Wil je het heerlijke kookboek Mezcla winnen? Dit kookboek is het eerste soloboek van Ixta Belfrage, die je bijvoorbeeld kan kennen omdat ze meeschreef aan de Ottolenghi-bestseller Flavour. En ook in dit boek spat de kleur en smaak weer van de pagina’s af! Ixta zorgt voor innovatieve gerechten waarmee je een snelle maaltijd op tafel zet, of waarvoor je wat langer in de keuken staat als je familie langskomt. Wil je zelf aan de slag? Maak dan het recept voor de heerlijke gebakken kool met mango-harissasalsa onderaan dit artikel, en doe zeker mee met onze winactie, waarbij we 1 exemplaar van het kookboek weggeven!

winnen kookboek Mezcla Ixta Belfrage recept
Winnen: kookboek Mezcla van Ixta Belfrage

Winnen: Kookboek Mezcla van Ixta Belfrage

Het kookboek Mezcla is geschreven door Ixta Belfrage. Zij groeide op in Italië, waar ze verliefd werd op de heerlijke gerechten uit de Toscaanse keuken. Haar moeder komt uit Brazilië en ook Ixta gaat daar een jaar wonen. Door droommaaltijden aan het strand met tafeltjes die volgezet worden met visstoof, cassavefrieten en caipirinha’s krijgt ook de Braziliaanse keuken een plekje in haar hart. En door haar grootouders ontdekt ze de Mexicaanse keuken, en ook die zie je terug in haar kookboek.

Invloed van Ottolenghi

Naast dat de verschillende culturen haar kijk op eten hebben gevormd, heeft Ixta ook vijf jaar voor Ottolenghi gewerkt. Eerst bij zijn restaurant NOPI en daarna bij de Ottolenghi Test Kitchen (OTK). Hierdoor zie je ook zijn invloed terug in haar gerechten: eten dat super smaakvol is, met lekker veel kruiden en specerijen, en vaak met groente in de hoofdrol.

Hartverwarmende pompoenlasagne en heerlijke chiles rellenos

Mezcla is eenvoudig opgedeeld: Ixta heeft haar recepten ingedeeld in hoe makkelijk ze te maken zijn. Zo vind je er eenvoudige recepten voor doordeweeks, waarin je bijvoorbeeld Oesterzwamspiesjes met geplette kikkererwten vindt, of het recept voor Gebakken kool met mango-harissasalsa wat we hieronder delen. Recepten voor etentjes waar je wat meer moeite in wilt stoppen, zoals een hartverwarmende pompoenlasagne met salie, of chiles rellenos met salsa roja-risotto. En een hoofdstuk Afsluiters met heerlijke desserts, waarin wat snellere recepten staan, zoals een recept voor ananasschijven met ahorncustard, of echte blikvangers als de Bomba met miso-karamelijs. Alles wordt eenvoudig uitgelegd en is enorm lekker!

Winnen: win het kookboek Mezcla van Ixta Belfrage

Ben je net zo enthousiast geworden over dit kookboek als wij? Dan hebben we goed nieuws! We mogen namelijk 1 exemplaar weggeven van dit heerlijke kookboek aan onze volgers op Facebook en Instagram! Hoe kun je winnen?

  • Volg Culi Amsterdam, liefst op Facebook én Instagram.
  • Laat in de comments onder het Facebook- of Instagram bericht even weten dat je meedoet met de winactie.
  • Wil je extra kans maken? Deel dit bericht dan op je eigen tijdlijn op Facebook, of in je stories op Instagram!
  • Deze winactie loopt tot vrijdag 14 oktober om 20.00 uur, daarna maken we van alle Facebook en Instagram deelnemers 1 lucky winner bekend.

En kun je niet wachten? Maak dan zeker de heerlijke Gebakken kool met mango-harissasalsa met het recept hieronder!

Recept: Gebakken kool met mango-harissasalsa

Ixta schrijft hierover: “De mango-harissasalsa steelt hier de show en is zo eenvoudig om te maken. Hij past overal bij: gegrilde kip, gemarineerde tofoe of gegrilde vis of garnalen. Of gebruik de afgekoelde salsa als basis voor een rauw vis- of garnalengerecht. Voor een snelle doordeweekse maaltijd dien je de kool op met gebakken eieren.”

winnen kookboek Mezcla Ixta Belfrage recept gebakken kool
Kookboek Mezcla van Ixta Belfrage – recept: gebakken kool met mango-harissasalsa

Ingrediënten – Voor 4 personen

  • 1 middelgrote savooiekool
  • 1 theel. zoutvlokken
  • 3 eetl. olijfolie
  • partjes citroen
  • 1 jalapeño, in dunne ringetjes (naar keuze)
  • 5 g verse kruiden (liefst een mix van dille en koriander)
  • Griekse yoghurt, voor erbij (naar keuze)
  • Mango-harissasalsa
  • 3 eetl. olijfolie
  • 4 grote tenen knoflook, heel fijn gesneden
  • 1 milde rode chilipeper, zonder zaadjes, heel fijn gesneden
  • 1/8 theel. fijn zout
  • 2 eetl. rozenharissa
  • 2 theel. tomatenpuree
  • 100 g heel rijp, zoet mangovruchtvlees, in blokjes van 1 cm
  • 2 theel. Citroensap

Van tevoren

Je kunt de mango-harissasalsa 3 dagen in de koelkast bewaren. Daarna kan de mango wat gaan gisten en raar gaan ruiken (wat eigenlijk best lekker is).

Bereidingswijze

Verhit de oven tot 220 C. Trek de bladeren van de kool los tot je 400 gram heldergroene bladeren hebt (bewaar de rest voor een ander recept). Snijd de bladeren door de nerf doormidden en halveer ze dan nog een keer. Doe ze in een grote kom met de zoutvlokken en olie en masseer deze in de kool. Spreid de bladeren uit op een grote bakplaat – ze mogen elkaar een beetje overlappen want ze krimpen in de oven. Bak 12 minuten tot de randjes bruin en knapperig worden; schep halverwege om. Maak de salsa: schenk de olie in een grote sauteerpan op halfhoog-laag vuur en fruit de knoflook en chilipeper met het zout 6-7 minuten tot de knoflook zacht is; roer veel. De knoflook mag niet bruinen dus draai eventueel het vuur lager. Haal de pan van het vuur. Roer de harissa en tomatenpuree erdoor, gevolgd door de mango en het citroensap. Schep de salsa op een plat bord en leg de gebakken koolbladeren erop. Knijp de citroen erboven uit en garneer met de jalapeño en kruiden. Dien warm op, eventueel met yoghurt erbij.

Kookboek Mezcla | Ixta Belfrage | 32,99 euro

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!

  • Natuur op je bord – Prachtige fine dining recepten, zoals de kingfish tartaar waarvan we het recept delen!
  • Persiana elke dag – Haal het midden-oosten in huis, en maak bijvoorbeeld de Fatteh met halloumi!
  • NOOMI – Heerlijke Iraakse gerechten, zoals het recept voor granaatappel-walnoot-stoof dat we in het artikel delen!
  • Klein Korea – Maak het recept voor vurige kip met kaas!
  • Sugar, I Love you – Heerlijke bak- en dessertrecepten!
  • Kook! – Maarten van den Biggelaar leert je de passie van koken
  • Nistisima – Een schat aan Mediterraanse vegan gerechten
  • Sambal Shiok – De lekkerste recepten uit Maleisië van Mandy Yin
  • Xi’an Famous Foods – Heerlijke Chinese recepten van Jason Wang
  • Izakaya – Recepten uit de Japanse eettentjes door Tim Anderson
  • KOOK op tafel – heerlijke foolproof recepten met prachtige foto’s
  • Bistro Manon van Manon Piper – gemakkelijke recepten voor het hele gezin
  • Oh My Foodness! van Sabine Koning – alleen maar lekkere comfortfood recepten
  • Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love – Enorm smaakvolle recepten van Yotam Ottolenghi en zijn team!
  • Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende
  • Mevrouw Hamersma verzamelde recepten – de all-time favorites van Mevrouw Hamersma, met wijnsuggesties van Meneer Hamersma erbij
  • Ceviche van Seger abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
  • NOMNOMNOM van Dorothy Porder – Comfortfood waar de passie en plezier vanaf spat!
  • Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
  • Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
  • Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
  • Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
  • Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
  • Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
  • Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
  • The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
  • De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes

P.S. Volg je ons al op Instagram?

Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!

Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West

Lees hier onze leukste specials:

Bib Gourmand restaurants in AmsterdamRestaurants met een Michelinster in AmsterdamLeukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share this article with your friends