Met het nieuwe kookboek ‘Uit de keuken van Xi’an Famous Foods’ van Jason Wang heb je echt een schat in handen. Niet alleen door de heerlijke gerechten uit het West-Chinese Xi’an, maar ook door het verhaal achter het beroemde eettentje Xi’an Famous Foods in New York. Een prachtig verhaal over hoe je met liefde voor eten en heel hard werken je droom kunt verwezenlijken. En extra leuk: je kunt dit kookboek winnen! We mogen 3 exemplaren weggeven, lees in dit artikel hoe je kans maakt.

Uit de keuken van Xi'an famous food Jason Wang
Kookboek: Uit de keuken van Xi’an Famous Food – Jason Wang

Het ontstaan van Xi’an Famous Foods

Ken je Xi’an Famous Foods? Ondertussen zijn er vestigingen van dit restaurant door heel New York, maar het begon ooit met een klein eettentje in Flushing. Jason Wang vertelt in dit kookboek het verhaal hoe zijn familie naar Amerika verhuisde, en hoe zijn vader na hard werken een eettentje opende met eten uit hun geboortestad: Xi’an. Authentiek Chinees streetfood met enorm veel smaak en toch goedkoop. Het eten sloeg aan, mensen stonden in rijen te wachten om er te gaan eten, en zelfs Anthony Bourdain kwam langs met zijn filmploeg. Aan de hand van dit familieverhaal en de hordes die ze samen moesten overkomen, is ook dit kookboek ingedeeld. Het leest daarom als een verhaal. En het staat boordevol enorm lekkere gerechten!  

Recepten in kookboek ‘Uit de keuken van Xi’an Famous Foods’

Het eten in het West-Chinese Xi’an is anders dan wat je mogelijk gewend bent. Niet de zoete Chinese smaken, maar juist scherpe, pittige smaken, azijn en kruiden zoals steranijs maken deze gerechten echt interessant! Het meest bekende gerecht zijn de Biang Biang noedels: verse, met de hand getrokken en gescheurde deegstrengen die worden gegeten met een topping van geurige smaakmakers, specerijen en hete olie. En ook om de XFF Dumplings waar we hieronder het recept delen is een reden waarvoor klanten in grote getalen naar Xi’an Famous Foods kwamen. Maar er staan ook gerechten in die Jason doen terugdenken aan zijn eerste jaren in Amerika. Waar zijn moeder voor het eerst met spruitjes kookte, en hoe het gerecht met zoetzure kip en ananas een grote hit werd op een potluck dinner.  Door de pakkende verhalen en mooie foto’s heb je meteen zin om ook te gaan koken, en zo op een stukje van hun leven mee te reizen.

Winactie: win het kookboek ‘Uit de keuken van Xi’an Famous Foods’

Ben je net zo enthousiast geworden over dit kookboek als wij? Dan hebben we goed nieuws! We mogen namelijk 3 exemplaren weggeven van dit heerlijke kookboek aan onze volgers op Facebook en Instagram! Hoe kun je winnen?

  • Volg Culi Amsterdam, liefst op Facebook én Instagram.
  • Laat in de comments onder het Facebook- of Instagram bericht even weten dat je meedoet met de winactie.
  • Wil je extra kans maken? Deel dit bericht dan op je eigen tijdlijn op Facebook, of in je stories op Instagram!
  • Deze winactie loopt tot zondag 27 februari om 20.00 uur, daarna maken we van alle Facebook en Instagram deelnemers 3 lucky winners bekend.

En kun je niet wachten? Maak dan zeker de fantastische XFF Dumplings met de recepten hieronder!

Uit de keuken van Xi'an famous food Dumplings
Kookboek: Uit de keuken van Xi’an Famous Food – Dumplings

Recept Varkensvlees-bieslookvulling voor dumplings

Het allerleukste is om deze dumplings helemaal from scratch te maken. Daarom delen we niet alleen het recept voor de vulling, maar ook het recept voor de dumplingvellen en de XFF dumpling saus. Maar je kunt natuurlijk een shortcut nemen en de dumplingvellen of andere saus in de toko te kopen.

Recept: Deeg voor dumplingvellen

Jason Wang schrijft hierover: ‘Het geheim zit ’m in de juiste deegroller. De ‘gewone’ deegrollers zijn hiervoor totaal ongeschikt; als je niet oppast, plet je vooral je vingers ermee. Je hebt een dunne, houten rolstok uit de Aziatische winkel nodig, maar een stuk bezemsteel van zo’n 30 cm lang en 2,5-4 cm in doorsnee kan ook. Je hanteert de rolstok met je ene hand en houdt de deegvellen met je andere vast en dan is het verder een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen.’

Ingrediënten dumplingvellen | Voor 60 dumplingvellen

  • 500 g gewone bloem of bloem met extra gluten, plus extra voor het bestuiven
  • ½ theel. zout
  • 360 ml koud water
  • dunne rolstok van ca. 4 cm in doorsnee die overal even dik is

Bereidingswijze dumplingvellen

Meng de bloem en het zout in een grote kom. Voeg geleidelijk 240 ml van het koude water toe en meng het met je hand door de bloem. Voeg dan beetje bij beetje het resterende water toe en kneed alles met beide handen in ongeveer 5 minuten tot een samenhangend deeg. Mogelijk heb je niet al het water nodig. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 10 minuten bij kamertemperatuur rusten. Verwijder de folie en kneed het deeg in de kom kort door. Wikkel het opnieuw in plasticfolie en laat het nog 10 minuten rusten. Je kunt dit proces nog een keer herhalen; het deeg wordt dan taaier, maar hoe taaier het deeg, hoe plakkeriger het wordt en hoe lastiger het te verwerken is.

Dek het deeg af met een vochtige theedoek terwijl je de vulling maakt. Verwerk het deeg het liefst nog dezelfde dag. Lukt dat niet, bewaar het dan als volgt: bestuif het rondom royaal met bloem om plakken te voorkomen en wikkel het in plasticfolie of leg het in een goed af te sluiten bak. Je kunt het deeg nu maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.

Dumplingvellen rollen

Rol het deeg met je handen tot een worst van circa 2,5 cm in doorsnee. Leg de deegworst op het werkblad (of op een snijplank) en snijd hem in stukken van 2,5 cm. Bestuif het werkblad met bloem (overdrijf niet) en leg een stukje deeg op het snijvlak voor je neer. Pak een klein rolstok met je dominante hand beet en houd het deeglapje met je andere hand bij de rand vast. Begin aan de tegenoverliggende kant en rol met de rolstok naar het midden van het lapje en weer terug. Draai het lapje een klein beetje en rol weer tot het midden en terug. Herhaal dit een aantal malen tot het deeg een vrijwel volmaakt rondje vormt van 6-7,5 cm in doorsnee. Door het deeg steeds gelijkmatig vanaf de rand naar het midden te rollen krijg je een glad, rond lapje dat in het midden iets dikker is (gemiddeld zal het lapje zo’n 3 mm dik zijn). Herhaal dit met alle stukjes deeg en gebruik de deeglapjes direct voor de dumplings.

Uit de keuken van Xi'an famous food dumplings 2
Kookboek: Uit de keuken van Xi’an Famous Food – Dumplings

Recept: Varkensvlees-bieslookvulling voor dumplings

Ingrediënten Varkensvlees-bieslookvulling | Voor 60 dumplings

  • 300 g varkensgehakt (liefst mix van 70% mager en 30% vet)
  • stukje verse gemberwortel van 2 cm, geschild en fijngehakt
  • ½ theel. zout
  • 1 theel. oestersaus
  • 2 theel. sojasaus
  • 2 theel. Shaoxing-kookwijn
  • ½ theel. witte peper
  • 60 g lotuswortel of waterkastanjes, fijngehakt
  • 2 lente-uien, fijngehakt
  • 3 eetl. donkere sesamolie
  • 60 g Chinees bieslook, in stukjes van 3 mm
  • 1 ei

Bereidingswijze Varkensvlees-bieslookvulling

Doe het gehakt in een grote kom. Pureer de gember met 60 ml water in een blender. Meng de gemberpuree door het gehakt. Voeg het zout, de oestersaus, sojasaus, kookwijn, witte peper en lotuswortel of waterkastanje toe. Meng alles goed. Meng ondertussen de lente-ui en sesamolie in een andere kom en laat de ui 5 minuten staan. Voeg de ui toe aan het gehaktmengsel en meng goed.

Voeg het bieslook toe. Breek het ei erboven en schep beide goed door het gehaktmengsel. Bewaar de vulling tot gebruik in een goed af te sluiten bak in de koelkast, maar maximaal 3 dagen. Of bewaar haar 3 maanden in de vriezer.

Om de dumplings te vouwen, leg je een dumplingvel in je handpalm. Schep 1-2 eetlepels vulling midden op het deeglapje. Vouw het lapje dubbel en druk de randen bovenop stevig tegen elkaar; knijp ook de rest van de rand dicht. Zorg dat de randen goed zijn vastgedrukt om te voorkomen dat de dumplings opengaan en let goed op dat er geen vulling op de randen van het deegvel zit, want de olie in de vulling zorgt ervoor dat de randen niet goed plakken.

Breng in een grote pan water tegen de kook aan. Doe de dumplings net voor het water kookt in de pan – de timing is heel belangrijk om te voorkomen dat de dumplings barsten. Houd de dumplings in beweging om te voorkomen dat ze aan elkaar blijven plakken. Wacht tot het water weer aan de kook raakt, voeg 120 ml koud water toe en roer. Doe dat nog tweemaal. Wanneer het water voor de vierde keer aan de kook raakt, zouden de dumplings moeten gaan drijven: nu zijn ze klaar om gegeten te worden. Schep de dumplings met een schuimspaan uit de pan en serveer ze met de XFF-dumplingsaus.

XFF-dumplingsaus

Ingrediënten XFF-dumplingsaus

  • 60 ml sojasaus
  • 1 eetl. oestersaus
  • 240 ml zwarte azijn
  • 1 eetl. suiker
  • 1/2 theel. szechuanpeperkorrels
  • 4 zwarte peperkorrels
  • 1 steranijs
  • 1 laurierblaadje
  • stukje verse gemberwortel van 4 cm, geschild en in plakjes

Bereidingswijze XFF-dumplingsaus

De balans van deze saus is erg belangrijk. Door in verhouding meer azijn aan de sojasaus toe te voegen biedt de saus tegenwicht aan de vette dumplings, terwijl de oestersaus zorgt voor een licht fluwelige textuur en wat zoetheid. Opmerking: meng er wat Pittige XFF-tintelsaus (het recept vind je in het kookboek) door voor een extra kick. Doe alle ingrediënten met 60 ml water in een pan en roer goed. Breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Wacht tot de saus kookt en zet het vuur dan laag. Laat hem nog 2 minuten koken. Zet het vuur dan uit, sluit de pan en laat de saus 10 minuten staan. Zeef de saus en gebruik hem direct. Of laat hem helemaal afkoelen en doe hem in een goed af te sluiten pot. In de koelkast is hij maximaal 3 dagen houdbaar.

Kookboek ‘Uit de keuken van Xi’an Famous Foods’ | Auteur: Jason Wong | 34,99

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!

  • Izakaya – Recepten uit de Japanse eettentjes door Tim Anderson
  • KOOK op tafel – heerlijke foolproof recepten met prachtige foto’s
  • Bistro Manon van Manon Piper – gemakkelijke recepten voor het hele gezin
  • Oh My Foodness! van Sabine Koning – alleen maar lekkere comfortfood recepten
  • Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love – Enorm smaakvolle recepten van Yotam Ottolenghi en zijn team!
  • Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende
  • Mevrouw Hamersma verzamelde recepten – de all-time favorites van Mevrouw Hamersma, met wijnsuggesties van Meneer Hamersma erbij
  • Ceviche van Seger abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
  • NOMNOMNOM van Dorothy Porder – Comfortfood waar de passie en plezier vanaf spat!
  • Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
  • Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
  • Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
  • Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
  • Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
  • Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
  • Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
  • The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
  • De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes

P.S. We hebben een nieuwe Instagram pagina!

En we zouden het superleuk vinden als je ons daar volgt! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!

Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West

Lees hier onze leukste specials:

Bib Gourmand restaurants in Amsterdam – Restaurants met een Michelinster in Amsterdam – Leukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share this article with your friends