Afgelopen maart verscheen het eerste kookboek van chef-kok Oded Oren, genaamd ‘Oren, een persoonlijke verzameling recepten uit Tel Aviv’. Een boek vol gerechten van een chef-kok die veel verschillende keukens kent. Het boek staat vol Mediterraanse en Midden-Oosterse gerechten waar eenvoud en smaak centraal staan. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder. Onderaan dit artikel vind je een recept van viskebabs met ingemaakte citroen en tzatziki. Hmmm!
Geschiedenis van Oded Oren
Oded Oren is opgegroeid in Tel Aviv en heeft zich verschillende keukens eigen gemaakt. Via vrienden en familie kwam hij met de Iraakse, Marokkaanse, Tunesische en Libische keuken in aanraking, naast de keuken van zijn Asjkenaziche Joodse familie. Na zijn schooltijd werd hij kok en leerde hij veel over de Franse en Europese keuken. Uiteindelijk ontwikkelde Oren zijn eigen manier van koken. Na een periode te hebben gewerkt als (zeer) jonge chef-kok in een beroemd restaurant in Tel Aviv, vertrok hij naar Londen. Uiteindelijk kwam hij tot het besef dat hij zijn eigen restaurant moest openen om een gemeenschap te creëren en mensen zijn gerechten te zien eten.
Eenvoudige maar heerlijke gerechten
Het eten dat Oren tegenwoordig het liefst kookt, is ‘eenvoudig, gedurfd en vers’. Hoewel de namen van de gerechten soms anders doen vermoeden (heek arayes met lamsvet en specerijenyoghurt), zijn de recepten relatief eenvoudig. De ingrediënten uit Oren zijn ook in Nederland makkelijk te vinden, wel zo prettig! Er wordt veel gewerkt met kruiden, rauwe groenten, maar een opvallend aspect zijn de visgerechten. Oded Oren werkt veel met vis vanwege de veelzijdigheid ervan. De recepten zijn eenvoudig en om eerlijk te zijn komt de geur van de gerechten je tijdens het openslaan van dit boek tegemoet. Met alleen de basisrecepten voor bijvoorbeeld tahin en labneh kun je al ontzettend veel. Het boek kent zelfs een apart hoofdstuk voor kruiden, maar ook een hoofdstuk over ingemaakte citroenen. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan!
Recept: viskebabs met ingemaakte citroen en tzatziki
Wil jij ook aan de slag met de recepten van Oded Oren? Wij mogen een recept met je delen. Hieronder vind je het recept voor de viskebabs met ingemaakte citroen en tzatziki. Perfect voor een avond tafelen! Dit recept is voor 3 personen.
Ingrediënten voor de viskebabs
- 350 gram heekfilet, in blokjes van 5 mm (te vervangen door andere stevige witvis)
- 130 gram witte ui, fijngesnipperd
- 30 gram bladpeterselieblaadjes, fijngesneden
- 30 gram koriander, fijngesneden
- 1/4 theelepel gemalen komijn
- 1/4 theelepel gemalen koriander
- 30 gram ingemaakte citroenen, fijngesneden
- 1/4 theelepel zeezout
- 10 gram olijfolie, plus extra voor grillen en besprenkelen
Ingrediënten voor de tzatziki
- 200 gram komkommer
- 2 tenen knoflook
- 250 gram Labneh
- Sap van 1/2 citroen
- Zeezout
Bereidingswijze
Schep de blokjes heekfilet, witte uit, bladpeterselie en fijne koriander in een grote mengkom door elkaar. Voeg de komijn, gemalen koriander, ingemaakte citroen, het zout en de olijfolie toe. Meng alles met je handen door het vismengsel keer op keer op te pakken en hard tegen de binnenkant van de mengkom te smijten, tot het een bal vormt. (Hiermee maak je het vismengsel elastisch en krijgt de vis na het bakken een betere textuur.) Rol cilindervormige kebabs van 50 gram van het vismengsel en leg een paar uur in de koelkast.
Steek de houtskoolbarbecue aan (of gebruik een grillpan). Wrijf de kebabs in met olijfolie en gril ze 2 tot 3 minuten aan elke kant, tot ze stevig en gaar zijn.
Maak de tzatziki: snijd de komkommer fijn en knijp overtollig vocht eruit. Rasp de knoflook fijn, doe alle ingrediënten in een kom en breng op smaak met extra citroensap en zout, als dat nodig is.
Dien de kebabs op met flink wat tzatziki en een scheutje olijfolie.
Oren | Oded Oren | 29,95 euro
Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!
- Bak – Probeer de chocoladebrownies van de enige echte Paul Hollywood eens uit!
- Wntrlust – Heerlijk winterse gerechten, zoals het recept voor gebrande prei met een hemelse vinaigrette!
- Nog meer ovenschotels – Probeer het recept voor gelakte aubergine van Wim Ballieu uit!
- Vega Blauw – de beste vegetarische recepten van het Indonesische restaurant Blauw, met alvast een sneak preview van 2 recepten!
- Chinese-ish – We delen het recept voor pittigue Szechuan kaasfondue uit dit heerlijke kookboek met Chinese invloeden!
- Mezcla – In dit kookboek vind je invloeden uit Mexico, Brazilië en Italië, en van Ottolenghi!
- Natuur op je bord – Prachtige fine dining recepten, zoals de kingfish tartaar waarvan we het recept delen!
- Persiana elke dag – Haal het midden-oosten in huis, en maak bijvoorbeeld de Fatteh met halloumi!
- NOOMI – Heerlijke Iraakse gerechten, zoals het recept voor granaatappel-walnoot-stoof dat we in het artikel delen!
- Klein Korea – Maak het recept voor vurige kip met kaas!
- Sugar, I Love you – Heerlijke bak- en dessertrecepten!
- Kook! – Maarten van den Biggelaar leert je de passie van koken
- Nistisima – Een schat aan Mediterraanse vegan gerechten
- Sambal Shiok – De lekkerste recepten uit Maleisië van Mandy Yin
- Xi’an Famous Foods – Heerlijke Chinese recepten van Jason Wang
- Izakaya – Recepten uit de Japanse eettentjes door Tim Anderson
- KOOK op tafel – heerlijke foolproof recepten met prachtige foto’s
- Bistro Manon van Manon Piper – gemakkelijke recepten voor het hele gezin
- Oh My Foodness! van Sabine Koning – alleen maar lekkere comfortfood recepten
- Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love – Enorm smaakvolle recepten van Yotam Ottolenghi en zijn team!
- Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende
- Mevrouw Hamersma verzamelde recepten – de all-time favorites van Mevrouw Hamersma, met wijnsuggesties van Meneer Hamersma erbij
- Ceviche van Seger abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
- NOMNOMNOM van Dorothy Porder – Comfortfood waar de passie en plezier vanaf spat!
- Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
- Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
- Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
- Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
- Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
- Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
- Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
- The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
- De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes
P.S. Volg je ons al op Instagram?
Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!
Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!
Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West
Lees hier onze leukste specials:
Bib Gourmand restaurants in Amsterdam – Restaurants met een Michelinster in Amsterdam – Leukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns
Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants
No Comment