Heb je ooit gedacht dat bonen saai zijn? Joeri Veul laat in zijn kookboek Heilig Boontje zien dat peulvruchten allesbehalve stoffig zijn. Dit boek is een ware ode aan de boon. Extra leuk dus dat we 3 exemplaren weg mogen geven! Lees in dit artikel meer over dit heerlijke boek én hoe je kunt winnen. 

Kookboek heilig boontje Joeri Veul winactie recept
Winactie: Kookboek Heilig Boontje van Joeri Veul

Waarom Heilig Boontje een must-have kookboek is

We kennen het allemaal: die blikken bonen die je in de kast hebt staan maar nooit gebruikt. Joeri Veul laat ons met kookboek Heilig Boontje zien dat deze peulvruchten echte helden zijn in de keuken. Van zwarte bonen tot kikkererwten, dit boek staat vol met recepten die je smaakpapillen doen juichen. Denk aan een romige aubergine-pindacurry of een verrukkelijke vegan cheesecake met rabarber.

Joeri’s persoonlijke reis

Wat dit kookboek extra bijzonder maakt, is Joeri’s persoonlijke verhaal. Van BMX-kampioen tot kookboekenauteur, zijn reis is inspirerend. Na een zware hersenbloeding vond hij troost en passie in de keuken. Koken werd zijn revalidatie en zijn boek is het resultaat van doorzettingsvermogen en liefde voor eten.

Recepten uit Heilig Boontje van Joeri Veul die je moet proberen

Heilig Boontje biedt een breed scala aan recepten, handig ingedeeld in hoofdstukken die aangeven hoeveel werk het is. Wij kiezen direct voor hoofdstuk Peulenschil, met makkelijke recepten die binnen 30 minuten klaar zijn. Die zijn nog steeds superlekker trouwens, probeer het recept voor romige wittebonenorzo met citroen en venkel maar eens onderaan dit artikel! En wat dacht je van spicy sesamnoedles met 5-spicetofu, kapucijner-ovenschotel met appel en kerrie, of cheesy macaroni met andijvie, waarbij gebruik wordt gemaakt van ewtenmacaroni? Bonen zijn echt super veelzijdig! Er is zelfs een hoofdstuk met zoete recepten, met bijvoorbeeld een rocky road met gedroogde kikkererwten.

Waarom peulvruchten?

Peulvruchten zijn niet alleen lekker, maar ook supergezond. Ze zitten boordevol eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Bovendien zijn ze een van de meest duurzame eiwitbronnen. Voor de prijs van één pakje vega-schnitzels heb je vaak al drie blikken bonen in huis. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet een beetje bijdragen aan een betere wereld terwijl je geniet van een heerlijke maaltijd?

Winnen: win het kookboek Heilig Boontje van Joeri Veul

Ben je net zo enthousiast geworden over dit kookboek als wij? Dan hebben we goed nieuws! We mogen namelijk 3 exemplaren weggeven van dit heerlijke kookboek aan onze volgers op TikTok, Facebook en Instagram! Hoe kun je winnen?

  • Natuurlijk leuk als je Culi Amsterdam (FacebookInstagram en/of TikTok), Culi Utrecht (Instagram), uitgeverij GoodCook (Instagram) en Joeri Veul (Instagram) volgt.
  • Laat in de comments onder het Facebook, Instagram of TikTok bericht even weten dat je meedoet met de winactie, en tag degene met wie je samen wilt gaan koken.
  • Wil je extra kans maken? Deel dit bericht dan op je eigen tijdlijn op Facebook, of in je stories op Instagram!
  • Deze winactie loopt tot woensdag 23 oktober 2024 om 20.00 uur, daarna maken we van alle Facebook, Instagram en TikTok deelnemers 3 lucky winners bekend. Het boek wordt alleen verstuurd naar adressen in Nederland.

En kun je niet wachten? Maak dan zeker de fantastische romige wittebonenorzo met citroen en venkel met het recept hieronder!

Recept: Romige wittebonenorzo met citroen en venkel

Kookboek Heilig Boontje Joeri Veul winactie recept credits Joeri Veul en Aaron Zwaal
Winactie: Kookboek Heilig Boontje – Foto credits: Joeri Veul en Aaron Zwaal

3-4 personen – 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 biologische citroen
  • 3 el olijfolie
  • 2 knoflooktenen, in plakjes
  • 1 grote venkel, loof bewaard en knol fijngesneden
  • 1 courgette
  • 250 g orzo
  • 2 blikken cannellinibonen à 400 g
  • 2 el edelgistvlokken (bij voorkeur van Holland & Barrett) of Parmezaanse kaas
  • 50 g rucola

Bereidingswijze

Schil met een dunschiller 3 reepjes van de citroenschil en snijd deze in dunne reepjes. Verhit 2 eetlepels van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit hierin de citroenschil en knoflook 1 minuut. Zet het vuur een tikje lager en voeg de gesnipperde venkel en ¼ tl zout toe. Bak in 7 tot 9 ninuten zacht zonder de groente te laten verkleuren. Rasp intussen de courgette grof en knijp het vocht eruit.

Zet het vuur weer hoger (middelhoog), voeg de courgette toe en bak 4 tot 5 minuten tot vrijwel al het vocht is verdampt. Voeg de orzo, bonen inclusief het vocht en ¾ theelepel zout toe. Vul 1 leeg bonenblik met water en schenk dit in de pan. Kook de orzo onder regelmatig roeren in 8 tot 10 minuten romig en al dente. Voeg zo nodig extra water toe.

Halveer de citroen en knijp de helften boven de pan uit. Roer de edelgistvlokken of Parmezaanse kaas en flink wat peper erdoor. Garneer met het venkelgroen en een scheetje olijfolie. Serveer met de rucola.

Kookboek Heilig Boontje | Joeri Veul | 24,95 euro

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!

Onze favoriete Aziatische kookboeken

  • Vegan Toko – hét kookboek als je van Aziatisch eten houdt en meer plantaardig wilt eten
  • Dim Sum & Dumplings – Stap voor stap gerechten, waarvan we het recept voor Siu Mai al mogen delen in dit artikel
  • JapanEasy Bowls & Bento – Het nieuwste kookboek van Tim Anderson!
  • Vega Blauw – de beste vegetarische recepten van het Indonesische restaurant Blauw, met een sneak preview van 2 recepten!
    Chinese-ish – We delen het recept voor pittigue Szechuan kaasfondue uit dit heerlijke kookboek met Chinese invloeden!
  • Sambal Shiok – De lekkerste recepten uit Maleisië van Mandy Yin
  • Xi’an Famous Foods – Heerlijke Chinese recepten van Jason Wang
  • Izakaya – Recepten uit de Japanse eettentjes door Tim Anderson
  • Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
  • Klein Korea – Maak het recept voor vurige kip met kaas!
  • Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
  • The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten

Kookboeken met heerlijke recepten uit het Midden-Oosten

  • Comfort – het nieuwste boek van Ottolenghi: probeer de shakshuka sambaleieren!
  • Kookboek Bayrut – een boek dat de ziel van Beiroet op een bord tovert, met een recept voor gegrilde inktvis!
  • Midden-Oosterse Salades – Probeer het recept voor gegrilde perziken van Shuki Rosenboim
  • Oren – Van deze fantastische Israëlische chef mogen we het recept voor viskebab met citroen en tzatziki delen
  • Persiana elke dag – Haal het midden-oosten in huis, en maak bijvoorbeeld de Fatteh met halloumi!
  • NOOMI – Heerlijke Iraakse gerechten, zoals het recept voor granaatappel-walnoot-stoof dat we in het artikel delen!
  • Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love – Enorm smaakvolle recepten van Yotam Ottolenghi en zijn team!
  • Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten

Fan van de Mediterraanse keuken? Probeer deze kookboeken!

  • Nistisima – Een schat aan Mediterraanse vegan gerechten.
  • Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende.

Foolproof kookboeken voor de beginnende kokers

Wil je echt uitpakken? Deze kookboeken bevatten recepten voor heerlijk slow food of echte fine dining recepten

  • Wntrlust – Heerlijk winterse gerechten, zoals het recept voor gebrande prei met een hemelse vinaigrette!
  • Natuur op je bord – Prachtige fine dining recepten, zoals de kingfish tartaar waarvan we het recept delen!
  • Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
  • Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood

Kookboeken met de beste recepten uit Midden- en Zuid-Amerika

  • Ceviche van Seger Abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
  • Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
  • Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
  • Mezcla – In dit kookboek vind je invloeden uit Mexico, Brazilië en Italië, en van Ottolenghi!

Voor alle zoetekauwen: kookboeken met zoete gerechten

  • Bak – Probeer de chocoladebrownies van de enige echte Paul Hollywood eens uit!
  • Sugar, I Love you – Heerlijke bak- en dessertrecepten!
  • Oh My Foodness! van Sabine Koning – alleen maar lekkere comfortfood recepten

P.S. Volg je ons al op Instagram en TikTok?

Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier op Instagram en TikTok!

Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West

Lees hier onze leukste specials:

Bib Gourmand restaurants in AmsterdamRestaurants met een Michelinster in AmsterdamLeukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share this article with your friends