is met biet en een appel leche de tigre. Verder is de canapé van de dag een lychee met kokosnoot leche de tigre. Deze hebben beiden een lekkere en verrassende smakencombinatie. Een goede voorbode voor wat er nog komen gaat!

Wat verder ook een leuke touch is, is dat op tafel een houdertje staat met verschillende kaartjes. Hierop wordt per gerecht iets uitgelegd over een ingrediënt of bereidingswijze die bij deze gang centraal staat. Een super leuke manier om wat meer te leren over de Peruaanse (of Nikkei) keuken.

De voorgerechten stralen de liefde voor Peru uit

Als voorgerecht krijgen de twee menu’s een ander gerecht. Het NAZKA menu krijgt een zalm tiradito. Dit is zo’n typisch Nikkei cuisine gerecht, legt de chef ons uit. Hierbij wordt de vis niet in blokjes, maar in plakjes gesneden (zoals de Japanse sashimi). Daarna wordt het pas kort voor het serveren gemarineerd, waardoor het nog rauw bij de tafel aankomt. Dit in tegenstelling tot ceviche die al gaart. De zalm is ingelegd met sinaasappel en gecombineerd met een leche de tigre met ui en knapperige quinoa. Het HUERTA menu krijgt in plaats van de zalm een yacón (een soort appel qua consistentie en smaak), geroosterde bloempaddenstoelen, en verder dezelfde garnering als de zalm. Deze zalm is echt een topper, en de yacón doet hier zeker niet aan onder.

Voor het tussengerecht serveren ze een mille-feuille Vinicunca. Als je deze naam herkent, kan dat kloppen. Want het gerecht is vernoemd naar de regenboogberg in Peru. De laagjes van de mille-feuille zijn gemaakt van een type Peruaanse aardappel, en de kleuren in de laagjes komen door verschillende kruidenmengsels.  

De smaak – en structuur combinaties tillen elk gerecht naar een hoger niveau

Als hoofdgerecht krijgt het NAZKA menu een langzaam gegaard stukje eendenpoot, met jus van cranberry, een saus van choclo (peruaanse maïs) en cancha (met een popcorn-achtige structuur). Bij het HUERTA menu krijgt een geroosterde bloemkool met eenzelfde garnering. Beiden zijn enorm smaakvol. Ik zou niet kunnen kiezen welke ik lekkerder vind.

Als dessert krijgen we de torrija. Dat is een gekaramelliseerd stukje brood, met een compote van tomatillo (groene tomaatjes) en chicha de jora ijs. Deze combinatie maakt het echt een lekker en niet al te zwaar dessert, die je alleen voor de smaak van dit ijs al zou moeten proberen.

De avond is echt voorbij gevlogen en we hebben ontzettend lekker gegeten. Dus als je zoals ik vooral nog bent langsgefietst, zou ik zeggen: trap op die rem en loop naar binnen! Je zult er geen seconde spijt van hebben.

NAZKA Van Ostadestraat 352-354
1073 TZ Amsterdam

P.S. Volg je ons al op Instagram en TikTok?

Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier op Instagram en TikTok!

Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West

Lees hier onze leukste specials:

Bib Gourmand restaurants in Amsterdam – Restaurants met een Michelinster in Amsterdam – Leukste kookboeken – Beste restaurants met terras aan het water – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
NAZKA: Peruaanse fine-dining met Japanse en Indiase invloeden, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Share this article with your friends