In kookboek Nistisima van Georgina Hayden vindt je heerlijke vegan recepten uit de Mediterrane keuken. En door de prachtige verhalen erbij leer je alles over de Grieks-orthodoxe tradities en de gebruiken rondom het vasten. Je krijgt meteen zin om te koken wanneer je er in bladert! Extra leuk dus dat je dit kookboek kunt winnen! We mogen 3 exemplaren weggeven: lees in dit artikel hoe je kans maakt.
Kookboek Nistisima van Georgina Hayden
Vegan eten wordt steeds populairder. Want naast dat het gezond is om minder dierlijke producten te eten, is het ook veel beter voor de wereld. Maar wist je dat deze manier van eten al veel ouder is? In veel geloven heeft vasten namelijk een grote rol. En in kookboek Nistisima neemt Georgina Hayden ons mee in de vasten recepten uit het Grieks-orthodoxe geloof, waarmee zij is opgegroeid. Heerlijke plantaardige familierecepten dus, met de fijne smaken uit de Mediterrane keuken. En terwijl je die lekkere gerechten aan het koken bent, leert Georgina je over haar tradities. Een prachtig kookboek om in huis te hebben, en een bron van inspiratie voor je volgende etentjes!
Za’atarbroodjes, pompoensoep en gesmoorde venkel
Ben je op zoek naar lekkere vegan recepten, gewoon voor een doordeweekse avond of een etentje met vrienden, dan kun je je hart ophalen in Nistisima. Bak bijvoorbeeld als voorafje de kleine za’atarbroodjes, en server deze met de geroosterde pompoensoep met linzen en koriander. En zet daarna de tafel vol met allerlei lekkers. Gesmoorde venkel met saffraan, falafel van tuinbonen, geroosterde gevulde groenten en Spanakorizo: zoete, rokerige rijst met spinazie, tomaat en citroen. En serveer als nagerecht bijvoorbeeld Halva met pistache en kardemom. Wil je al een Gerecht proberen? We delen hieronder het recept voor de fantastische boekweitsalade met wilde paddenstoelen en kersen!
Winactie: win het kookboek Nistisima van Georgina Hayden
Ben je net zo enthousiast geworden over dit kookboek als wij? Dan hebben we goed nieuws! We mogen namelijk 3 exemplaren weggeven van dit heerlijke kookboek aan onze volgers op Facebook en Instagram! Hoe kun je winnen?
- Volg Culi Amsterdam, liefst op Facebook én Instagram.
- Laat in de comments onder het Facebook- of Instagram bericht even weten dat je meedoet met de winactie.
- Wil je extra kans maken? Deel dit bericht dan op je eigen tijdlijn op Facebook, of in je stories op Instagram!
- Deze winactie loopt tot vrijdag 29 april om 20.00 uur, daarna maken we van alle Facebook en Instagram deelnemers 3 lucky winners bekend.
En kun je niet wachten? Maak dan zeker de heerlijke boekweitsalade met wilde paddenstoelen en kersen met het recept hieronder!
Recept: Boekweitsalade met wilde paddenstoelen en kersen
Georgina schrijft hierover: “Deze salade is mijn variatie op kasha, zoals geroosterde boekweitgrutten gekookt in water of melk in heel Rusland en Oekraïne worden genoemd. Het woord kasha betekent letterlijk vertaald ‘pap’ en hoewel in het Westen pap als een ontbijtgerecht wordt beschouwd, is kasha gewoon een troostrijk, stevig en hartig gerecht of bijgerecht bij de lunch of het avondeten en vaak veel minder vloeibaar en minder gaar gekookt dan havermoutpap. Je kunt deze salade uiteraard warm serveren, maar ik vind hem vooral lekker op kamertemperatuur. Rooster de boekweit eerst: dat haalt een extra nootachtige smaak naar boven en voorkomt dat de salade te papperig wordt.
Ingrediënten – voor 4 tot 6 personen
- 3 el zonnebloemolie
- 225 g boekweit
- 450 ml hete groentebouillon
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 800 g gemengde paddenstoelen
- 4 teentjes knoflook
- 1-2 tl pul biber (Turkse chilivlokken,
- o.a. Midden-Oosterse supermarkt)
- of gedroogde chilivlokken
- 1 bosje lente-uitjes
- ½ bosje dille
- 1 bosje bladpeterselie
- 2 citroenen
- 80 g gedroogde kersen (o.a. notenboer)
Bereidingswijze
Verwarm 1 eetlepel van de zonnebloemolie in een grote koekenpan en rooster hierin de boekweit 4 tot 5 minuten op middelhoog vuur, tot het nootachtige aroma vrijkomt en de boekweit een meer goudgele kleur krijgt. Schep de boekweit in een middelgrote kookpan, schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Breng op smaak met zout en peper, zet het vuur iets lager en laat met een deksel op de pan 15 minuten koken, tot de boekweit net gaar is. Proef een paar minuten van tevoren en houd de boekweit in de gaten, anders kan hij papperig worden. Haal van het vuur en schep de boekweit met een vork op een groot bord, zodat hij afkoelt en niet verder gaart. Bak de paddenstoelen terwijl de boekweit staat af te koelen. Veeg de paddenstoelen schoon, snijd ze in grote in stukken en laat mooie of exotische paddenstoelen heel. Pel de knoflook en hak fijn. Verwarm de grote koekenpan waarin je de boekweit hebt geroosterd op middelhoog vuur en voeg de resterende 2 eetlepels zonnebloemolie toe. Bak de paddenstoelen 12 tot 15 minuten, zodat al het vocht vrijkomt en de paddenstoelen daarna krokant en lichtbruin worden. Voeg halverwege de gehakte knoflook met 1 theelepel van de pul biber en een flinke snuf zout (minimaal 1 theelepel schat ik) en peper toe. Haal de pan van het vuur en zet de paddenstoelen apart. Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes. Hak de dille en de blaadjes van de bladpeterselie grof. Voeg alles toe aan een mengkom en meng de afgekoelde boekweit en de gebakken paddenstoelen erdoor. Knijp beide citroenen erboven uit en voeg de gedroogde kersen toe. Schep alles door elkaar, breng indien nodig verder op smaak met zout en peper en serveer.
Kookboek Nistisima | Georgina Hayden | 30,95
Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!
- Sambal Shiok – De lekkerste recepten uit Maleisie van Mandy Yin
- Xi’an Famous Foods – Heerlijke Chinese recepten van Jason Wang
- Izakaya – Recepten uit de Japanse eettentjes door Tim Anderson
- KOOK op tafel – heerlijke foolproof recepten met prachtige foto’s
- Bistro Manon van Manon Piper – gemakkelijke recepten voor het hele gezin
- Oh My Foodness! van Sabine Koning – alleen maar lekkere comfortfood recepten
- Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love – Enorm smaakvolle recepten van Yotam Ottolenghi en zijn team!
- Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende
- Mevrouw Hamersma verzamelde recepten – de all-time favorites van Mevrouw Hamersma, met wijnsuggesties van Meneer Hamersma erbij
- Ceviche van Seger abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
- NOMNOMNOM van Dorothy Porder – Comfortfood waar de passie en plezier vanaf spat!
- Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
- Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
- Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
- Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
- Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
- Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
- Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
- The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
- De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes
P.S. We hebben een nieuwe Instagram pagina!
En we zouden het superleuk vinden als je ons daar volgt! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!
Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!
Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West
Lees hier onze leukste specials:
Bib Gourmand restaurants in Amsterdam – Restaurants met een Michelinster in Amsterdam – Leukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns
Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants
No Comment