In dit artikel kun je kookboek NOOMI winnen! En dat is leuk: hierin neemt Sara Shawkat je namelijk mee naar de lekkerste gerechten uit de Iraakse keuken. Wanneer je het boek openslaat, word je direct vrolijk: de gerechten zijn hartverwarmend en het boek zelf zo kleurrijk dat je direct zin hebt om een etentje te geven! Wil je zelf aan de slag? Maak dan het recept voor granaatappel-walnootstoof onderaan dit artikel, en doe zeker mee met onze winactie, waarbij we 3 exemplaren van het kookboek weggeven!
Kookboek Noomi van Sara Shawkat
Ken jij de Iraake keuken al? Zo niet, dan staat je een hele smakelijke verrassing te wachten! Sarah Shawkat neemt je in NOOMI namelijk mee in haar favoriete Iraakse klassiekers, en heeft fantastische eigen variaties gemaakt die je hart gegarandeerd gaan stelen. En naast de heerlijke gerechten, leer je in dit vrolijke boek ook over de herkomst van de recepten, in welke supermarkt je de ingrediënten kunt kopen, én nog wat sassy Iraakse uitspraken. NOOMI is daardoor echt zo’n boek waar je helemaal gelukkig van wordt als je het doorbladert.
Lamskubbeh in yoghurtsaus en een fantastische linzenburger
NOOMI is handig opgedeeld, waarbij je wel even de basisgerechten van Irak moet kennen. Zo is Marquat een stoofgerecht, en vindt je in dit hoofdstuk bijvoorbeeld de granaatappel-walnootstoof waarvoor we hieronder het recept delen. Kubbeh is één van de bekendste gerechten uit Irak: een soort gebakken kroket met diverse vullingen, zoals de lamskubbeh in yoghurtsaus. En bij Souq lees je alles over het Iraakse streetfood: falafel, kebab maar ook een fantastische linzenburger. En wil je een dinner party geven, dan heeft Sara zelfs al een aantal menu’s voor je samengesteld met gerechten uit het boek!
Winnen: kookboek NOOMI van Sara Shawkat!
Ben je net zo enthousiast geworden over dit kookboek als wij? Dan hebben we goed nieuws! We mogen namelijk 3 exemplaren weggeven van dit heerlijke kookboek aan onze volgers op Facebook en Instagram! Hoe kun je kookboek NOOMI winnen?
- Volg Culi Amsterdam, liefst op Facebook én Instagram.
- Laat in de comments onder het Facebook- of Instagram bericht even weten dat je meedoet met de winactie.
- Wil je extra kans maken? Deel dit bericht dan op je eigen tijdlijn op Facebook, of in je stories op Instagram!
- Deze winactie loopt tot zondag 4 september om 20.00 uur, daarna maken we van alle Facebook en Instagram deelnemers 3 lucky winners bekend.
En kun je niet wachten? Maak dan zeker de heerlijke granaatappel-walnootstoof met het recept hieronder!
Recept: Fesenjan – Granaatappel-walnootstoof
Sara schrijft hierover: “Fesenjan is een ode aan de granaatappel en granaatappelmelasse. Je herkent een goede granaatappelmelasse heel makkelijk aan de ingrediëntenlijst: bij 100% granaatappel zit je goed. Zelf ga ik vaak op zoek bij Syrische winkels en sla dan meteen in, maar met een flesje uit de supermarkt kan het natuurlijk ook. Als je dan toch per se een niet-100%-pure-granaatappelmelasse wilt gebruiken: breng de fesenjan dan in balans met citroensap. Deze luxe stoof gaat goed samen met saffraanrijst”
Ingrediënten
- 4 aubergines
- 2 eetl. zout + extra, naar smaak
- 250 g walnoten
- 2 eetl. zonnebloemolie
- 1 theel. kaneelpoeder
- 4 kruidnagels
- 1 theel. kurkumapoeder
- ½ theel. saffraandraadjes, fijngemalen
- 1 theel. nootmuskaat, geraspt
- 1 ui, gesnipperd
- 400 ml kokend water
- 1 mandarijn
- 5 eetl. granaatappelmelasse
- 20 g pure chocolade (72% cacao)
- 1 theel. zwarte peper, fijngemalen
- 1 eetl. vegetarische bouillonpoeder
- suiker (optioneel)
- 1 liter olie om in te frituren
- pitjes van 1 granaatappel om te garneren
- extra nodig: blender
Bereidingswijze
Schil de aubergines, maar laat her en der nog wat streepjes schil zitten. Snijd de aubergines in repen van 2 x 3 centimeter. Doe de aubergine in een kom met een ruime hoeveelheid water en 2 eetlepels zout. Leg daarbovenop een bord dat qua diameter net iets kleiner is dan de kom en plaats iets zwaars op het bord zodat de aubergine goed onder water blijft. Laat 30 minuten staan. Rooster de walnoten op middelhoog vuur onder voortdurend roeren tot ze goudbruin kleuren en een roostergeur afgeven. Neem hier echt genoeg tijd en concentratie voor, want hier creëer je de smaak – let op dat ze niet verbranden. Maal de walnoten met wat water in een blender tot een puree.
Verhit de zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur. Bak hierin de kruidnagel, kaneel, kurkuma en nootmuskaat ongeveer 3 minuten. Voeg de ui toe en fruit 3 minuten. Schep de walnotenpuree erdoor en bak nog 1 minuut. Meng de saffraandraadjes met 1 eetlepel heet water en pel de schil van de mandarijn (die gaat straks de stoof in). Schenk 400 milliliter kokend water in de pan en voeg de granaatappelmelasse, mandarijnschil, saffraan, chocolade, peper, bouillonpoeder en naar smaak zout toe en laat de fesenjan 30 minuten op laag vuur stoven.
Haal de mandarijnschil uit de stoof en pers het sap van de mandarijn boven de pan. Proef of de zuren goed in balans zijn en voeg eventueel wat suiker of meer granaatappelmelasse toe. Verhit olie om in te frituren in een (frituur)pan tot 170 °C. Knijp het water uit de auberginerepen, dep ze droog met een theedoek en frituur ze goudbruin. Doe niet te veel aubergine tegelijk in de pan, anders koelt de olie te snel af en garen de aubergines niet gelijkmatig. Smeer de fesenjan uit over een schaal en leg de gefrituurde aubergine erop. Garneer met granaatappelpitjes.
Kookboek Noomi | Sara Shawkat | 33,99 euro
Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!
- Klein Korea – Maak het recept voor vurige kip met kaas!
- Sugar, I Love you – Heerlijke bak- en dessertrecepten!
- Kook! – Maarten van den Biggelaar leert je de passie van koken
- Nistisima – Een schat aan Mediterraanse vegan gerechten
- Sambal Shiok – De lekkerste recepten uit Maleisië van Mandy Yin
- Xi’an Famous Foods – Heerlijke Chinese recepten van Jason Wang
- Izakaya – Recepten uit de Japanse eettentjes door Tim Anderson
- KOOK op tafel – heerlijke foolproof recepten met prachtige foto’s
- Bistro Manon van Manon Piper – gemakkelijke recepten voor het hele gezin
- Oh My Foodness! van Sabine Koning – alleen maar lekkere comfortfood recepten
- Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love – Enorm smaakvolle recepten van Yotam Ottolenghi en zijn team!
- Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende
- Mevrouw Hamersma verzamelde recepten – de all-time favorites van Mevrouw Hamersma, met wijnsuggesties van Meneer Hamersma erbij
- Ceviche van Seger abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
- NOMNOMNOM van Dorothy Porder – Comfortfood waar de passie en plezier vanaf spat!
- Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
- Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
- Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
- Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
- Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
- Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
- Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
- The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
- De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes
P.S. Volg je ons al op Instagram?
Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!
Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!
Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West
Lees hier onze leukste specials:
Bib Gourmand restaurants in Amsterdam – Restaurants met een Michelinster in Amsterdam – Leukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns
Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants
No Comment