In november vorig jaar was het dan zover: Paul Hollywood – onder andere bekend als jurylid van ‘The Great British Bake Off ‘- bracht zijn nieuwe bakboek Bak! uit in Nederland. De Britse tegenhanger van ons favoriete programma ‘Heel Holland Bakt’ is immens populair en Paul Hollywood brengt als jurylid van de Britse versie een bak (!) aan ervaring mee. Dit boek is geschikt voor de beginnende thuisbakker, maar ook zeker voor de bakker die wat meer uitdaging wenst. Wij mochten het boek uitproberen en kunnen een recept met jou delen!

Bak! van Paul Hollywood

Een bakboek vol klassiekers

In het boek Bak! schrijft Hollywood dat bakken wat hem betreft gaat om delen. Het is een voorrecht om mensen blij te maken met zijn baksels. In dit boek zijn de klassiekers van Hollywood gebundeld en dat zie je. Van overheerlijke brownies (het recept vind je hieronder) tot een prachtige worteltaart en van focaccia tot een pizza quattro formaggi. Klassiekers die je misschien altijd al een keer op tafel hebt willen zetten en waarvan je zeker weet dat de receptuur in orde is. Hollywood heeft zijn recepten namelijk eindeloos uitgeprobeerd en verbeterd. Elk hoofdstuk wordt geïntroduceerd door een uitleg over de algemene technieken en dat maakt het wel zo makkelijk. Zo wordt in het hoofdstuk over brood duidelijk uitgelegd welke stappen je moet nemen om het lekkerste brood op tafel te zetten. De recepten zijn daarnaast voorzien van een uitgebreide en duidelijke omschrijving, waardoor je niet snel de fout in gaat. 

Fan van zoet, of toch liever hartig? Voor ieder wat wils

Bak! is ingedeeld in verschillende hoofdstukken: taarten en cakes, biscuits en koekjes, brood en platbrood (wist je dat brood een specialiteit is van Hollywood?), pizza’s en donuts, pasteien, pies en viennoiserie & desserts. Wat opvalt is dat er ook genoeg hartigs in het boek te vinden is, ideaal als je een avond met vrienden of familie gaat borrelen. Hoewel zoete gerechten de boventoon voeren, kun je ook worstenbroodjes, broodstengels met olijven en manchego en bijvoorbeeld pastei met Thaise kip terugvinden. Laat de gasten maar komen, want bij het openslaan van dit boek wil je niets liever dan delen!

Recept: chocoladebrownies

Bak! Paul Hollywood - chocoladebrownies
Bak! Paul Hollywood – chocoladebrownies

Chocoladebrownies doen het altijd goed op feesten en partijen. Of je nu trakteert op je werk of

Voor 12 tot 15 stuks

Ingrediënten voor de chocoladebrownies

  • 225 gram pure chocolade (35-45% cacao), reep in stukjes gebroken
  • 225 gram roomboter, in stukken gesneden
  • 3 grote eieren
  • 225 gram kristalsuiker
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl fijn zout
  • 100 gram pure chocoladedruppels
  • 100 gram melkchocoladedruppels
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el cacaonibs

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius. Bekleed een browniebakblik van 29 bij 22 cm met bakpapier. Smelt de chocolade samen met de boter in een warmtebestendige kom die hangt boven een pan met kokend water. Zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Roer de chocolade en boter tot een glad mengsel, zet de kom opzij en laat het chocolade-botermengsel afkoelen.

Klop in een grote kom met een elektrische mixer de eieren en de suiker tot een lichtgekleurd en dik mengsel. Voeg het gesmolten chocolade-botermengsel toe en spatel het erdoor tot het beslag goed gemengd is. Spatel het zelfrijzend bakmeel, zout, de pure- en melkchocoladedruppels en het vanille-extract door het beslag.

Schenk het beslag in het beklede browniebakblik en strooi de cacaonibs erover. Bak de brownies 25 tot 30 minuten tot er bovenop een gebarsten korst ontstaat. Controleer of de brownies klaar zijn door een prikker in het midden te steken. Als je de prikker eruit haalt, moet er een klein beetje beslag aan blijven kleven.

Laat de brownies in het bakblik afkoelen en snijd ze daarna in stukken. Bewaar de brownies in een luchtdicht afgesloten bak of trommel.

Bak! | Paul Hollywood | 27,50 euro

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Lees dan ook eens onze reviews over deze kookboeken, vaak mét recept!

  • Wntrlust – Heerlijk winterse gerechten, zoals het recept voor gebrande prei met een hemelse vinaigrette!
  • Nog meer ovenschotels – Probeer het recept voor gelakte aubergine van Wim Ballieu uit!
  • Vega Blauw – de beste vegetarische recepten van het Indonesische restaurant Blauw, met alvast een sneak preview van 2 recepten!
  • Chinese-ish – We delen het recept voor pittigue Szechuan kaasfondue uit dit heerlijke kookboek met Chinese invloeden!
  • Mezcla – In dit kookboek vind je invloeden uit Mexico, Brazilië en Italië, en van Ottolenghi!
  • Natuur op je bord – Prachtige fine dining recepten, zoals de kingfish tartaar waarvan we het recept delen!
  • Persiana elke dag – Haal het midden-oosten in huis, en maak bijvoorbeeld de Fatteh met halloumi!
  • NOOMI – Heerlijke Iraakse gerechten, zoals het recept voor granaatappel-walnoot-stoof dat we in het artikel delen!
  • Klein Korea – Maak het recept voor vurige kip met kaas!
  • Sugar, I Love you – Heerlijke bak- en dessertrecepten!
  • Kook! – Maarten van den Biggelaar leert je de passie van koken
  • Nistisima – Een schat aan Mediterraanse vegan gerechten
  • Sambal Shiok – De lekkerste recepten uit Maleisië van Mandy Yin
  • Xi’an Famous Foods – Heerlijke Chinese recepten van Jason Wang
  • Izakaya – Recepten uit de Japanse eettentjes door Tim Anderson
  • KOOK op tafel – heerlijke foolproof recepten met prachtige foto’s
  • Bistro Manon van Manon Piper – gemakkelijke recepten voor het hele gezin
  • Oh My Foodness! van Sabine Koning – alleen maar lekkere comfortfood recepten
  • Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love – Enorm smaakvolle recepten van Yotam Ottolenghi en zijn team!
  • Med van Claudia Roden – fantastische Mediterane recepten van deze culinaire legende
  • Mevrouw Hamersma verzamelde recepten – de all-time favorites van Mevrouw Hamersma, met wijnsuggesties van Meneer Hamersma erbij
  • Ceviche van Seger abels & Rick Swinkels – De heerlijke recepten van restaurant Sjefietshe
  • NOMNOMNOM van Dorothy Porder – Comfortfood waar de passie en plezier vanaf spat!
  • Vietnamees van Uyen Luu – pure, lichte smaken, en kakelverse ingrediënten.
  • Smaakmakers van Pascal Jalhay – maak marinades, sauzen en andere smaakmakers from scratch!
  • Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero – enorm lekkere recepten en prachtige verhalen uit Peru
  • Vegan JapanEasy van Tim Anderson – een schat aan Japanse vegan recepten, van klassiekers tot gerechten met een moderne twist
  • Paramaribo van Judith Cyrus – haal de Surinaamse zomer je keuken in!
  • Slow van Louise Frank – heerlijk winters comfortfood
  • Simply van Sabrina Ghayour – een vrolijke collectie gerechtjes uit het Midden-Oosten
  • The Curry Guy Complete van Dan Toombs – meer dan 200 lekkere currygerechten
  • De makkelijke keuken van Karin Luiten – eenvoudig wat speciaals op tafel zetten zonder pakjes en zakjes

P.S. Volg je ons al op Instagram?

Dat zouden we superleuk vinden! Je bent dan als eerste op de hoogte van onze nieuwe ontdekkingen en leuke winacties. Je vindt ons hier!

Bekijk ook onze andere artikelen op Culi Amsterdam!

Lunch Amsterdam – Dinner Amsterdam – Borrel Amsterdam – Nieuwe Restaurants Amsterdam – Beste Restaurants Amsterdam – Restaurants Amsterdam Centrum – Restaurants Amsterdam Jordaan – Restaurants Amsterdam Noord – Restaurants Amsterdam Oost – Restaurants Amsterdam de Pijp – Restaurants Amsterdam Zuid – Restaurants Amsterdam West

Lees hier onze leukste specials:

Bib Gourmand restaurants in AmsterdamRestaurants met een Michelinster in AmsterdamLeukste kookboeken – Lekkerste take-away Sushi – Beste Chinese restaurants – Beste Mexicaanse restaurants – Leukste online kookworkshops – Beste Brunch – Beste restaurants met Nederlandse keuken – Leukste Spaanse restaurants – Beste Indiase restaurants – Onze favoriete Hotel-restaurants – Beste restaurants met keuken uit het Midden-Oosten – Beste Indonesische restaurants – Leukste shared-dining restaurants – Beste plekken voor high-tea – Beste Franse restaurants – Beste Thaise restaurants – Beste plekken voor oesters en bubbels – Beste wijnbars – Beste visrestaurants – Beste Zuid-Amerikaanse restaurants – Meest romantische restaurants – Beste vegetarische restaurants – Lekkerste Italiaanse restaurants – Beste restaurants met open haard – Beste poké bowls – Leukste borrelplekken – Beste burgers – Beste breakfast bowls – Beste dim sum – Beste Bao Buns

Of zoek op ons Homepage naar de nieuwste en beste Restaurants

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share this article with your friends