Ontdek de diversiteit van de Zweedse keuken met het kookboek ‘Het lekkerste uit Zweden’ van Ingrid Hofstra. Dit kookboek bevat 60 heerlijke recepten, van klassieke gehaktballetjes tot verrassende streekgerechten.

Lekkerste gerechten uit Zweden

In dit kookboek deelt Ingrid Hofstra, die zelf met haar gezin naar Zweden is verhuisd, niet alleen recepten maar ook haar liefde voor de Zweedse keuken en tradities. Je wordt meegenomen op een smakelijke reis door Zweden, waar Ingrid je laat genieten van lekkere gerechten tijdens bijzondere momenten zoals ‘Vette Dinsdag’.

Mooi kookboek met duidelijke instructies

In het kookboek staan 60 lekkere recepten uit Zweden, zoals gehaktballetjes en bijzondere streekgerechten. Ingrid laat je kennismaken met Zweedse smaken, zoals haring-, ei- en rodebietensalades, kaneelbroodjes en gezonde haverkoekjes. De recepten zijn duidelijk beschreven. Er wordt aangegeven voor hoeveel personen het gerecht is en hoe lang het duurt om het te maken. Daarnaast zijn er mooie plaatjes van de gerechten en Zweden toegevoegd.

Winnen: 3x Het lekkerste uit Zweden van Ingrid

Ben je enthousiast geworden over ‘Het lekkerste uit Zweden’? Dan hebben we goed nieuws! We mogen namelijk 3 exemplaren van het boek weggeven aan onze volgers! Hoe kun je winnen?

  • Tag in de comments onder het Facebook, Instagram of TikTok bericht de persoon met wie je graag een recept uit dit boek zou willen maken.
  • Wil je extra kans maken? Deel dit bericht dan op je eigen tijdlijn op Facebook, of in je stories op Instagram!
  • Deze winactie loopt tot zondag 25 februari om 20.00 uur, daarna maken we van alle Facebook, Instagram en TikTok deelnemers de winnaars bekend.
  • Natuurlijk leuk als je Culi Amsterdam (FacebookInstagramTikTok) en Ingrid Hofstra (Instagram) volgt.

Kun je niet wachten? Hieronder delen we alvast een recept voor kaneelbroodjes uit het kookboek ‘Het lekkerste uit Zweden’.

Kanelbullar – Kaneelbroodjes

Voor 12 broodjes
Bereidingstijd: 1 uur en 35 minuten

Niets schreeuwt meer ‘fika’ dan een kop koffie met een kaneelbroodje. Het schijnt dat de gemiddelde Zweed maar liefst 316 kaneelbroodjes per jaar eet. En als je echt indruk wilt maken, dan bak je ze zelf. Opgerold, geknoopt of gewikkeld – er zijn geen regels. De broodjes worden al sinds 1920 gebakken, maar werden pas echt populair in de jaren 50, toen de ingrediënten betaalbaar werden voor het grote publiek. In 1999 riep de Zweedse raad van thuisbakkers 4 oktober zelfs uit tot Kanelbullens dag.

Ingrediënten

Nodig voor het deeg:

  • 550 g bloem + extra voor het uitrollen
  • 100 g suiker
  • ½ theel. zout
  • 5 g kardemomzaadjes (zonder peul), gevijzeld
  • 250 ml water
  • 100 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 25 g verse gist

Vulling

  • 113 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 200 g bruine suiker
  • snufje zout
  • 1½ eetl. Ceylon kaneel
  • 2 eetl. Room

Extra nodig

  • olie, om in te vetten
  • 1 ei
  • 1 theel. vanille-extract
  • parelsuiker, ter garnering

Bereiding

Begin met het maken van het deeg: meng bloem, suiker, zout en kardemom in de kom van je mixer.

Voeg het water en de boter toe en verkruimel de gist boven de kom. Mix 15 minuten op lage snelheid.

Het deeg moet egaal zijn en niet meer aan de zijkanten van je kom kleven.

Haal het deeg uit de kom, kneed het een paar keer op een schone werkbank en leg in een met  olie ingesmeerde kom, met daaroverheen vershoudfolie. Zet tenminste 8 uur (of het liefst een nacht) in de koelkast.

Bereid de vulling: smelt de boter op middelhoog vuur. Blijf de pan met boter rond draaien totdat de boter een goudbruine kleur krijgt en zet het vuur uit. Giet in een kom en laat iets afkoelen. Als het goed is houd je een beetje vulling over straks. Maar ik maak altijd liever iets te veel dan te weinig.

Meng de suiker, het zout en de kaneel in een aparte kom en giet bij de boter samen met de room. Roer goed.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkbank uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 40 centimeter. Het deeg moet zo’n 5 millimeter dik zijn. Smeer de vulling dun en egaal erover uit, tot aan alle randen. Het gemakkelijkst is het om in het midden een rij met vulling in hoopjes te leggen en vandaar naar boven en beneden te werken.

Vouw het deeg in drieën. Vouw de bovenste helft naar het midden en de onderste helft daaroverheen.

Zorg dat de naad enigszins dichtgedrukt wordt en bestuif de werkbank opnieuw lichtjes. Til met je hand  het deeg stukje bij beetje op zodat het ontspant en loskomt van je werkbank. Rol vervolgens voorzichtig het deeg uit over de breedte en daarna rustig stukje bij beetje in de lengte zodat je een rechthoek krijgt van 30 bij het liefst minimaal 25 centimeter.

Rol niet te lang door, dan scheurt je deeg en komt de vulling eruit. Snijd reepjes van ongeveer 1½ centimeter dik, die 60-80 gram wegen. Pak een reepje, pak beide uiteindes vast en tik zachtjes op je werkblad zodat het uitrekt. Twist de reepjes en wikkel twee keer om je vingers, knoop het uiteinde door het door het midden van de wikkel heen te halen en leg de rolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Leg een theedoek over de broodjes heen en laat ze 1-2 uur rijzen, totdat ze in grootte zijn verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 200 °C, boven- en onderwarmte. Bestrijk de broodjes met geklutst ei, gemengd met 1 theelepel water en een klein snufje zout. Schuif de bakplaat in de oven en bak 10-15 minuten, totdat ze goudbruin van kleur zijn. Draai de bakplaat eventueel halverwege om zo een gelijkmatige kleur te krijgen.

Maak ondertussen een suikersiroop door 100 gram suiker met 100 milliliter water in een steelpan te laten koken. Voeg eventueel 1 theelepel vanille-extract toe.

Bestrijk de broodjes zodra ze uit te oven komen meteen met een laagje siroop en bestrooi met parelsuiker. Laat ze afkoelen – maar niet te lang– warm zijn de broodjes het allerlekkerst.

Het lekkerste uit Zweden | Ingrid Hofstra| 24,99

Tot 16-04-2024 is dit kookboek verkrijgbaar voor de introductieprijs van slechts €24,99.

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!

Onze favoriete Aziatische kookboeken

  • Vegan Toko – hét kookboek als je van Aziatisch eten houdt en meer plantaardig wilt eten
  • Dim Sum & Dumplings – Stap voor stap gerechten, waarvan we het recept voor Siu Mai al mogen delen in dit artikel
  • JapanEasy Bowls & Bento – Het nieuwste kookboek van Tim Anderson!
  • Vega Blauw – de beste vegetarische recepten van het Indonesische restaurant Blauw, met een sneak preview van 2 recepten!
    Chinese-ish – We delen het recept voor pittigue Szechuan kaasfondue uit dit heerlijke kookboek met Chinese invloeden!
  • Sambal Shiok – De lekkerste recepten uit Maleisië van Mandy Yin
  • Xi’an Famous Foods – Heerlijke Chinese recepten van Jason Wang
  • Izakaya – Recepten uit de Japanse eettentjes door Tim Anderson
  • Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
  • Klein Korea – Maak het recept voor vurige kip met kaas!
  • Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
  • The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten

Kookboeken met heerlijke recepten uit het Midden-Oosten

  • Kookboek Bayrut – een boek dat de ziel van Beiroet op een bord tovert, met een recept voor gegrilde inktvis!
  • Midden-Oosterse Salades – Probeer het recept voor gegrilde perziken van Shuki Rosenboim
  • Oren – Van deze fantastische Israëlische chef mogen we het recept voor viskebab met citroen en tzatziki delen
  • Persiana elke dag – Haal het midden-oosten in huis, en maak bijvoorbeeld de Fatteh met halloumi!
  • NOOMI – Heerlijke Iraakse gerechten, zoals het recept voor granaatappel-walnoot-stoof dat we in het artikel delen!
  • Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love – Enorm smaakvolle recepten van Yotam Ottolenghi en zijn team!
  • Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten

Fan van de Mediterraanse keuken? Probeer deze kookboeken!

  • Nistisima – Een schat aan Mediterraanse vegan gerechten.
  • Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende.

Foolproof kookboeken voor de beginnende kokers

Wil je echt uitpakken? Deze kookboeken bevatten recepten voor heerlijk slow food of echte fine dining recepten

  • Het slowcooker-boek – In dit kookboek staan 80 originele recepten die de veelzijdigheid van slowcooking omarmen.
  • Wntrlust – Heerlijk winterse gerechten, zoals het recept voor gebrande prei met een hemelse vinaigrette!
  • Natuur op je bord – Prachtige fine dining recepten, zoals de kingfish tartaar waarvan we het recept delen!
  • Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
  • Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood

Kookboeken met de beste recepten uit Midden- en Zuid-Amerika

  • Ceviche van Seger Abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
  • Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
  • Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
  • Mezcla – In dit kookboek vind je invloeden uit Mexico, Brazilië en Italië, en van Ottolenghi!

Kookboeken met Italiaanse gerechten

  • Identità – van Peppe Giacomazza is niet alleen een kookboek maar ook een liefdevol eerbetoon aan de tradities van de Italiaanse keuken

Kookboeken voor de BBQ

Voor alle zoetekauwen: kookboeken met zoete gerechten

  • Bak – Probeer de chocoladebrownies van de enige echte Paul Hollywood eens uit!
  • Sugar, I Love you – Heerlijke bak- en dessertrecepten!
  • Oh My Foodness! van Sabine Koning – alleen maar lekkere comfortfood recepten

P.S. Volg je ons al op Instagram en TikTok?

Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier op Instagram en TikTok!

Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West

Lees hier onze leukste specials:

Bib Gourmand restaurants in AmsterdamRestaurants met een Michelinster in AmsterdamLeukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Winnen: 'Het lekkerste uit Zweden' van Ingrid Hofstra, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share this article with your friends