Ben je nog op zoek naar een leuk cadeau voor Sinterklaas of Kerst? Dan is Comfort, het nieuwste kookboek van Yotam Ottolenghi, een perfecte keuze. Dit boek bevat 100 nieuwe recepten, allemaal gericht op comfortfood. Van geroosterde kip met orzo en venkel-courgettelasagne tot de zoete Oostenrijkse klassieker Kaiserschmarrn met pruimencompote – het zijn gerechten waar je blij van wordt. Ottolenghi heeft met dit boek gerechten gemaakt die perfect passen bij de knusse, donkere dagen van het najaar.
Comfortfood met wereldse smaken
Wat Comfort zo bijzonder maakt, is dat Ottolenghi smaken uit de hele wereld samenbrengt op een manier die zowel vertrouwd als verrassend is. Je proeft invloeden uit Italië, het Midden-Oosten en zelfs Duitsland en Maleisië, maar de gerechten blijven altijd toegankelijk en makkelijk te bereiden. Of je nu een ervaren kok bent of net begint, met de duidelijke recepten en handige tips in dit kookboek kan iedereen aan de slag.
Kun je niet wachten totdat Sinterklaas of de Kerstman het boek bij je komt brengen? Hieronder delen we alvast een recept uit ‘Comfort’ voor Sambaleieren-‘shakshuka’.
Sambaleieren-‘shakshuka’
Ingrediënten
- 1½ theel. venkelzaad
- 2 kruidnagels zaadjes van 2 kardemompeulen
- ½ theel. gemalen kaneel
- 1½ eetl. middelscherp kerriepoeder
- 60 ml olijfolie
- ½ theel. zwart mosterdzaad
- 20 kerrieblaadjes
- 1 rode ui, gehalveerd en in dunne halve ringen (160 g)
- 10 g verse gemberwortel, geschild en fijn geraspt
- 5 tenen knoflook, geperst
- 10 g koriander, steeltjes fijngehakt en blaadjes voor erover
- 150 g datterini (of cherrytomaatjes)
- 2 theel. sambal oelek
- 1 blik à 400 g tomatenpulp
- 100 ml tamarindeconcentraat
- 300 ml water
- 15 g palmsuiker (of lichte basterdsuiker)
- 5 eieren
- zout en zwarte peper
Instructie
Toen Helen opgroeide in Maleisië, at ze ontzettend veel nasi lemak. De kleine, in bananenbladeren en oude kranten verpakte pakketjes kokosrijst, pittige sambal, eieren en komkommer worden er op bijna elke straathoek verkocht. Dit recept is vooral geen nasi lemak, maar het is er wel op geïnspireerd. De eieren-tomatensaus die zich in de pan vermengt doet ons tegelijk aan de shakshuka denken die Yotam at toen hij klein was. Geef er rijst, platbrood of welk brood je ook maar lekker vindt bij.
Van tevoren doen: je kunt dit van tevoren bereiden tot aan het punt net voordat de eieren in de sambal worden gebroken. De sambal blijft wel 3 dagen goed in de koelkast.
Voor 4 personen
Doe het venkelzaad, de kruidnagels en kardemomzaadjes in een kleine droge koekenpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Rooster alles circa 2 minuten licht, tot het gaat geuren, en maal het fijn in een specerijenmolen of stamp het in een vijzel met stamper tot poeder. Voeg de kaneel en het kerriepoeder toe, en zet opzij.
Schenk 3 eetlepels van de olijfolie in een grote hapjespan (waarvoor je een passend deksel hebt) met een doorsnee van circa 26 cm en zet hem op halfhoog vuur. Voeg het mosterdzaad en 10 kerrieblaadjes toe, en bak ze 1 minuut tot de zaadjes openspringen. Voeg de rode ui toe en bak alles nog circa 7 minuten regelmatig roerend tot de halve ringen kleur krijgen. Doe de gemberwortel, knoflook, steeltjes koriander en verse tomaatjes erbij, bak alles nog 5 minuten en voeg de venkelspecerijenmix toe. Bak nog 2 minuten tot het gaat geuren en doe de sambal oelek, tomatenpulp, het tamarindeconcentraat, water, de palmsuiker en 1¼ theelepel zout erbij. Roer goed en breng zachtjes aan de kook. Draai het vuur halfhoog tot laag en laat alles 20-25 minuten zacht doorkoken zonder deksel, tot het is ingedikt.
Breek de eieren in de sambal en bestrooi elk ei met een beetje zout en peper. Leg het deksel op de pan en laat alles 7-8 minuten op het vuur staan, tot de eiwitten zijn gestold en de eidooiers zacht zijn.
Schenk intussen de resterende eetlepel olijfolie in een kleine pan en zet hem op halfhoog vuur. Voeg de overgebleven kerrieblaadjes toe, bak ze ongeveer 1 minuut, tot ze echt geuren, en neem de pan van het vuur. Sprenkel als de eieren gaar zijn de olie erover, bestrooi met de gebakken kerrieblaadjes en korianderblaadjes en serveer.
Comfort | Yotam Ottolenghi | 33,99
Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!
Onze favoriete Aziatische kookboeken
- Vegan Toko – hét kookboek als je van Aziatisch eten houdt en meer plantaardig wilt eten
- Dim Sum & Dumplings – Stap voor stap gerechten, waarvan we het recept voor Siu Mai al mogen delen in dit artikel
- JapanEasy Bowls & Bento – Het nieuwste kookboek van Tim Anderson!
Kookboeken met heerlijke recepten uit het Midden-Oosten
- Kookboek Bayrut – een boek dat de ziel van Beiroet op een bord tovert, met een recept voor gegrilde inktvis!
- Midden-Oosterse Salades – Probeer het recept voor gegrilde perziken van Shuki Rosenboim
- Oren – Van deze fantastische Israëlische chef mogen we het recept voor viskebab met citroen en tzatziki delen
Fan van de Mediterraanse keuken? Probeer deze kookboeken!
- Nistisima – Een schat aan Mediterraanse vegan gerechten.
- Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende.
Foolproof kookboeken voor de beginnende kokers
- Veggilaine – 69 verrassende vegetarische recepten van Ghislaine Voogd
- Even more basics to brilliance – Een heerlijk kookboek van Donna Hay
- Met Lynn de keuken in – Het kookboek van Lynn van de Vorst voor easy & effortless koken
- Pien laat haar eten zien – vol. 2. – Wij delen het recept voor plaatpizza met citroenpesto van Instagram legende Pien!
- Simpel & puur – Het kookboek van Sanne van Lierop met glutenvrije en lactosevrije recepten
Wil je echt uitpakken? Deze kookboeken bevatten recepten voor heerlijk slow food of echte fine dining recepten
- Het slowcooker-boek – In dit kookboek staan 80 originele recepten die de veelzijdigheid van slowcooking omarmen.
- Wntrlust – Heerlijk winterse gerechten, zoals het recept voor gebrande prei met een hemelse vinaigrette!
- Natuur op je bord – Prachtige fine dining recepten, zoals de kingfish tartaar waarvan we het recept delen!
- Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
- Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
Kookboeken met de beste recepten uit Midden- en Zuid-Amerika
- Ceviche van Seger Abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
- Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
- Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
Kookboeken met Italiaanse gerechten
- Identità – van Peppe Giacomazza is niet alleen een kookboek maar ook een liefdevol eerbetoon aan de tradities van de Italiaanse keuken
Kookboeken voor de BBQ
- Het ultieme burgerboek – de lekkerste vlees, vis en vegetarische hamburgers
- Het ultieme pizzaboek – de lekkerste pizza’s van de BBQ
Voor alle zoetekauwen: kookboeken met zoete gerechten
- Bak – Probeer de chocoladebrownies van de enige echte Paul Hollywood eens uit!
- Sugar, I Love you – Heerlijke bak- en dessertrecepten!
- Oh My Foodness! van Sabine Koning – alleen maar lekkere comfortfood recepten
P.S. Volg je ons al op Instagram en TikTok?
Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier op Instagram en TikTok!
Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!
Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West
Lees hier onze leukste specials:
Bib Gourmand restaurants in Amsterdam – Restaurants met een Michelinster in Amsterdam – Leukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns
Comfort van Ottolenghi: het perfecte cadeau voor de feestdagen,
No Comment