Wil je het heerlijke kookboek ‘Nog meer ovenschotels’ winnen? Dit kookboek is perfect als je met weinig moeite gezonde én lekkere gerechten op tafel wilt zetten. Wim Ballieu deelt de recepten van zijn 60 favoriete ovenschotels, boordevol groenten. Dit kleurrijke kookboek ziet er zo gezellig uit, en de recepten zijn super eenvoudig: je hebt direct zin om een te gaan koken! Wil je zelf aan de slag? Maak dan het recept voor gelakte aubergine onderaan dit artikel, en doe zeker mee met onze winactie, waarbij we 1 exemplaar van het kookboek weggeven!

winactie winnen kookboek nog meer ovenschotels wim ballieu
Winnen: kookboek Nog meer ovenschotels van Wim Ballieu

Kookboek Nog meer ovenschotels van Wim Ballieu

Ken je Wim Ballieu? Als je van kookprogamma’s op televisie houdt, dan weet ik zeker dat je hem wel eens voorbij hebt zien komen. Deze Vlaamse tv-kok kookt namelijk regelmatig bij 24Kitchen en Njam. Met lekker wat humor legt hij daar recepten stap voor stap uit, waardoor je samen met hem eenvoudig wat lekkers op tafel zet. Hij houdt enorm van de Vlaamse en Hollandse kost, en dat zie je ook terug in zijn restaurantketen Balls & Glory. In die restaurants in Nederland en België kun je de lekkerste gevulde gehaktballen met stamppot eten.

Hollandse en Vlaamse klassiekers

Ook in ‘Nog meer ovenschotels‘ zie je die liefde terug voor de Vlaamse en Hollandse keuken terug! Je vindt er een aantal echte Vlaamse klassiekers, zoals vegan fricandon van rode bonen met mosterdsaus – oftewel gehaktbrood in het Nederlands – en vol-au-vent met een bladerdeegkorst. Maar je ziet ook andere invloeden terug in zijn kookboek. Zet bijvoorbeeld eenvoudig een heerlijke Ossobuco op tafel, of de gelakte aubergine met sesam en hoisin, waarvan we onderaan dit artikel het recept delen. Alles is enorm smakelijk en wordt eenvoudig uitgelegd. En omdat het allemaal ovenschotels zijn: ideaal om van tevoren te maken wanneer je vrienden komen eten, én weinig afwas!

Koken in het seizoen

Wat daarnaast écht een voordeel van ‘Nog meer ovenschotels’ is, is dat de gerechten ingedeeld zijn in seizoenen. Aan het begin van bijvoorbeeld het hoofdstuk Lente legt Wim Ballieu uit welke groenten dan in het seizoen zijn. En dat is fijn, want koken met producten die in het seizoen zijn is veel duurzamer!   

Winactie: win het kookboek ‘Nog meer ovenschotels’ van Wim Ballieu!

Ben je net zo enthousiast geworden over dit kookboek als wij? Dan hebben we goed nieuws! We mogen er namelijk eentje weggeven aan onze volgers op Facebook en Instagram! Hoe kun je winnen?

  • Volg Culi Amsterdam, liefst op Facebook én Instagram.
  • Laat in de comments onder het Facebook- of Instagram bericht even weten dat je meedoet met de winactie.
  • Wil je extra kans maken? Deel dit bericht dan op je eigen tijdlijn op Facebook, of in je stories op Instagram!
  • Deze winactie loopt tot dinsdag 14 februari om 20.00 uur, daarna maken we van alle Facebook en Instagram deelnemers 1 lucky winner bekend.

En kun je niet wachten? Maak dan zeker de heerlijke gelakte aubergine met het recept hieronder!

Recept: Gelakte aubergine met sesam en hoisin

winactie winnen kookboek nog meer ovenschotels wim ballieu fotocredits Piet De Kersgieter
Recept: gelakte aubergine uit kookboek Nog meer ovenschotels van Wim Ballieu. Fotocredits: Piet De Kersgieter

Ingrediënten – Voor 4 personen

  • 1 potje hoisinsaus (uit de supermarkt of zelfgemaakt, zie het recept in het kookboek)
  • 75 g sesamzaadjes
  • 4 aubergines
  • 2 grote mozzarellabollen
  • 20 blaadjes basilicum
  • 1 fles (720 ml) gezeefde passata (eventueel met ajuin en kruiden)
  • 175 g fijne bulgur
  • 1 grote bos verse peterselie, fijngehakt
  • 4 lente-uitjes, fijngesneden
  • 2 groene paprika’s, in blokjes gesneden
  • 3 takjes verse munt, fijngehakt
  • sap van 1 citroen
  • 100 ml olijfolie
  • peper & zout

Bereidingswijze

Doe de bulgur in een kom, giet er heet water bij tot ze onderstaan en laat 15 minuten wellen. Laat de bulgur uitlekken in een met kaasdoek beklede zeef en druk er zo veel mogelijk vocht uit. Meng de peterselie, lente-uitjes en paprika in een kom. Doe er de munt en de bulgur bij. Klop citroensap, 2 tl zout en olijfolie in een kommetje en meng deze dressing door de tabouleh. Snijd de aubergines overlangs in 4 à 6 dikke sneden. Kruid met olie, peper en zout en gril kort en krachtig op een grilplaat. Bestrijk elke snede aubergine met een borsteltje met wat hoisinsaus en bestrooi met sesam. Verwarm de passata in een steelpan. Je kunt ook wat look, ajuin en/of kruiden toevoegen, maar wees voorzichtig met zout. Warm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de ovenschotel met olijfolie. Maak torentjes in de ovenschotel, waarbij je als het ware de aubergine weer samenstelt en rijkelijk vult met de tabouleh, blaadjes basilicum en sneetjes mozzarella. De bovenzijde van elk van de 4 torentjes mag je nog eens rijkelijk bestrooien met de hoisin. Giet de warme passata naast de torentjes en bak 35 à 40 minuten in de oven. Houd wat sesam over voor de afwerking.

Tip: Je kunt de aubergines ook kruisgewijs insnijden en 15 minuten in de oven bakken (want dit is nu eenmaal een ovenschotelboek), maar de gerookte smaak van het grillen is een absolute meerwaarde voor dit recept.

Kookboek Nog meer ovenschotels | Wim Ballieu | 24,50 euro

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!

  • Vega Blauw – de beste vegetarische recepten van het Indonesische restaurant Blauw, met alvast een sneak preview van 2 recepten!
  • Chinese-ish – We delen het recept voor pittigue Szechuan kaasfondue uit dit heerlijke kookboek met Chinese invloeden!
  • Mezcla – In dit kookboek vind je invloeden uit Mexico, Brazilië en Italië, en van Ottolenghi!
  • Natuur op je bord – Prachtige fine dining recepten, zoals de kingfish tartaar waarvan we het recept delen!
  • Persiana elke dag – Haal het midden-oosten in huis, en maak bijvoorbeeld de Fatteh met halloumi!
  • NOOMI – Heerlijke Iraakse gerechten, zoals het recept voor granaatappel-walnoot-stoof dat we in het artikel delen!
  • Klein Korea – Maak het recept voor vurige kip met kaas!
  • Sugar, I Love you – Heerlijke bak- en dessertrecepten!
  • Kook! – Maarten van den Biggelaar leert je de passie van koken
  • Nistisima – Een schat aan Mediterraanse vegan gerechten
  • Sambal Shiok – De lekkerste recepten uit Maleisië van Mandy Yin
  • Xi’an Famous Foods – Heerlijke Chinese recepten van Jason Wang
  • Izakaya – Recepten uit de Japanse eettentjes door Tim Anderson
  • KOOK op tafel – heerlijke foolproof recepten met prachtige foto’s
  • Bistro Manon van Manon Piper – gemakkelijke recepten voor het hele gezin
  • Oh My Foodness! van Sabine Koning – alleen maar lekkere comfortfood recepten
  • Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love – Enorm smaakvolle recepten van Yotam Ottolenghi en zijn team!
  • Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende
  • Mevrouw Hamersma verzamelde recepten – de all-time favorites van Mevrouw Hamersma, met wijnsuggesties van Meneer Hamersma erbij
  • Ceviche van Seger abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
  • NOMNOMNOM van Dorothy Porder – Comfortfood waar de passie en plezier vanaf spat!
  • Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
  • Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
  • Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
  • Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
  • Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
  • Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
  • Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
  • The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
  • De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes

P.S. Volg je ons al op Instagram?

Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!

Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West

Lees hier onze leukste specials:

Bib Gourmand restaurants in AmsterdamRestaurants met een Michelinster in AmsterdamLeukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share this article with your friends