Dit recept voor kip met olijven en gekookte citroen uit de oven komt uit het kookboek Med van Claudia Roden. Claudia is echt een legende op kookgebied. Ze wordt over de hele wereld uitgenodigd om te spreken over gastronomie. Ze heeft al een aantal heerlijke kookboeken op haar naam staan. En nu, op 84-jarige leeftijd, heeft ze deze prachtige verzameling van mediterrane gerechten gebundeld in kookboek Med.

Claudia Roden

Claudia Roden

Schrijfster Claudia Roden schrijft al vele jaren cultuur-historische kookboeken, en heeft daarmee echt een naam gekregen in de internationale culinaire wereld. Ze legde mondeling doorgegeven recepten vast, ging op zoek naar de herkomst ervan en reconstrueerde kooktradities van culturen rondom de Middellandse Zee. Haar boeken vormde inspiratie voor vele chefkoks en historici. En grote namen zoals Yotam Ottolenghi, Nigella Lawson en Jamie Oliver spreken vol lof over haar. Zelfs nu ze 84 jaar is, werkt ze nog bijna dagelijks aan haar culinair antropologisch werk en kookboeken. En dat maakt dat we nu deze schatkist aan recepten in handen hebben: kookboek Med. Claudia beschrijft haar reizen in het Middellandse Zee gebied en laat je door deze recepten zelf ook deze culturen kennen.

Kookboek Med van Claudia Roden

Want wat een schat aan recepten staan in dit heerlijke kookboek! Tussen de prachtige foto’s en mooie, sympathieke verhalen vind je een enorme verzameling heerlijke gerechten. Hapjes vooraf, zoals een frisse salade met groene olijven, walnoten en granaatappel. Of een kippenlevermousse die geïnspireerd is op een gerecht dat ze at in het restaurant van Alain Ducasse met 3 Michelin sterren. Heerlijke koude en warme groentegerechten en salades: gevulde paprika’s met broodkruim, ansjovis, olijven en kappertjes bijvoorbeeld, of geroosterde zomergroenten.

Recept kip uit de oven met citroen en olijven kookboek Med Claudia Roden 3
kookboek Med van Claudia Roden

Heerlijke gerechten met vis en zeevruchten

Natuurlijk gerechten met vis en zeevruchten, zoals de spaghetti met Provençaalse garnalen, en heel veel vlees en gevogelte gerechten. Daarvan mogen we het gerecht voor kip uit de oven met olijven en gekookte citroen met jullie delen! En vergeet de hoofdstukken met soepen en met granen, en het uitgebreide hoofdstuk met desserts niet. Je kunt de gerechten al bijna proeven, en de eenvoudige omschrijving maakt dat we meteen zin hebben om de keuken in de duiken. Zoals Nigella Lawon over dit boek zegt: “Het is een instant-klassieker, doordenkt met wijsheid, vrijgevigheid en heerlijke, maakbare receptuur. Elke pagina is een feest.” En dat kunnen wij alleen maar beamen. Koop dit kookboek zeker!

Recept: Kip uit de oven met olijven en gekookte citroen uit Kookboek Med van Claudia Roden

Claudia schrijft hierover: “De verleidelijke geuren van knoflook gemengd met kurkuma en gember in dit gerecht zijn precies zoals de geur die elke avond boven de etensstalletjes zweeft op het Place Djemaa el Fna, het grote plein in Marrakesh dat gedurende de dag wordt ingenomen door Berberse muzikanten, verhalenvertellers, clowns, vuurspuwers en slangenbezweerders. De zure citroensmaak uit een van de beroemdste Marokkaanse tajines doet het fantastisch in dit gerecht. Het is een sappig gerecht waar couscous of kruidige aardappelpuree met olijfolie (hiervoor vind je ook recepten in kookboek Med) bij kan worden gegeven. Het is een gerecht dat ik vaak maak als ik veel gasten heb.”

Recept kip uit de oven met citroen en olijven kookboek Med claudia roden
Recept: kip uit de oven met olijven en gekookte citroen uit kookboek Med van Claudia Roden

Ingrediënten – voor 8 personen

  • sap van 2 citroenen
  • 1½ tl kurkuma
  • 6 el olijfolie
  • 1½ tl gemberpoeder
  • 1½ el honing
  • 250 ml droge witte wijn
  • 1 hele knoflookbol, tenen gesnipperd
  • 16 kippendijen met bot en vel
  • 120 g uitgelekte kappertjes
  • 200 g ontpitte groene olijven
  • 1 grote of 2 kleine gekookte citroenen in stukjes, zonder pitten – kook deze voor 30 minuten
  • bosje (25 g) korianderblad, fijngesneden
  • zout en zwarte peper

Bereidingswijze

Verhit de oven tot 160 °C. Meng in een grote schaal het citroensap met de olijfolie, kurkuma, gember, honing, wijn en een beetje zout en peper. Voeg de knoflook toe en wentel de stukken kip door het mengsel tot ze rondom bedekt zijn. Leg de stukken kip in een grote ovenschaal waarin ze goed naast elkaar kunnen liggen. Verdeel de kappertjes, olijven en gekookte citroenstukken ertussen en giet dan al het sap uit de schaal erbij. Bak de kip 1 uur in de oven tot deze bruin en helemaal gaar is. Strooi de koriander er voor het aan tafel gaan overheen.

Kookboek Med | Claudia Roden | 9789464040814 | € 32,00

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!

  • Mevrouw Hamersma verzamelde recepten – de ultime favorites van Mevrouw Hamersma, met wijnsuggesties van Meneer Hamersma erbij
  • Ceviche van Seger abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
  • NOMNOMNOM van Dorothy Porder – Comfortfood waar de passie en plezier vanaf spat!
  • Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
  • Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
  • Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
  • Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
  • Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
  • Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
  • Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
  • The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
  • De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes

P.S. We hebben een nieuwe Instagram pagina!

En we zouden het superleuk vinden als je ons daar volgt! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!

Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West

Lees hier onze leukste specials:

Bib Gourmand restaurants in AmsterdamRestaurants met een Michelinster in AmsterdamLeukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share this article with your friends